De schoolcarrière van Armando Muis strandde in 4 vwo en een korte tijd op het mbo. De jonge schoolverlater zag meer kansen om geld te verdienen met de handel in scooters. Omdat er al een dealer in Doetinchem zat, kon hij de bekende merken daar niet verkopen. Hij besloot zelf te gaan importeren uit China, met rechtstreekse verkoop aan consumenten. Met 15.000 euro geleend geld van zijn vader kon hij van start. De eerste modellen kocht hij op sites als Alibaba en Made in China. Eerst kocht Muis quads, die hij met goede marge verkocht. Al snel verschoof de focus naar scooters. Daar zat minder marge op, maar je kon ze door de grotere doelgroep sneller omzetten.
Zichtbaarheid
“Mijn strategie was vanaf het begin: onlineverkoop, zichtbaarheid en de laagste prijs,” zegt Muis. “In 2008 was online een scooter kopen nog niet vanzelfsprekend, maar door de lage prijzen kwamen klanten toch.” Met zijn verdiende geld kocht hij telkens meer scooters. Muis deed in het begin alles alleen: in- en verkoop, bezorging en reparatie. Om het merk La Souris groots op de kaart te zetten investeerde hij zijn verdiende geld in Google Ads en branding.
Na een groeispurt en een paar verhuizingen ging hij naar een pand van 1.100 vierkante meter langs de snelweg bij Doetinchem. Daar liet hij in grote letters La Souris op zetten. Ook sloot hij in 2017 een eerste sponsorcontract af met De Graafschap. Gedurfde investeringen voor een jonge ondernemer, maar ze droegen bij aan zijn merkbekendheid. “Ik redeneerde altijd: zonder merk geen vertrouwen, en zonder vertrouwen geen verkoop.”

Data zijn belangrijk
Muis bleef zijn bedrijf optimaliseren en schaalde langzaam op: van één centrale winkel in Utrecht naar vijf winkels in enkele jaren. Daarna groeide het aantal: “Dat proces ging steeds sneller en soms té snel. Als je te snel groeit, dan knelt het organisatorisch. Goede managers vertrekken en je krijgt niet altijd gelijkwaardige vervanging. Dat voel je direct in je bedrijfsvoering.” Om meer grip te krijgen op de bedrijfsvoering van de winkels ontwikkelde Muis de afgelopen jaren zelf een IT-systeem. “Nu zien we precies wat er waar gebeurt: hoeveel scooters worden verkocht, hoelang duurt een onderhoudsbeurt, waarom verkoopt de ene winkel minder accessoires dan de andere? Het runnen van zoveel winkels is alleen te beheersen als je goede data hebt.”
Inmiddels heeft La Souris 24 winkels, waarvan twee in België. De werkplaats is heel belangrijk: “We hebben zoveel producten rondrijden dat we alleen op onze werkplaatsen zouden kunnen draaien. Maar een goede bezetting in de winkels is de grootste uitdaging. Ik heb continu vacatures openstaan. We hebben nu ongeveer 250 medewerkers, maar als er morgen tien mensen extra binnen wandelen, kunnen we die zo plaatsen. De helft van de medewerkers werkt op het hoofdkantoor in Doetinchem, de rest in de winkels.”

Coronaperiode
Tijdens de coronaperiode explodeerde de vraag naar scooters. “Onze omzet groeide met 150 procent in een jaar. Alles draaide om sales.” Maar het succes had ook een keerzijde. In 2022 kwam Tim Hofman met zijn programma BOOS langs met een ontevreden klant wiens scooter telkens stuk ging. “Onze klantenservice was niet bereikbaar, levertijden liepen op. Ik had de systemen nog niet om alles te monitoren. Het heeft veel moeite en tijd gekost om dat weer recht te trekken. Dat was niet gebeurd als ik het aan de voorkant goed geregeld had.”
Er staan nu nog wel negatieve reviews online, maar de meeste klanten zijn volgens Muis tevreden. “Met 50.000 verkochte voertuigen per jaar – tegenover 30.000 het jaar ervoor – is het niet vreemd dat er negatieve tussen zitten. Het grootste probleem is dat positieve reviews vaak uitblijven, zeker in het hoogseizoen. In winkels zoals die in Den Haag en Rotterdam, onze twee topvestigingen, staan klanten in het weekend in de rij om een scooter of fatbike te kopen. Daar nemen ze geen tijd om een goede review te schrijven.”
