Enschedese fietsenmaker mogelijk handlanger van e-bike bende

Enschedese fietsenmaker mogelijk handlanger van e-bike bende
De diverse track & trace-systemen zorgen ervoor dat inmiddels zo'n 80 procent van de fietsen na diefstal worden teruggevonden. (foto ANWB)

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) heeft het vermoeden dat een grote partij gestolen e-bikes bij een Enschedese fietsenzaak mogelijk bedoeld was op bestelling was voor het buitenland. Omdat de onderschepte partij fietsen te groot in aantal was, is het onwaarschijnlijk dat de fietsenmaker deze zelf zou gaan verkopen.

De Stichting denkt dat er een bende achter de actie zit en de partij e-bikes op bestelling in de winkel stond. In een artikel in de Tubantia zegt woordvoerder Guus Wesselink: “Het is zeer onaannemelijk dat deze fietsenmaker zo’n groot aantal zelf wilde gaan verkopen in zijn winkel, of via Marktplaats. Dit lijkt veel meer een partij die binnenkort op transport zou gaan. In zo’n geval is meneer de handlanger van een grotere bende. Dat zien we wel vaker. Twente ligt mooi langs de grens, dus een goede uitvalsbasis.”

E-bikes worden even gestald

Volgens Wesselink gebeurt het regelmatig dat elektrische fietsen ergens in een loods worden gestald om de kijken wat er gebeurt. Dat lijkt in Enschede ook het geval aan de hand. De fietsen worden ergens neergezet om te kijken of er politie achter de fiets aankomt, omdat de e-bikes steeds vaker met een track & trace-systeem zijn uitgerust. Volgens de politie is dat in dit geval ook gebeurd.

Inval politie

Dinsdag 11 oktober jl. viel de politie binnen bij de Doe het Zelf Fietsenmaker van Nizar J. (44) in Enschede. Er werden meerdere vrij nieuwe elektrische fietsen in beslag genomen, die in opslag achter de zaak stonden. De grote partij lijkt het vermoeden van S.A.F.E. te ondersteunen, volgens klanten werden er vrijwel nooit e-bikes verkocht in de winkel. De politie is nog bezig met de zaak. Het is niet bekend hoeveel fietsen er in beslag zijn genomen.

Veel fietsdiefstallen in Enschede

Volgens Tubantie staat Enschede van de grote steden in de top van fietsdiefstallen, zelfs op de tweede plek. Vorig jaar werd 498 keer melding gedaan van een gestolen e-bike en ook de laatste weken werd de stad volgens de krant weer getroffen door een golf van diefstallen.

Belang track & trace-systeem

In het bericht wijst Wesselink op het belang van track & trace in elektrische fietsen. “De duurdere zijn daar vaak al standaard mee uitgerust. Maar mensen kunnen het ook zelf in hun fiets laten monteren. We zijn daar volop over in gesprek met verzekeraars, maar ook met de producenten van de fietsen.” Een track & trace-systeem werkt: uit cijfers blijkt dat zo’n 80 procent van die fietsen na diefstal wordt teruggevonden.

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler