Accubrand blussen? Niet met een standaard blustoestel

Accubrand blussen? Niet met een standaard blustoestel
Deze testopstelling laat zien hoe explosief een lithiumaccu kan branden.

Een lithiumaccu die in de fik vliegt. Wat te doen als het jou overkomt, wetende dat een lithiumbrand een heftige brand is waar bovendien gevaarlijke gassen bij vrijkomen? Deskundigen vertellen welke blusser je moet hebben en hoe je moet handelen.

Abner Abee van Battery Safety Solutions – dat zich onder meer bezig houdt met inzamelen, sorteren en verwerken van batterijen – heeft al heel wat lithiumbranden gezien. Desondanks springt hem bij elke accubrand weer de schrik om het hart. “Lithiumaccu’s zijn niet zo groot, maar dat is de brand ervan wel. Zo’n brand is allesbehalve een gezellig knisperend haardvuurtje; het vuur spuit letterlijk uit de accu. En dan komen er ook nog volop giftige gassen vrij. Het devies bij een lithiumbrand is dan ook: ‘wegwezen’!”

Jasper Abelman van KIWA Fire Safety & Security waarschuwt: gebruik bij een lithium-accubrand geen blusdekens en gebruikelijke draagbare blustoestellen. “Ze leveren namelijk geen bijdrage aan de onderbreking van het verbrandingsproces”, stelt hij resoluut.

Het artikel gaat verder na het kader.

Laagjes metaal met brandbare chemicaliën

Lithiumbatterijen zijn fundamenteel anders dan de bekende batterijen die we met z’n allen al decennialang gebruiken. Bij een lithiumbatterij, zoals verwerkt in de accu van e-bikes, heb je te maken met verschillende metalen die in dunne laagjes dicht op elkaar zijn geperst. Tussen die laagjes metaal zitten brandbare chemicaliën. Dat een lithiumbatterij door deze samenstelling een stuk risicovoller is dan een gewone batterij beseffen veel fietseigenaren zich niet. Ze behandelen de lithiumaccu als een ‘gewone’ batterij, met alle risico’s van dien voor zichzelf en voor jou als tweewielerspecialist.

Zand heeft een vertragend effect

Zand over de accu gooien is ook een veelgehoorde oplossing. Abelman van Kiwa: “Dat zal op zich een vertragend effect hebben, maar neemt de hitte onder het product niet weg. Ligt de accu bijvoorbeeld op een houten tafel, dan zal de hitte nog steeds zo hoog zijn dat de tafel kan ontbranden. Het zand op de accu voorkomt dat niet.”

Als je met een reguliere CO2-, schuim- of poederblusser gaat blussen, krijg je de situatie niet onder controle. Hoe moet het dan wel als een lithiumaccu in de brand vliegt?

Lees het complete artikel in het nieuwste, gratis ONLINE MAGAZINE van Tweewieler