Genomineerden FietsAwards 2022 bekend: zit jouw merk erbij?

De genomineerden voor de Fiets Awards 2022 zijn bekend. Opvallend is dat er maar drie categorieën zijn beoordeeld én dat Stella al voor het derde jaar op rij tot de genomineerden in de e-bike categorie behoord. Verder is Specialized in alle categorieën vertegenwoordigd.
Delen:

Voor de verkiezing van de 35e Fiets Awards 2022 zijn door de onafhankelijke jury in totaal slechts 35 fietsen beoordeeld. Daarvan hebben er 26 het label e-bike en negen dat van gravelfiets. Omdat fabrikanten geen of veel te weinig stadsfietsen, racefietsen, MTB’s en speed pedelecs instuurden, konden deze niet worden beoordeeld en zag organisator RAI Vereniging zich gedwongen om deze categorieën te laten vervallen. Dat deze fietsen niet werden ingezonden is het directe gevolg van het geringe aantal introducties bij de sportieve fietsen (anders dan gravelbikes), de haperende supply chain, het feit dat fabrikanten alle aandacht en energie in de e-bike stoppen en ook dat er weinig demo’s voorhanden zijn bij fabrikanten.
Wel koos de organisatie ervoor om de e-bikes te verdelen over twee categorieën: Sportief en Urban.

De Stella Morena MDB FI is uitgeroepen tot E-bike van het Jaar 2021. Andere winnaars van de FietsAwards zijn de Batavus Dinsdag Exclusive Plus, de Gazelle No.1, de Trek Emonda SL 6 Pro en de Merida Ninety-Six RC XT.

Dit zijn de Fietsen van het Jaar 2021

Stella weer bij de top-3

Naast de gevestigde merken staat ook dit jaar Stella weer in het rijtje genomineerden. In 2020 haalde de direct-to-consumer-fabrikant uit Nunspeet met de Bergamo de laatste drie, vorig jaar wonnen ze met de Morena de verkiezing. Dit jaar zit Stella met de Tierra Pro MDB FI in de top-3 van de categorie Sportief.
Opvallend is verder dat nieuwkomer QiO van Hartje van de partij is en dat Specialized – vorige week nog prominent in het nieuws dankzij haar online-initiatief – met twee e-bikes meedingt naar de hoofdprijs: de Turbo Vado 4.0 in de categorie Sportief en de Como 5.0 IGH in de categorie Urban. Dit zijn de genomineerde e-bikes:

Nominaties E-bike van het Jaar 2022 ‘Sportief’
• Specialized Turbo Vado 4.0
• Stella Tierra Pro MDB FI
• Kalkhoff Entice 5.B Advance+

Nominaties E-bike van het Jaar 2022 ‘Urban’
• QiO Eins P-5
• Sparta d-RULE Energy
• Specialized Como 5.0 IGH

Gravelbikes: Giant, Specialized of Trek?

Nieuw dit jaar is de categorie gravelbike van het Jaar. Dit nieuwe type fiets wordt door fabrikanten aangeprezen als de ideale mix tussen een racefiets en MTB. Consumenten omarmen het concept massaal. Opvallend is dat ook in deze categorie Specialized ook weer van de partij is.

Nominaties Gravel Bike van het jaar 2022
• Giant Revolt Advanced Pro 0
• Specialized Diverge Expert Carbon
• Trek Checkpoint SL6 eTap

Beoordeling door onafhankelijke jury

De fietsen zijn door een onafhankelijke vakjury beoordeeld. De vakjury bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen waaronder de redactie Fiets, Fietsactief, ANWB Media, Tweewieler, NieuwsFiets.nu, Bike Europe en BOVAG. De jury voor de gravelcategorie gebeurt door ervaringsdeskundigen en fietsjournalisten. Bij de beoordeling wordt vooral gekeken naar het gebruiksdoel van de fiets en in hoeverre de fiets aansluit bij de behoefte van de specifieke gebruikersgroep. Belangrijke beoordelingscriteria daarbij zijn: constructie en afwerking, vormgeving en styling, oorspronkelijkheid en innovatie, veiligheid, rijgedrag/comfort, gebruikte materialen, prijs/kwaliteitverhouding. En last but not least, speelt uiteraard ook de ‘x-factor’ van de fiets een belangrijke rol bij de beoordeling van de fiets.

De winnaars van de Fiets Awards 2022 worden op 10 maart aanstaande bekend gemaakt tijdens een speciaal online event.