Giant zet fietsverlichting in de spotlights

Giant zet fietsverlichting in de spotlights

Het risico op een ongeluk ligt in het donker 's avonds 8 keer tot 35 keer in de ochtend hoger. Een eerdere analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderstreept hoe belangrijk deugdelijke fietsverlichting is. Bij gebruik van een werkende kop- en achterlamp neemt de kans om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zo'n 17 procent af.

Goed functionerende fietsverlichting is op de korte, donkere dagen van het jaar onmisbaar. Giant Benelux biedt met het Recon-assortiment hoogwaardige verlichting voor onder meer racefietsers en mountainbikers aan. Voor de fietsvakhandel liggen er interessante verkoop- en cross-sellingkansen, mede dankzij tijdelijke voordeelacties.

Betrouwbare koplampen

Voor maximaal zicht en betere zichtbaarheid heeft Giant het Recon-assortiment. Hierin zitten allerlei oplaadbare lampen voor consumenten met racefietsen, mountainbikers, crossers en gravelbikes. Hardlopers in het aanbod zijn de Recon HL-koplampen. Deze hebben een stevige aluminium behuizing, zijn waterdicht (IPX6) en bieden een stabiel verlichtingsniveau met 270 graden zicht. Dit laatste is te danken aan subtiele lichtstrips aan de zijkant. De Recon HL-koplampen voorzien in een afgesneden lichtstraal die verblinding van tegemoetkomende automobilisten en fietsers verhindert. Wordt het tijd om de Recon te laden, dan geeft de power-indicator dat aan. Die knippert rood zodra de resterende batterijtijd onder de 20 procent duikt.

Recon HL 1800: automatische lichtmodus

Topmodel binnen de serie Recon HL-koplampen is de Recon HL 1800 met twee lichtbundels. Deze valt via ANT+ te koppelen met fietscomputers van Garmin, waardoor het mogelijk is de batterijstatus en gekozen lichtmodus in het scherm te tonen en deze aan te passen. De lamp biedt zes lichtstanden. Vijf daarvan zijn vooraf ingesteld en de zesde is de Smart Mode. In die dynamische stand past de licht-output zich automatisch aan de snelheid van de fietser en de hoeveelheid omgevingslicht aan. De fietser valt extra goed op in het duister en bij hogere snelheden.

De Recon HL 1800 is met een lichtopbrengst van 1800 lumen het meest krachtige model in het assortiment. De lamp, bedoeld om gezien te worden en zelf beter te zien, komt van pas tijdens racefietsritten over aardedonkere polderwegen en passages over onverlichte zand- en kiezelpaden met de gravelbike. Maar ook tijdens endurance-tochten is hij van waarde, aangezien de geïntegreerde accu een extra grote capaciteit heeft. Het voorlicht brandt tot 65 uur, afhankelijk van de gekozen stand.

Nog drie Recon-koplampen

Het assortiment koplampen bestaat verder uit de Recon HL 1100, 600 en 350. Deze drie hebben een enkele lichtbundel. De getallen in de productnaam komen overeen met het aantal lumen. De consument kiest de lichtopbrengst die bij het gebruik past. De accucapaciteit en maximale brandduur verschillen per model. Onder optimale omstandigheden kunnen de Recon HL 1100 en HL 600 tot 33 uur mee, bij de Recon HL 350 is dat 24 uur.

De Recon HL-koplampen passen standaard op ronde sturen. In combinatie met een bij Giant verkrijgbaar hulpstuk zijn de lampen ook compatibel met sturen met een afwijkende maat (bijvoorbeeld een aero-stuur). De bijpassende handlebar mount maakt het mogelijk de lampen gecentreerd onder het stuur te plaatsen. Dit draagt bij aan betere looks. Een andere optie is om de lamp met behulp van een hulpstuk op een helm te bevestigen.

Recon HL 100 en TL 100: high flash-stand

Andere Giant-lampen zijn de Recon HL 100 (voorlicht) en Recon TL 100 (achterlicht) met een maximale output van 100 lumen. Dat is voldoende om gezien te worden in het verkeer. Deze twee lampen lenen zich voor gebruik in het donker én overdag. In de high flash-stand valt de sportieve fietser net wat beter op voor ander verkeer. Deze kleine, compacte lampen hebben een zijlichtontwerp voor meer dan 180 graden zichtbaarheid. Het voor- en achterlicht gaan allebei tot 14 uur mee. Een indicator waarschuwt als de lamp toe is aan laadbeurt. Deze twee Recon-lampen passen op sturen, zadelrails en helmen en zijn los of als combo-set verkrijgbaar.

Reserveonderdelen

De lampen en de onderdelen zijn robuust, maar mocht er tijdens het gebruik onverhoopt iets stuk gaan, dan heeft Giant spare parts op voorraad. Denk bijvoorbeeld aan straps. Deze zijn, net als de lampen zelf, te orderen via de dealerportal. Giant promoot het gebruik van kwaliteitsvolle fietsverlichting en biedt de fietsvakhandel tijdelijk extra inkoopvoordeel. Dat creëert mogelijkheden om de Recon-lampen met een aansprekende korting op de adviesprijs aan consumenten aan te bieden. De Mega Deals-actietermijn loopt tot het einde van dit jaar.

De slimme dealer koopt nu in en biedt de Recon-verlichting na de jaarwisseling tegen de gebruikelijke adviesprijs aan. Indien een Recon-item momenteel is uitverkocht, kunnen dealers deze alvast bestellen tegen de huidige actievoorwaarden. Medio december staat een nieuwe levering gepland en is de voorraad sowieso ruim aangevuld.

Dit artikel wordt gesponsord door Giant.