Overheid introduceert flitspalen op fietspaden

Overheid introduceert flitspalen op fietspaden

Bij de Varsseveldse fietsfabrikant Van Raam zijn altijd in voor een stevige 1 april-grap. Zo ook dit jaar. Centraal stond de bekendmaking dat de overheid voor het einde van 2022 flitspalen op fietspaden gaat plaatsen. Dit om de snelheid te reduceren. Van Raam komt met een oplossing waarmee fietsers zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun snelheid en eventuele verkeersboetes.

Met de Van Raam E-Bike App informeert de fabrikant fietsers over de toegestane snelheid en eventuele flitsplekken. De app zorgt er daarnaast voor dat de fiets de maximum snelheid aanhoudt. Van Raam biedt dealers aan deze innovatieve vanaf de eerste vrijdag van het tweede kwartaal uit te proberen op hun fietstestbaan.

Snelheid reduceren op fietspaden

Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Meer mensen hebben een elektrische fiets en er gebeuren vaak ongelukken omdat mensen te hard fietsen. De regering wil daarom de snelheid op de fietspaden reduceren door flitspalen te plaatsen. Voor het einde van het jaar komen de flitspalen op de fietspaden en komen er verschillende fietszones waar maximaal 10, 15 of 25 km/u mag worden gefietst.

Bekijk in dit filmpje hoe de snelheidsbeperkende uitvinding van Van Raam werkt.

00:00
00:00/00:00

App kan communiceren met de fiets

De huidige Van Raam Smart E-Bike App kan communiceren met de fiets. Dankzij push notificaties weet de fietser bijvoorbeeld wanneer de accu moet worden opgeladen. Nieuw is dat Van Raam via de app gaat informeren over de toegestane snelheid en eventuele flitsplekken. Daarnaast kan Van Raam de snelheid van de fiets aanpassen, zodra men in een flitspaal-zone komt. Dankzij de slimme technologie van Van Raam neemt de fiets automatisch de maximumsnelheid over van het gebied waar men op dat moment fietst.

Flitsinstallatie op testbaan

Van Raam is nu met de eerste testen van de app bezig. Deze vinden plaats op de testbaan bij de fietsfabriek in Varsseveld. Daar is een flitsinstallatie aangebracht om representatief te kunnen testen. Volgens Van Raam zien de eerste resultaten er goed uit. Het bedrijf hoopt de app komende zomer te kunnen lanceren.

Dealers kunnen deze uitvinding uitproberen

Dealers die deze snelheidsbeperkende uitvinding voor hun klanten willen uitproberen, kunnen een gratis proefrit aanvragen bij Van Raam. Tijdens een proefrit vertelt een van de technische adviseurs alles over de aangepaste fietsen en bijbehorende opties. Op de testbaan wordt vervolgens de fiets getest en zorgt de E-Bike App ervoor dat de fietser niet wordt geflitst. Een proefrit is mogelijk op afspraak en is zelf in te plannen via www.vanraam.com of door telefonisch contact op te nemen via +31 (0)315 -257 370.