Nominaties Fiets Innovatie Awards 2021 bekend

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards (FIA) 2021 zijn bekend. Uit 18 inzendingen zijn 6 innovaties genomineerd. Op 10 maart aanstaande wordt tijdens een online event bekend wie de Fiets Innovatie Awards winnen.

RAI Vereniging organiseert de Fiets Innovatie Awards dit jaar voor de 16e keer. De Innovatie Awards maken onderdeel uit van de FietsAward-verkiezingen. De Fiets Innovatie Awards zijn in het leven geroepen om nieuwe producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek en productvernieuwing te stimuleren. Daarnaast wil RAI Vereniging extra aandacht vestigen op het belang van deze innovaties voor de ontwikkeling van de fietsbranche. Een deskundige en onafhankelijke jury bestaande uit de redacties van Tweewieler, NieuwsFiets en ANWB Media en een medewerker van RAI Vereniging beoordelen de innovaties.
Dit zijn – in alfabetische volgorde – de 6 innovaties die door de jury zijn genomineerd voor een Fiets Innovatie Award:

RheoLight Smart Pigments-lakadditief

RheoLight van Ink INvent is een additief dat in de fietsfabriek aan de lak van een fiets wordt toegevoegd. Het additief zorgt er door het retroreflectieprincipe voor dat kleuren intenser worden; overdag, maar vooral ‘s nachts neemt door het pigmenteffect de zichtbaarheid van de fiets in het verkeer toe, wat de veiligheid ten goede komt.

Muto City E-bike

Muto-Stella zwart-side-zonder-schaduwDe Muto is speciaal ontworpen voor alle vervoersuitdagingen in en rondom de stad. Het frame is genderneutraal en gelijmd i.p.v. gelast. De Muto is een compacte en lichtgewicht e-bike; onderscheidend met aandacht voor details. Onderhoudsarm door onder meer de belt drive en de geïntegreerde verlichting. Dankzij het Click & Roll-systeem voor accessoires is een kinderzitje of fietsmand monteren een kwestie van één simpele handeling.


En dit zijn de fietsen die zijn genomineerd voor de FietsAwards


Schwalbe Aerothan binnenband

De nieuwe Aerothan binnenband van Schwalbe heeft een hoge veerkracht en treksterkte, goede demping, is hittebestendigheid en biedt maximale slijtvastheid. Aerothan binnenbanden zijn aanzienlijk robuuster en resistenter dan vergelijkbare binnenbanden van butyl, latex en andere kunststoffen. Daarnaast zijn de Aerothan binnenbanden recyclebaar.
Aerothan is een speciaal thermoplastisch polyurethaan dat Schwalbe samen met BASF ontwikkelde. Via een gepatenteerd laserproces wordt het ventiel aan de tube gelast. Daarnaast kunnen met het laserproces extreem platte naden worden gerealiseerd. Daardoor sluit de tube perfect aan op de vorm van het karkas van de band en biedt ze een sterk verbeterde lekbestendigheid.

Sinner Bassa sportbril (op sterkte)

De Sinner Bassa sportbril is zeer geschikt als fietsbril. Het frame van de bril is gebogen, waardoor deze goed aansluit op het gezicht en optimale bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden zoals zon, wind en regen. De brilpoten zijn flexibel en aan de binnenzijde voorzien van een anti-sliplaag. Daarnaast zijn de neuspads verstelbaar voor optimaal comfort.
Dankzij een speciale techniek kunnen de lenzen van de sportbril verwisseld worden voor glazen op sterkte en zonneglazen. De sportglazen van Sinner zijn voorzien van een hardheidslaag, een kraswerende laag en een UV-filter. Ook zijn de glazen standaard verdund en ontspiegeld. In de conceptstore House of Sinner in Amsterdam zijn professionele opticiens aanwezig om in 20 minuten snel de juiste glazen aan te meten.

Het artikel gaat verder na de foto.

De onafhankelijke vakjury testte de verschillende aangeleverde innovaties uitgebreid.

Specialized Atheos S-Works Di2

Met het Aethos-frame zijn de traditionele vormen van de racefiets uit het verleden subtiel aangepast om een enorme toename in stijfheid en evenwicht te leveren. Maar wel zonder dat dit invloed heeft op het gewicht of de duurzaamheid. Het frame is ontwikkeld met het oog op de perfecte balans tussen stijfheid en uitzonderlijke rijkwaliteit. Resultaat is het lichtste frame dat er op dit moment is: 585 gram (als S-Works in de maat 56 cm). In combinatie met standaard Shimano-producten resulteert dit in de Aethos Founders Edition, die dan slechts 5,9 kg weegt.

Urban Proof shopper fietstas

Deze shopper fietstas van U+ Sustainable Concepts is gemaakt van gerecycled PET-materiaal. Dit duurzame materiaal is zeer sterk en waterdicht, wat het zeer geschikt maakt voor een fietstas. De hoeveelheid materiaal dat in deze tas gebruikt is, staat gelijk aan 47 PET-flesjes van 500 ml.
De ruime fietstas heeft een inhoud van 20 liter en kan eenvoudig worden afgesloten met de magnetische sluiting. Met de bevestigingshaken die aan de achterkant van de tas zitten, is de shopper tas gemakkelijk achterop de fiets te bevestigen. Deze haken zijn weggewerkt met een ritssluiting. De fietstas heeft een handvat, een korte band en een schouderband zodat de tas op elke wenselijke manier gedragen kan worden. Aan de voorkant en aan de binnenkant zit een los vak om eenvoudig sleutels, portemonnee en telefoon in op te bergen.