Focus op grote steden
De ondernemer pakt er een kaart van Nederland bij waarop te zien is waar de producten van La Souris verkocht worden. De meeste stipjes staan rond de grote steden, ook op plekken waar nog geen fysieke winkel zit. “Hoe meer stipjes, hoe groter de indicatie dat we daar eigenlijk een winkel zouden moeten openen, per 300.000 mensen kunnen we succesvol een winkel draaien.”
In de grote steden is de verkoop van fatbikes enorm toegenomen nadat de helmplicht voor scooters begin januari 2023 inging. Volgens cijfers van de RAI Vereniging zijn er vorig jaar 111.000 exemplaren verkocht. “Ik denk dat wij op de fatbikemarkt richting de 50 procent zitten, qua aandeel. Dat is extreem hoog, met scooters hebben we nooit zo’n groot aandeel gehad.”
Door de verschuiving van snorscooters naar fatbikes moest Muis zijn marketingstrategie aanpassen: “De doelgroep voor fatbikes is een heel andere dan voor scooters. Het is een heel jonge doelgroep, van jongeren onder de zestien jaar en zij zitten allemaal op TikTok. Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we daarmee gestart en nu hebben we 130.000 volgers. In de filmpjes op TikTok treed ik steeds meer als eigenaar naar voren en richt me rechtstreeks tot onze doelgroep.”
Inbeslagname door ILT
Hij uitte zijn standpunt ook in een video van Tim Hofman, die vorig jaar weer langskwam met het programma BOOS. Hij kwam een verhaal maken over de inbeslagname van 1.100 fatbikes van de modellen Ouxi en QMWheels door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in augustus 2024. Volgens de inspectie hadden de fietsen een te krachtige motor.
In de uitzending van BOOS verdedigde Armando Muis zijn producten. Hij stelde dat de ILT een onjuiste testmethode had gebruikt en zich bovendien alleen had gericht op halffabricaten. “Een e-bike mag best een hoger piekvermogen hebben, zolang het nominale vermogen maar onder de 250 watt blijft. De ILT testte de fietsen echter op een scooterrollerbank in plaats van in een laboratorium, wat volgens de wet eigenlijk zou moeten.”
Uitspraak OM
Het Openbaar Ministerie kondigde een strafrechtelijk onderzoek aan, maar liet op 19 mei 2025 weten de zaak te seponeren. Tegelijkertijd werd het beslag op de 1.100 fatbikes opgeheven. Het OM kwam na onderzoek tot de conclusie dat de testwijze van de inspectie niet juist was en dat uit onafhankelijk TÜV- onderzoek blijkt dat La Souris zich terecht tegen de beslaglegging heeft verweerd. Door het sepot komt het strafrechtelijk onderzoek te vervallen en is het toezicht weer overgedragen aan de ILT.
Muis ziet af van een schadeclaim: “We zijn een voorstander van veilige fatbikes en staan volledig achter de controles van de overheid. Mede daarom waren we verbaasd dat een deel van onze voorraad onveilig zou zijn. Maar door die hele situatie kwamen we negatief in het nieuws. Dat was echt een klap voor me. Als ondernemer zet dat je aan het denken. Je beseft ineens hoe kwetsbaar je bedrijf is als er iets gebeurt waar je geen invloed op hebt. Wel heb ik altijd geloofd dat we uiteindelijk juridisch in het gelijk gesteld zouden worden.”
Ik heb altijd geloofd dat we juridisch gelijk zouden krijgen”
Hij heeft nog steeds het gevoel dat hij verantwoordelijk werd gehouden voor alle problemen rondom fatbikes. “In de uitzending van Tim Hofman werd mijn situatie flink uitgelicht, terwijl ik denk dat de regelgeving niet goed is geïnterpreteerd.”
Bij de inbeslagname werd in één klap de hele voorraad fatbikes in beslag genomen: “Uit nood ben ik toen overgestapt op het merk Ape Ryder. Binnen twee weken veranderde ons aanbod volledig en moesten we onze communicatie naar klanten aanpassen. Dat is prima gelukt, maar uiteindelijk werd alleen ik geraakt, ondanks dat ik alles legaal deed.”
