Een nieuwe jas voor unieke groothandel Cosmic Sports

Een nieuwe jas voor unieke groothandel Cosmic Sports

Sinds 1997 kunnen afnemers terecht bij het Duitse Cosmic Sports voor exclusieve fietsmerken zoals Ritchey, Salsa, Surly en SDG. De groeiende vraag in Nederland maakte een eigen tak nodig: sinds 2005 wordt Cosmic Sports hier verzorgd door de broers Pieter en Jacquot Versteege vanuit kustplaats Zandvoort. De groei is door de jaren heen niet gestopt, waarmee het in Duitsland tijd werd voor een uitbreiding. Pieter vertelt wat dat betekent voor de klanten.

Cosmic Sports is een unieke groothandel met een flink aanbod van grote maar ook kleinere, vaak exclusieve merken, allemaal uit voorraad leverbaar. Door de passie voor de fietssport blijft de onderneming oog houden voor een breed assortiment en kiest ze niet enkel voor de hoogvliegers. "Wij zijn net als onze klanten fietsers en vinden het belangrijk een breed maar ook exclusief assortiment te voeren", aldus Pieter Versteege. "Merken zoals e*thirteen en Wolf Tooth maken fraaie accessoires, maar niet voor de massa. Als je als bedrijf enkel deze merken zou voeren, dan kom je er niet. Doordat wij veel merken combineren. zijn fietsspecialisten bij ons in één keer klaar." Het assortiment bevat dan ook grotere merken om zo als one-stop shop voor hun klanten te kunnen fungeren.

De organische groei zorgt voor uitdagingen; de grote verscheidenheid aan merken en de daarbij horende producten lopen flink op. Bestaande klanten zijn dan ook welbekend met het dikke orderboek waarin alle producten en specificaties staan. "Wij staan ons klanten bij in het maken van de juiste keuzes, want zelfs voor de experts is het niet altijd eenvoudig om precies te weten welk balhoofdstel nu wel of net niet past. Ondanks de technologische ontwikkelingen blijven wij altijd persoonlijk bereikbaar voor onze klanten." Het is een extra dienstverlening, want alles is ook zonder meer direct te bestellen in de Cosmic webshop.

Verhuizen of verbouwen

Het bedrijf is uit zijn jasje gegroeid, daarom is vorig jaar gestart met de bouw van een nieuw kantoor. Dit wordt eind juni in gebruik genomen. Op de plek waar het huidige bedrijf is gevestigd, in het Duitse Fürth, is een compleet nieuw CO2-neutraal pand gebouwd om beter aan de huidige en toekomstige vraag te kunnen voldoen. De energievoorziening gebeurt middels zonnepanelen, een warmtepomp en stadsverwarming en zelfs het regenwater wordt er keurig opgevangen.

Naast het nieuwe kantoorgebouw wordt ook het magazijn flink vergroot. In eerste instantie was de importeur op zoek naar een andere locatie voor verdere groei, maar er bleken geen geschikte gebouwen in de buurt. "Een andere optie was om te verhuizen naar een andere regio, maar zou de verhuizing van al het personeel betekenen. Dat vonden wij niet acceptabel dus hebben we ervoor gekozen om te bouwen op de huidige locatie", aldus Pieter. Drie aparte magazijnen worden samengevoegd tot één magazijn. Deze uitbreiding is in volle gang; de opslag wordt naar verwachting eind dit jaar in gebruik genomen.

Efficiënt

Het nieuwe magazijn wordt voorzien van een modern nieuw ordersysteem, waardoor orders beter, sneller en efficiënter kunnen worden afgehandeld. "Met het nieuw systeem worden de dozen effectiever gevuld en efficiënter gepakt, en weet het systeem bijvoorbeeld ook precies hoeveel dozen er met de bestelbussen meekunnen. Met ons assortiment was dit een gebied waar we nog flink wat winst in konden maken, tot voordeel van de klanten: die krijgen simpelweg sneller hun bestelling binnen.

De klanten krijgen simpelweg sneller hun bestelling binnen.”
— Pieter Versteege

In het nieuwe magazijn wordt ook een compleet vernieuwde werkplaats gerealiseerd waar Cosmic Sports onder meer de vork- en demperservice aanbiedt. "Wij hebben onze service naar de klanten op nummer één staan en met deze vernieuwingen kunnen we ons serviceniveau hoger trekken", aldus Pieter.

Dit artikel is gesponsord door Cosmic Sports.