Voorkom verzuim: 7 oorzaken, signalen en tips

Voorkom verzuim: 7 oorzaken, signalen en tips
Verzuim is te voorkomen als je signalen weet en herkend. Om te voorkomen dat je medewerker weken, maanden of langer ziek is, moet je bij deze signalen in ieder geval altijd snel handelen.

Een medewerker die langere tijd ziek is kost je niet alleen veel geld, het schopt je planning in de war en je andere medewerkers moeten harder lopen om het werk gedaan te krijgen. Niet alle verzuim is te voorkomen, maar in sommige gevallen wel te beperken. Tweewieler zet de zeven belangrijkste oorzaken en signalen van langdurig verzuim, en wat je kan doen, op een rij.

1. Te lang een te hoge werkdruk

Een te hoge werkdruk is vaak een reden voor ziekteverzuim. Een weekje extra druk zijn is niet zo erg, anders is het als het structureel te druk is. Als werkgever heb je hier invloed op. Zorg ervoor dat je team niet ‘verzuipt’ in het werk. Laat je medewerkers geen pauze overslaan, overleg met elkaar hoe jullie al het werk het beste kunnen verdelen. En creëer een werksfeer waarin het oké is om aan te geven als de werkdruk als te hoog wordt ervaren.

2. Onveilig werken

Een lasklus? Gebruik een laskap. Slijpen? Draag een veiligheidsbril. Als je medewerkers niet veilig werken, is de kans op een bedrijfsongeluk groter. Werken volgens veiligheidsvoorschriften is een must. Dit voorkomt ernstige blessures en verwondingen en dus afwezigheid van je medewerker. Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek en beschermingsmiddelen, je medewerkers om de veiligheidsvoorschriften volgen en de middelen te dragen. Voorkomen is beter dan genezen.

3. Conflict op de werkvloer

Een conflict op het werk kan de oorzaak zijn van regelmatig kort verzuim of langdurig verzuim. Dat kan gaan om een ruzie, maar ook om structureel pestgedrag. Plagerijtjes die onschuldig lijken, kunnen meer impact hebben op een medewerker dan het lijkt. Spreek medewerkers er op aan als plagen pesten dreigt te worden. Zijn bepaalde collega’s heel close? Let erop dat zij anderen niet buiten sluiten. Werk aan een goede werksfeer, organiseer een personeelsuitje, zo maak je van je medewerkers een team.

Lees verder na het kader.

Webinar 'Het (functionerings)gesprek beter, makkelijker én leuker'

Op dinsdag 1 december 2020 organiseert Tweewieler samen met zusterblad AMT en OOMT een webinar over het (functionerings)gesprek tussen werkgever en werknemer. Het webinar biedt je concrete tools om een goed gesprek met elkaar te voeren. Daarnaast vertellen experts hoe je die tools kan toepassen, geven je tips en hoor je van leidinggevenden uit de branche hoe zij hun gesprekken verbeterd hebben.

Meld je nu aan voor dit gratis webinar.

4. Privéproblemen

Privéproblemen zijn van invloed op je werk en een belangrijke oorzaak van langdurig verzuim. Denk aan een sterfgeval, ziekte van familie of een scheiding. Situaties die grote impact hebben. Merk je iets aan een medewerker, oogt hij of zij vermoeid, somber of verdrietig? Ga in gesprek, een uitlaatklep op het werk kan wonderen doen. Het werk (tijdelijk) aanpassen aan een privé-situatie kan langdurig uitval voorkomen.

5. Fysieke klachten

Lichamelijke overbelasting door (zwaar) fysiek werk komt veel voor. Afwisseling van werkzaamheden is van belang. Constant dezelfde houding en repeterende werkzaamheden brengen het risico op uitval met zich mee. Denk aan overbelaste spieren, slijtage van gewrichten of (chronische) rugklachten. Creëer een werkomgeving waarin het heel normaal is om je lijf te ontzien van overbelasting.

6. Financiële problemen

Schulden zijn van grote invloed op iemands leven en kunnen leiden tot verzuim. Veel mensen durven uit schaamte niet over hun geldproblemen te praten. Heb je een medewerker die regelmatig om een voorschot van zijn loon vraagt? Dat kan een signaal van geldproblemen zijn. Neem je werknemer apart en vraag hem of haar naar de reden van de voorschotten.

7. Minder werkplezier

Als laatste, maar niet de onbelangrijkste: werkplezier. Blije en tevreden werknemers melden zich minder ziek. Als iemand met steeds meer tegenzin naar het werk gaat, ligt verzuim op de loer. Heb je een medewerker die opvallend vaak te laat komt, terwijl hij voorheen altijd op tijd was? Of komt een medewerkers ineens ongemotiveerd of ongeïnteresseerd over? Vraag hem of haar hoe die in z’n vel zit en wat de reden is van het afnemende werkplezier.


Deze twee ondernemers vertellen hoe zij met verzuim omgaan en verzuim proberen te voorkomen: