Europees fraudeonderzoek 'Pedelec' baart brancheclub LEVA-EU zorgen

Europees fraudeonderzoek 'Pedelec' baart brancheclub LEVA-EU zorgen
Op initiatief van EPPO vonden zestien doorzoekingen plaats in België, Duitsland, Portugal en Nederland. Foto: EPPO

Europees justitieel onderzoek naar de import van Chinese e-bikes is het gevolg van onduidelijke en moeilijk uitvoerbare regels, schrijft LEVA-EU. Bedrijven die aan de regels denken te voldoen, komen daardoor in slopende procedures terecht.

De Europese brancheorganisatie voor lichte elektronische voertuigen kwam deze week in geweer tegen een grootschalig onderzoek van het Europees Openbaar Ministerie (EPPO). Daarin vonden begin mei zestien doorzoekingen plaats in vier landen, waaronder Nederland.

In het begeleidende persbericht sprak EPPO van een Europees "onderzoek naar douanefraude" in verband met de import van elektrische fietsen uit China. Ook in België, Duitsland en Portugal werden ondernemingen doorzocht om bewijs te verzamelen. Volgens EPPO omzeilt een Portugees bedrijf antidumpingheffingen door gedemonteerde e-bikes van Chinese leveranciers als losse onderdelen te importeren in de EU. De heffingen gelden immers voor volledig geassembleerde fietsen.

'Onuitvoerbare regels'

Met deze werkwijze werden de goederen volgens justitie "opzettelijk verkeerd aangegeven bij de douaneautoriteiten". De waarde van de misgelopen belastingen wordt geschat op een kleine 2,3 miljoen euro.

Industrieclub LEVA-EU verwerpt de zienswijze van EPPO en vindt de manier waarop de zaak wordt omschreven "zorgwekkend". Natuurlijk moeten bedrijven zich aan de regels houden, ook al is de wetgeving verouderd en ongeschikt, schrijft de organisatie. Maar de bedrijven in kwestie overtraden niet doelbewust de wet, zij zijn het slachtoffer van "dubbelzinnige en onuitvoerbare regels".

Obstakel voor groei

Op Europees niveau zou sprake zijn van rechtsonzekerheid en "falende wetgeving", waardoor goed bedoelende bedrijven in jarenlange juridische procedures terechtkomen en afgeschilderd worden als criminele organisaties. LEVA-EU krijgt geregeld vragen over hoe Chinese onderdelen legaal geïmporteerd kunnen worden voor assemblage in de EU.

De enige manier om vervolging te vermijden is volgens de vereniging om helemaal geen Chinese componenten meer te gebruiken. En dat kan niet, omdat de Europese fietsindustrie afhankelijk is van Chinese producenten. De ontstane situatie zou een belangrijk obstakel zijn voor verdere groei van de Europese fietsindustrie. LEVA-EU blijft de juridische tegenstrijdigheden daarom aanvechten.