Maurijn Huijbregts specialiseert zich met Bike Therapy in onderhoud en custom-built fietsen. Zonder lening en met een flinke dosis passie stortte hij zich in het ondernemerschap. “Ik wist een jaar geleden nog niet dat ik voor mezelf zou beginnen, maar toen het moment daar was, voelde het helemaal goed.”
Had je altijd al plannen om een fietsenwinkel te beginnen?
“Eigenlijk niet. Ik volgde eerst de mbo-opleiding outdoor en recreatie en werd daarbij opgeleid tot MTB-instructeur. Op mijn vijftiende begon ik bij een fietsenwinkel in Amersfoort, waar ik wat ervaring opdeed met sportieve fietsen. Na mijn opleiding werkte ik drie jaar in een winkel in Bussum, waar ik alles leerde over sportfietsen. Ik was zo nieuwsgierig naar de techniek dat ik ’s avonds derailleurs uit elkaar ging halen en weer in elkaar zetten. Ik heb daar veel geleerd qua sleutelen. Toch nam ik in juni vorig jaar ontslag, omdat ik mijn passie daar niet kwijt kon. Ik miste het contact met klanten en stond alleen maar in de werkplaats.”

Wist je toen direct dat je voor jezelf wilde beginnen?
“Nee, ik ben toen eerst bij een andere winkel gaan werken. In augustus vorig jaar kwam ik een oude klant tegen van de eerste winkel waar ik werkte. Hij bracht daar altijd zijn sportfiets voor reparatie en herinnerde me eraan dat ik op mijn zestiende zei dat ik ooit mijn eigen winkel wilde starten. ‘Dit is het moment,’ zei hij. Mijn ouders wisten van mijn droom en hadden me al vaker gestimuleerd om het eens te onderzoeken, maar ik zag altijd te veel beren op de weg. Door mijn ervaring bij andere winkels kwam de oude droom weer naar boven. Mijn vader is zelf ondernemer en hielp me met het maken van een begroting. Hierdoor kreeg ik een concreet plan en durfde ik de stap te zetten.”
Wanneer is de winkel geopend?
“Eind augustus vorig jaar begon ik mijn zoektocht naar een geschikt pand. Amersfoort viel af vanwege de hoge huurprijzen. Baarn bleek een betere keuze, met veel speciaalzaken en klanten uit zowel Utrecht als Amersfoort. Toen ik dit pand vond, belde ik direct de makelaar en kon per 1 oktober huren. Ik sloot een gunstige huurovereenkomst voor vijf jaar en richtte de winkel in slechts zestien dagen in. Op 16 oktober 2024 opende ik officieel mijn deuren.”
Hoe heb je de start gefinancierd?
“Alles heb ik betaald met mijn eigen spaargeld. Mijn ouders hebben me altijd geleerd dat ik zelf moest werken als wat ik wilde. Ik had een tijdelijke lening kunnen afsluiten, maar dat wilde ik niet. Nu heb ik geen schulden en alles wat ik verdien, is echt van mij. Dat geeft een fijn gevoel – ik moet er niet aan denken om met schulden te zitten.”
Hoe is het je tot nu toe vergaan vanaf oktober?
“Ik heb vanaf het begin neutraal kunnen draaien, en altijd mijn huur terugverdiend. Daarbij scheelt het dat ik nog bij mijn ouders woon waardoor ik verder geen onkosten heb. Ik koos bewust voor een start in oktober, zodat ik in de rustige wintermaanden alles kon finetunen. Bovendien gaf het me tijd om aan mijn naamsbekendheid te werken. Zo kennen mensen me zodra het seizoen begint en heb ik voldoende reviews opgebouwd. Daar ben ik fanatiek mee bezig, en het gaat super goed.”
Wat biedt je aan?
“Onderhoud is de kern van mijn business en financieel het meest gunstig. Omdat ik me richt op het hogere sportieve segment, kan ik uren rekenen, marge halen op onderdelen en profiteer ik van het lage btw-tarief van 9 procent op onderhoud. Daarnaast verkoop ik kleinschalig fietsen. Ik werk met het merk Raamwerk uit Zeist, ontwikkeld door twee mannen met frames in standaardmaten. Het is een nicheproduct en een mooie aanvulling. Bovendien kan ik via andere dealers en connecties ook fietsen van andere merken leveren.”
