Veiligheid is een breed begrip. De Tweewielerwinkel van het Jaar-jury beoordeelt de deelnemende speciaalzaken op alle mogelijke veiligheidsaspecten. “Er zijn eigenlijk drie belangrijke onderdelen. Eén is verkeersveiligheid. Daarbij bekijken we wat de ondernemer eraan doet om zijn klanten zo veilig mogelijk op weg te sturen. Veiligheid zit ook verweven in diefstalpreventie: hoe helpt de tweewielerzaak om je kostbare bezit te beschermen? Daarbij gaat het bijvoorbeeld om verzekeringen en goede voorlichting over veilig stallen, maar ook om assortimentskeuzes, denk aan de beschikbaarheid van tweede sloten en vernieuwende technologie”, zegt juryvoorzitter Ferry Smith.
Niet op vrijwillige basis
“Het derde aspect, niet onbelangrijk, heeft betrekking op veiligheid in de onderneming zelf. Daarbij gaat het in deze tijd met name over de opslag van accu’s. We hebben in de afgelopen jaren te vaak gezien dat er slordig werd omgesprongen met accu’s, zowel nieuwe als gebruikte, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Zeker als je zaak midden in een woonwijk zit of, sterker nog, er boven je zaak appartementen zijn gevestigd, is dat zeer onwenselijk. Je hebt als ondernemer de plicht – dat is echt niet meer op vrijwillige basis – om alles in het werk te stellen dat er zo min mogelijk mis kan gaan. Je móet zorgen voor een goede omgang met accu’s, maar ook met benzine en andere brandbare stoffen. Zorgvuldigheid is hier hét trefwoord.”
Accu’s op een hoop
De jury heeft tijdens de verkiezing de oren en ogen open om duidelijk te krijgen hoe serieus de deelnemende tweewielerwinkel het onderwerp veilige accuopslag nemen. “Je kan aan de manier van werken van de ondernemer en personeel al snel zien of men zorgvuldig is. We komen nog steeds op plekken waar oude, afgedankte accu’s gewoon in de hoek van de werkplaats op een hoop worden gesmeten. Dat is niet oké. Nieuwe accu’s vragen misschien iets minder aandacht, maar ook daarvoor moet je natuurlijk voorbereidingen treffen. Doe je dat niet, dan word je geen finalist.”
Steeds meer getest aanbod
Het werk voor de jury is iets overzichtelijker en gemakkelijker sinds de VDMA 24994, de van oorsprong Duitse testnorm voor accukasten, begin dit jaar op Europees niveau werd omarmd. Een commissie werkt er momenteel hard aan om de richtlijnen van onze oosterburen te ‘vereuropesen’. In afwachting daarvan worden er al kasten getest aan de hand van de Duitse norm. Op het moment van schrijven zijn er zeven fabrikanten met één of meerdere kasten die het stempel VDMA 24994-goedgekeurd hebben. In het rijtje staan fabrikanten die ook bekend zijn in de tweewielerbranche in de Benelux, waaronder Asecos, Loxxer en Nauta.
Bij deze opslagsystemen kunnen in geval van een calamiteit geen vlammen naar buiten. Datzelfde geldt voor de giftige, schadelijke rookgassen die medewerkers in de werkplaats zouden kunnen inademen. De buitenkant van de gekeurde kast wordt niet warmer dan 150 graden, waardoor niets wat erop ligt kan gaan smeulen.
Voordeel bij aanschaf
Met het stapsgewijs uitbreidende aanbod zijn er in Nederland al verzekeraars die de VDMA 24994-goedgekeurde opslag- en laadkasten in sommige gevallen verplicht stellen. De aanschaf van zo’n unit, vaak een investering voor de lange termijn, is sinds begin dit jaar iets aantrekkelijker. De opslag- en laadkasten met VDMA 24994-certificaat komen namelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dat betekent dat je tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering mag brengen op de fiscale winst en zo een stukje voordeliger uit bent. De overheid stimuleert met de MIA de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
Geen excuses
“Lange tijd hadden ondernemers het excuus om nog even te wachten met de aanschaf van een opslagkast in afwachting van regelgeving. Nu de testnorm er is, vervalt ieder excuus om niks te doen. Als je tot de beste tweewielerwinkels van Nederland wilt behoren, moet je in ieder geval kunnen aantonen dat je erover hebt nagedacht. Misschien ben je nog niet tot aanschaf van zo’n kast overgegaan. Dat kan, want de Duitse norm is pas recent omarmd. Maar we verwachten dan wel een tussentijdse oplossing om het binnen de bestaande mogelijkheden zo veilig mogelijk te houden voor je personeel, de omwonenden en je klanten.”
De jury adviseert deelnemende tweewielerzaken goed na te denken wat ze doen op het vlak van veiligheid in de brede zin van het woord zodat het voor de jury goed zichtbaar is hoe je als onderneming zorgvuldig met dit thema omgaat. Smith: “Waaruit blijkt dat ze zorgvuldig te werk gaan? Welke voorzorgsmaatregelen zijn getroffen? Welke processen zijn er? Hoe worden medewerkers erin meegenomen?”
Samenhang in beleid
De tweewielerzaken die pluspunten willen scoren, voeren het onderwerp veiligheid op alle vlakken door en creëren samenhang. “In de loop der jaren hebben we heel mooie voorbeelden voorbij zien komen. Ik herinner een bedrijf dat al jaren geleden, vooruitlopend op alle voorschriften zelf had besloten een opslag- en laadkast aan te schaffen. De ondernemer zorgde ervoor dat de accu’s van alle onderhoudsfietsen veilig in de kast werden geladen, zodat klanten met een volle batterij de zaak konden verlaten. Dat vond ik heel netjes. En hij gaf bovendien goede voorlichting over de omgang met accu’s thuis. Die samenhang versterkt je kansen.”