Roel de Haan: 'In het hoogseizoen alleen gepland onderhoud voor vaste klanten'

Roel de Haan: 'In het hoogseizoen alleen gepland onderhoud voor vaste klanten'
Roel de Haan: “Veilig werken heeft voor een groot deel te maken met gedrag. Een van de afspraken is dat we rommel op de werkplek meteen opruimen."

"In een veilige werkplaats is het fijn werken", vindt Roel de Haan. Daarbij kijkt de eigenaar van De Haan Wielersport in Ouderkerk aan de Amstel niet alleen naar Arbo-regels en persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook naar werkdruk. "In het hoogseizoen doen we alleen gepland onderhoud voor vaste klanten. Dat houdt de werkdruk gezond."

Wat doen jullie allemaal op het gebied van Arbo en veiligheid?

“Werkveiligheid zit in verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gezichtsbescherming, gehoorbescherming en handschoenen. Maar het zit ook in een goed verlichte werkplaats, goed onderhouden gereedschap en goede ergonomie. Daarom hebben we fietsliften zodat iedereen op een comfortabele werkhoogte aan elke fiets of e-bike kan sleutelen.”

Hoe gaan jullie binnen het team om met veilig en gezond werken?

“Veilig werken heeft voor een groot deel te maken met gedrag. We hebben duidelijke werkafspraken met elkaar gemaakt. Een van de afspraken is dat we rommel op de werkplek meteen opruimen en niet laten rondslingeren. Gevaar zit in een klein hoekje. Als je een fietsband vervangt, en je zet de oude band even tegen de muur of tegen de werkbank, dan kan hij gemakkelijk omvallen. Voor je het weet, struikel je er over. Dat kan je gemakkelijk voorkomen als je de werkplaats regelmatig opruimt en schoonmaakt.”

Praten jullie met elkaar over veiligheid? Spreken jullie elkaar aan op onveilige situaties?

“Vorig jaar hebben we een Risico Inventarisatie & Evaluatie gedaan. Dat is altijd een goed moment om met elkaar over veiligheid te praten. Vaak ontstaan onveilige situaties niet expres. Eén van onze fietstechnici kwam vorig jaar in de zomer op slippers naar het werk omdat het een warme dag zou worden. Lekker koel en fris natuurlijk, maar niet zo handig als je per ongeluk een hamer op je voet laat vallen. Zo had hij het zelf nog niet bekeken. Uiteindelijk heeft hij toch maar dichte werkschoenen aangetrokken.”

Een gezonde werkomgeving draait ook om een gezonde werkdruk. Hoe zorgen jullie voor een goede balans in het hoogseizoen?

“We willen het liefst zoveel mogelijk klanten helpen, en dan ook liefst zo snel mogelijk. Maar dat lukt niet altijd. Zeker in het hoogseizoen is het lastig om de werkdruk op een acceptabel niveau te houden. In het begin probeerden we dat op te vangen door elke dag uren vrij te plannen voor spoedklussen en uitlopende reparaties. Maar die vrije uren werden heel snel gevuld. Sinds kort hebben we de regel dat we in het hoogseizoen, van april tot en met september, alleen gepland onderhoud doen voor fietsen die we zelf hebben verkocht. Dat geeft meer rust in de werkplaats als het druk is. En we kunnen onze eigen klanten goed helpen.”

Is dat lastig uit te leggen aan klanten die hun fiets ergens anders hebben gekocht?

“Sommige mensen vinden het raar, maar als we uitleggen waarom we het zo doen, dan hebben de meesten er begrip voor. Noodreparaties doen we in het hoogseizoen trouwens wel gewoon voor iedereen, zowel voor vaste klanten en voor passanten. Kijk, als ondernemer wil ik natuurlijk het liefst zoveel mogelijk fietsen verkopen, onderhouden en repareren. Maar als werkgever vind ik het ook belangrijk dat de werkdruk voor het team gezond blijft. Door onze nieuwe aanpak is dat goed in balans.”

Wat doen jullie nog meer op het gebied van gezond werken?

Plezier in je werk is onmisbaar voor een gezonde werksfeer”

“Een gezonde werkomgeving draait niet alleen om het opvolgen van de Arbo-regels. Het draait ook om werkplezier en jezelf blijven ontwikkelen in je vak. Daarom hebben onze medewerkers in januari allemaal een loopbaangesprek met een OOMT-coach gehad. Daarop aansluitend heeft iedereen verschillende cursussen gevolgd. Ook hebben we bij ons in de zaak met het hele team een dagtraining over werkplaatsrendement en klantgericht communiceren gedaan met Paul Wagenaar. De werksfeer was al goed, maar door de gezamenlijke workshop hebben we nieuwe inzichten gekregen in hoe we het nog beter kunnen doen.”

Welke nieuwe investeringen in werkveiligheid wil je de komende tijd gaan doen?

“Ik wil graag een speciale accukast kopen voor het veilig opslaan van e-bike accu’s. Op dit moment is een accukast niet verplicht, maar ik wil er graag in investeren. Alleen is er op dit moment nog geen officiële certificeringsnorm voor accukasten. De norm komt er aan, maar als ik nu investeer, dan loop ik het risico dat ik een dure accukast koop die straks niet aan de eisen voldoet. Dus daar wacht ik liever mee totdat er meer duidelijkheid is.”

Dit is een partnerartikel van OOMT. Meer lezen? Kijk hier in het partnerdossier.