Veiligheid kinderfietszitjes is meer dan alleen voldoen aan norm

Veiligheid kinderfietszitjes is meer dan alleen voldoen aan norm

Een kinderfietszitje is een veiligheidsproduct. Voldoet deze aan de EN14344 norm en wordt het getoetst en gemonitord door een instituut als TÜV Rheinland, dan is het een veilig fietszitje herkenbaar aan het TÜV Rheinland logo. Net zo belangrijk voor de veiligheid zijn de aspecten die het gebruiksgemak bevorderen, omdat daarmee de gebruiker in staat is het product daadwerkelijk veilig te gebruiken.

Wat maakt nou dat vaders en moeders, die zo zuinig zijn op hun kroost, een fietszitje soms toch niet veilig gebruiken? Eigenlijk is alles wat moeilijk of ingewikkeld gaat, een potentieel struikelblok in het veilig gebruik van een kinderfietszitje. Een goed voorbeeld hiervan is het gordelsysteem. Een gordel heeft logischerwijs alleen functie wanneer deze daadwerkelijk ook gebruikt wordt. Gaat het openen, omdoen en sluiten van de gordel lastig? Dan kan dat een reden zijn om deze, in de drukte van het moment, te laten zijn voor wat hij is.

Kinderen zijn bewegelijk en zitten niet altijd stil

Urban Iki Managing Director Ronald Scheppink: “Als je met kinderen gefietst hebt, dan is het vast herkenbaar. Kinderen zijn bewegelijk en zitten niet altijd stil als je ze in een fietsstoeltje wilt zetten en de gordel om wilt doen en vastmaken. Als dat dan makkelijk en snel gaat, dan voorkomt dat ergernis en het vermijden van het gebruik van de gordel. Daar hebben we in het ontwerpen van onze stoeltjes en het 5-punts-gordelsysteem veel aandacht aan besteed."
"Het kunnen wegklappen van de gordelsluiting zodat een kind er niet bovenop komt te zitten, het onafhankelijk kunnen sluiten van de gordeldelen en de klik die je hoort als de gordel gesloten is, maken het eenvoudig de gordel veilig te gebruiken. Bij het onafhankelijk sluiten van de gordeldelen kun je daarbij altijd een hand vrijhouden om de fiets onder controle te houden. Ook iets wat de veiligheid verhoogt. Onlangs ontvingen we zelfs een German Innovation Award juist vanwege deze door ons zelf ontwikkelde gordelsluiting.”

Foutkansen beperken

Wat ook gebruiksgemak en veiligheid verhoogt, is het beperken van foutkansen. Een duidelijk voelbare of hoorbare klik in een product bij een bevestiging of het maar op 1 manier kunnen bevestigen van onderdelen door een vormslot bijvoorbeeld. Een nieuwe ontwikkeling in de categorie fietszitjes is het self-locking systeem in een achterstoel. De Urban Iki achterstoeltjes zijn inmiddels uitgerust met dit systeem."

Kijk door de ogen van de consument naar een product”

Als de stoel in het montagekader wordt geplaatst en er wordt vergeten in te klikken, dan zal de stoel als een kind in de stoel gaat zitten vanzelf in het kader vastklikken. Bij het in het kader plaatsen zorgt de geleiding bovendien dat de stoel naar de goede positie gaat. Allemaal punten die bijdragen aan het voorkomen van fouten. Eigenlijk moet je ook met die ogen kijken naar een product en de consument die het gebruikt. Wat kan vragen oproepen of fout gaan? Hoe meer je uitsluit, des te veiliger wordt het product”, aldus Ronald Scheppink.

Toegankelijke instructies en goede service

“En het bieden van duidelijke instructies en filmpjes zodat een consument zich makkelijk en goed kan informeren. Handleidingen en verpakkingen zijn onderdeel van de toetsing door TÜV Rheinland. De basis voor veiligheidsvoorschriften ligt hiermee vast. Filmpjes die via QR-codes op handleiding en verpakking te ontsluiten zijn, maken ook een visuele instructie binnen handbereik. Maar net zo belangrijk is, dat we voor dealer en consument altijd makkelijk bereikbaar zijn voor vragen; per telefoon, mail en chat. We verlenen service zoals we die zelf ook zouden willen ontvangen. Die lage drempel maakt goed contact mogelijk en daar worden we allemaal beter van”, besluit Ronald Scheppink.

Dit artikel is gesponsord door Urban IKi.