Wat doe je nog meer?
“Ik bouw regelmatig custom fietsen op, volledig afgestemd op de wensen van de klant. Zo heb ik voor een wat zwaardere man een fiets samengesteld met op maat gemaakte wielen, omdat hij een degelijke fiets wilde die minstens tien jaar mee zou gaan. Ook kwam hier een zestienjarige jongen met een oud MTB-frame van Giant, een fully uit 1990. Hij had zelf onderdelen verzameld maar wist niet hoe hij de fiets moest opbouwen. Na wat voorbereidend werk heb ik hem uitgenodigd, en samen hebben we op een avond zijn fiets opgebouwd. Dat soort dingen vind ik geweldig om te doen.”
Heb je bij de start van je bedrijf veel hulp gehad?
“Ja, ik merk dat veel mensen een jonge, startende ondernemer graag steunen. Ik heb veel hulp gekregen, van het houten blad in de winkel tot de stickers op de ruiten. Ook werd ik genoemd in de podcast Tweewielers van Herman van der Zandt, superleuk.
“In de fietswereld heb ik veel vrienden en kennissen, en mijn klanten komen uit allerlei plaatsen: Eemnes, Eemdijk, Laren, Blaricum, Huizen, Hilversum, Utrecht, Amersfoort en Baarn. De meeste klanten komen uit Amersfoort, waar ik lid ben van een fietsclub met zo’n honderdvijftig leden. Elke woensdagavond rijden we veertig kilometer in een groep van dertig à veertig man, op sociaal tempo. Dat levert veel klanten op. Ik ben de jongste van de club en toen ik me op mijn 22e aansloot, waren ze verrast. Maar het is een hechte en gezellige groep, en de oprichter van de club en zijn vrouw zijn inmiddels goede vrienden geworden.”

Wat vind je leuk aan het ondernemen?
“Wat ik het fijnst vind, is de vrijheid om zelf te bepalen welke richting ik op wil en met welke merken ik werk. Het geeft me ook de ruimte om tijd vrij te maken voor dingen die ik echt leuk vind, in plaats van alleen maar onderhoudswerk snel af te handelen. Zo plan ik af en toe een dag vrij om een custom project te doen. Daarnaast verzorg ik zelf de marketing; laatst heb ik bijvoorbeeld een filmpje gemaakt van een gaaf custom project en dit gedeeld op Instagram.”
Is je nog iets tegengevallen bij de start van je bedrijf?
“Ja, de verzekering was best lastig. Het pand verzekeren was moeilijk, vooral omdat het een monumentaal pand is met enkel glas. Ze stelden zoveel eisen, dat het bijna niet te doen was. Gelukkig heb ik via een tussenpersoon van de verzekeraar een oplossing kunnen vinden. Hij heeft eisen opgesteld waaraan ik moet voldoen. Het alarmsysteem voldoet aan strenge eisen, en alle fietsen die in de winkel staan, zitten aan een slot. Met de verzekering van mijn bus en de aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering kom ik op een behoorlijk maandelijks bedrag uit. Dat viel me wel tegen.”
Hoe zie je de toekomst van je bedrijf over tien jaar?
“Ik kijk nooit te ver vooruit, maar als ik fantaseer dan zou ik over tien jaar een koffiebar met luxe fietsen willen hebben, waar social rides en evenementen georganiseerd worden. Met daarnaast een aparte werkplaats met een klein team voor reparaties, waar ik zelf ook zou willen sleutelen en de inkoop van fietsen kan doen. De koffiebar laat ik aan iemand anders over, dat is niet mijn ding. Maar ik zou wel een plek willen hebben waar ik mijn passie voor sportfietsen kan delen. Ik vind bijvoorbeeld Spaak in Groningen of Fixed Gear Koffie in Maastricht super vette plekken. Mijn liefde voor fietsen is zo groot dat toen ik laatst op vakantie was, ik merkte dat ik het miste om over fietsen te praten. Toen ik terugkwam heb ik bij de eerste klant ruim de tijd genomen om vragen te antwoorden. Die man vond het fantastisch, want hij kreeg heel veel informatie. Toen hij weg was kreeg ik een soort adrenaline kick omdat het zo goed het voelde om weer over mijn passie te praten. Dat bevestigt voor mij dat ik hier echt op mijn plek zit.”