Verkoop fatbikes stijgt nog steeds
Bij La Souris blijft de verkoop van fatbikes stijgen, zegt Muis: “In januari 2023 deden we nog 173 fatbikes van de hand en bijna 500 scooters, elektrisch en benzine. In januari dit jaar verkochten we 2.150 fatbikes en 325 scooters. Dat zie je ook in de omzet: in april 2023 hadden we bijna 2,3 miljoen euro omzet, nu zitten we halverwege de maand april al op 3 miljoen. Onze groei zet stevig door, vooral dankzij de fatbikes.”
Als ik start met een nieuw segment, dan begin ik met een pilot om te kijken hoe de markt is en waar we tegenaan lopen ”
Qua ondersteuning kiest hij voor Chinese motoren: “Onze Don Souris heeft een Bafang-motor. Goedkopere modellen hebben vaak een wat goedkopere Chinese motor, maar we zorgen voor goede service en houden ruim onderdelen op voorraad. Bij die modellen is de techniek bewust simpel want minder poespas betekent minder kans op storingen. Jongeren gaan vaak niet erg zuinig om met hun fiets, dus schades komen vaker voor.” Het verdienmodel ligt bij La Souris op het onderhoud: “Onze fietsen zijn scherp geprijsd, maar dat betekent dat we weinig verdienen op de kale fiets zelf. De winst zit in accessoires, onderhoud en service.”
Nieuwe kansen
Om niet helemaal afhankelijk te zijn van fatbikes en scooters kijkt hij continu naar nieuwe verkoopkansen zoals stepjes, e-bikes, longtails, microcars en een soort tuktuk die achterin een bak of twee personen kan vervoeren. Allemaal handige mobiliteitsoplossingen voor de steden. “Die slibben steeds verder dicht en kleine mobiliteit gaat meer een rol spelen. We zien nu een trend in Amsterdam naar microcars. Die trend waait vanzelf over naar de rest van Nederland. Daar begonnen ook de snorscooters en de fatbikes. Als ik start met een nieuw segment, dan begin ik met een pilot om te kijken hoe de markt is en waar we tegenaan lopen. Gaat dat goed, dan pak ik het groots aan met een goede marketingstrategie, met filmpjes en influencers.”
Armando Muis heeft volop ambities en wil nog meer winkels openen in Nederland en België. Stiekem kijkt hij ook al naar Duitsland. Met zijn 34 jaar heeft hij de tijd om zijn plannen waar te maken: “Ik ben heel jong begonnen. Dat zie ik nu als zegening. Daardoor heb ik volop energie en tijd om het bedrijf vooruit te brengen. Als ik vijf jaar geleden in dit bedrijf had moeten stappen, dan was dat denk ik niet goedgekomen. Ik heb veel geleerd door de klappen die ik door de jaren heb gekregen. Risico spreiden is voor mij cruciaal en zo wil ik stap voor stap verder bouwen.”
Toekomst La Souris
De ondernemer ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “La Souris is inmiddels een sterke naam. Ik zie sommige merken die proberen in de markt te stappen. Met misschien ook wel een betaalbare fiets, maar als je vriendje of vriendinnetje een La Souris heeft, dan wil jij dat ook. Dat is net als met een iPhone of een Samsung. Jongeren volgen ons al langere tijd op TikTok, ze waarderen onze filmpjes, dan is het heel moeilijk om daartussen te komen. Bovendien willen ouders niet te veel geld aan een fatbike uitgeven. Ook al hebben ze voldoende centjes om een duurdere te kopen, dan gaan ze nog steeds liever voor die goedkopere. Want ja, ze rijden hem toch kapot.”
Terugkijkend denkt Armando Muis dat alle lessen van de beginjaren hem veel gebracht hebben: “Als ik bij de start van mijn bedrijf een grote zak geld had gehad, had ik wellicht sneller kunnen groeien. Maar ik denk dat het goed is dat ik op deze manier ben gegroeid. Je ziet de laatste tijd veel grote partijen omvallen. Partijen waar veel geld in is gepompt, maar waar geen ziel en zaligheid van een ondernemer in zit. Als er cash op de bank staat, dan is het niet moeilijk om de boel draaiend te houden. Of ze ook winst maken, dat is een tweede. Ik heb het altijd met mijn eigen middelen moeten doen. Waardoor ik tot op de dag van vandaag nog steeds elke euro voel. Ik denk dat die zuinigheid en oplettendheid voor de cashflow cruciaal was om te zorgen dat het bedrijf winstgevend bleef.”