Dealers profiteren van duurzame Qibbel-productie in Nederland

Dealers profiteren van duurzame Qibbel-productie in Nederland

De fietsstoeltjes van Qibbel zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Fabrikant en merkeigenaar Widek heeft er inmiddels al meer dan honderdduizend geproduceerd. In Nederland. Retailers hebben veel profijt van de duurzame productie op eigen bodem.

Ruim een jaar is hij nu in gebruik, de vernieuwde en behoorlijk uitgebreide productielocatie van Widek in Krimpen aan den IJssel. Hij bestrijkt een oppervlak van meer dan 7.100 vierkante meter. En is geschikt voor de productie en assemblage van alle productcategorieën: naast de fietsstoeltjes van Qibbel gaat het om bellen, snelbinders en handvatten. Slechts de kleinste onderdelen, zoals schroeven en bouten worden extern ingekocht; de rest wordt allemaal in huis gemaakt.

Moderne machines én mensenwerk

In een van de productiehallen slaan machines de kleine onderdelen uit rollen metaal, in de juiste vorm. Zo ontstaan bijvoorbeeld beugels die nodig zijn voor de voetsteunen van de populaire Qibbel 6+ Junior. In het nieuwe fabrieksdeel staan de spuitgietmachines: moderne apparaten waarin deels gerecyclede kunststof korrels onder hoge druk en temperatuur in een matrijs worden geperst.

Zo komen automatisch en razendsnel de veelvormige onderdelen van de fietsstoeltjes tot stand. Een robotarm sorteert de onderdelen op een band. In de aangrenzende ruimte, met slechts korte looplijnen vanuit het magazijn waar alle benodigde onderdelen in stellingen liggen opgeslagen, vindt de assemblage plaats – een mooi samenspel tussen mensenhanden en geavanceerde machines. Vaklieden spannen de mesh rugleuning van het achterzitje, geheel met de hand. De voetsteun wordt dan weer met modern gereedschap montageklaar gemaakt.

Kwaliteit gewaarborgd

Een fraai staaltje maakindustrie in eigen land, waar maak je dat nog mee? Bij Qibbel, dat in 2011 werd gelanceerd, beschouwen ze de Nederlandse productie en assemblage als een van de belangrijkste USP’s. De trots is zonder twijfel terecht.

Want Qibbel is in staat om producten op de markt te brengen die qua prijs concurrerend zijn met stoeltjes van merken die de productie in Azië of elders in Europa outsourcen. De kwaliteit is bovendien beter gewaarborgd, want Qibbel heeft totale controle over iedere stap in de productieketen.

Rechtstreeks contact

Voordelig is de lokale productie en assemblage ook voor de retail in de Benelux, want de lijnen zijn kort en er kan snel geschakeld worden. Swen van den Hengel, het vertrouwde gezicht van Qibbel op salesgebied, noemt als voorbeeld de soepele afwikkeling als er onverhoopt iets stuk gaat. Een nieuwe gesp of voetriempje is snel toegestuurd. En mocht de dealer een probleem niet zelf kunnen repareren, dan is er altijd nog de back-up van Qibbel. Het gros van de defecten is in Krimpen aan den IJssel te herstellen.

Zonnepanelen wekken ruim de helft van de jaarlijkse energie voor de bedrijfsvoering op.”

Dankzij de korte lijnen is eventuele productfeedback vanuit de retail in een mum van tijd bekend bij Qibbel. Is het niet via een van de groothandels waarmee het merk werkt, dan wel via Van den Hengel en collega’s die regelmatig bij retailers over de vloer komen om trends en wensen te noteren. Mede daardoor is het Qibbel Air-line-up recent in een cappuccino-kleur op de markt gebracht. De universele montage van het achterzitje op de bagagedrager, met dank aan speciale inserts voor ranke dragerbuizen, is ook een direct resultaat van het rechtstreekse contact met de retail.

Duurzame productie

Dat Qibbel in Nederland produceert en assembleert, maakt de stoeltjes automatisch een stuk duurzamer. Want de transportkilometers naar de verkooppunten zijn minimaal als je die afzet tegen de route die stoeltjes uit Azië of andere delen van Europa afleggen. De CO2-uitstoot is in sommige gevallen tot wel vijftien keer lager in vergelijking met andere Europese landen.

Duurzaamheid is sowieso een hot topic bij Qibbel. Dat zie je gelijk als je een kijkje neemt op het terrein van de productiefaciliteit. Op het dak liggen zonnepanelen en met de aanstaande uitbreiding wekken die meer dan de helft van de benodigde jaarlijkse energie voor de bedrijfsvoering op. Voor de rest koopt Qibbel groene energie in om het milieu zoveel mogelijk te ontzien.

Binnen in het vernieuwde gebouw maakt de producent ook duurzame keuzes. Er staan speciale afvalbakken met persen voor gebruikt papier en karton enerzijds en plastic anderzijds. Deze grondstoffen worden in balen aangeboden voor recycling. Het restmateriaal dat ontstaat bij het uitslaan van metaal wordt opgevangen en gerecycled in samenwerking met een gespecialiseerde partner. De restjes kunststof van het spuitgieten worden vermalen tot kleine korrels die in een latere productieronde opnieuw meegaan in het proces. Niets wordt zomaar weggegooid.

Schoon en aangenaam werkklimaat

In de vernieuwde fabriekshal is een speciaal, duurzaam koel- en ventilatiesysteem geïnstalleerd. Het maakt gebruik van verdamping om energie aan de lucht te onttrekken en te koelen, met minimale watervereisten. Dit systeem zorgt voor een gezond en schoon werkklimaat, waarbij verdringingsventilatie de gekoelde lucht laag bij de grond inbrengt. Voor werknemers is het zo altijd prettig werken, ook als het buiten erg warm is. Het optimale klimaat is ook bevorderlijk voor de spuitgietmachines.

Veiligheid, laag gewicht en gemak

Vanuit Krimpen aan den IJssel blijft Qibbel de komende tijd werken aan de (door)ontwikkeling van het Qibbel Air-voorzitje en -achterzitje, en ook aan de Qibbel 6+ Junior, het zitje voor iets oudere kinderen. Maximale veiligheid, een laag gewicht, duurzaamheid en montage- en gebruiksgemak blijven daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Het Qibbel Air-zitje is met 2,5 kilo momenteel al het lichtste achterzitje uit Nederland; met de vijfpuntsgordel zitten kinderen reeds stevig vast; en door de universele montage en draaiknop is montage nu al kinderspel. Maar Qibbel benut graag alle mogelijkheden om hetgeen al goed is nóg beter te maken. Daarvoor is feedback van partners – groothandels, fietsfabrikanten, retailers en eindgebruikers – van groot belang.

Dit artikel is gesponsord doorWidek.