QWIC e-bike past zich aan fietsgedrag van gebruiker aan

QWIC e-bike past zich aan fietsgedrag van gebruiker aan

Het Nederlandse e-bike merk QWIC heeft een prominente rol in het e-bike landschap. Met de komst van de Premium i +Auto is een nieuw model toegevoegd aan de populaire Premium i serie. Dit nieuwe model is slimmer dan de voorgangers.

De Premium i +Auto past zich automatisch aan het fietsgedrag van de gebruiker en de omgeving aan, in plaats van andersom waarbij de fietser zich moet aanpassen aan de fiets. Deze slimme e-bike is ontstaan uit een samenwerking tussen QWIC, Bafang en enviolo, wat resulteert in een naadloos geautomatiseerd schakelsysteem.

De traploze automatische technologie, genaamd enviolo’s AUTOMATiQ, in de Premium i +Auto zorgt voor een soepele fietservaring. Tijdens een testrit stelt de klant de cadans naar zijn of haar voorkeur eenmalig in via het display op het stuur. Vanaf dat moment doet de fiets de rest: terugschakelen bij het verkeerslicht, opschakelen bij een afdaling en extra motorkracht bij tegenwind.

Het schakelen wordt letterlijk uit handen genomen, er is zelfs geen shifter meer op het stuur te vinden. Hiermee biedt QWIC een e-bike die de gebruiker centraal stelt en zich aanpast aan de persoonlijke voorkeur van de fietser.

Technisch: hoe werkt automatisch schakelen?

De naaf bevat roterende planeten (kogels) die een oneindig aantal versnellingen mogelijk maken. Deze variabele transmissie wordt Continuously Variable Planetary (CVP) transmissie genoemd.

Hierdoor kan vloeiend worden geschakeld tussen alle mogelijke overbrengingsverhoudingen. Dit betekent dat je niet hoeft te schakelen tussen verschillende versnellingen. In plaats daarvan past de CVP zich automatisch aan de rijsnelheid en het benodigde vermogen aan door de overbrengingsverhouding aan te passen.

Samenwerking enviolo, Bafang & QWIC

Enviolo, Bafang en QWIC hebben nauw samengewerkt om de Premium i +Auto te ontwikkelen. Hierdoor was het mogelijk om enviolo’s AUTOMATiQ regeleenheden in het aandrijfsysteem en de display van Bafang met succes te integreren.

Dit maakt het mogelijk voor de fietser om alle fiets- en rij-instellingen (zoals de cadans) te wijzigen en de enviolo’s AUTOMATiQ interface te kalibreren via het Bafang systeem. Hierdoor is een volledig geïntegreerde gebruikerservaring ontstaan, waarbij alle instellingen via één display kunnen worden gewijzigd, wat leidt tot een vereenvoudiging van het stuur.

Jos Schutte, Technical Innovation Lead bij QWIC, is tevreden over de samenwerking: “We werken eraan om onze e-bikes iedere generatie een stap slimmer en beter te maken. Maar ‘slimmer’ mag natuurlijk niet als gevolg hebben dat de fiets ingewikkelder wordt. In tegendeel, we streven ernaar het fietsen zelf zo verleidelijk mogelijk te maken. De samenwerking tussen enviolo, Bafang en QWIC maakt het mogelijk de fietsbeleving enorm te verbeteren door de handeling van het schakelen volledig van de gebruiker over te nemen.”

Voor consumenten: 5 voordelen van de Premium i +Auto

  • Gemakkelijk wegfietsen bij het verkeerslicht: Met de Premium i +Auto e-bike hoeft men nooit meer in een te zware versnelling weg te rijden bij het verkeerslicht. De fiets schakelt automatisch terug bij stilstand, zodat men gemakkelijk kan wegfietsen zonder veel inspanning.
  • Zorgeloos fietsen: Stel de voorkeurscadans in en het systeem reageert automatisch op de fietsbeweging en schakelt over naar de gewenste trapsnelheid. Hierdoor wordt het fietsen nog gemakkelijker en comfortabeler, zelfs bij heuvels en tegenwind.
  • Nagenoeg geruisloos: De Premium i +Auto garandeert een bijna geruisloze en soepele fietservaring. Niet langer het geluid van een overspringende ketting of het geklik van het schakelen, alleen maar het geluid van de omgeving.
  • Minder slijtage, dus minder onderhoud: Doordat de fiets altijd in de juiste versnelling staat, slijten de ketting en tandwielen minder, wat resulteert in een langere levensduur van de fiets en minder onderhoudskosten.
  • Veiliger en plezieriger fietsen: Met de automatische versnelling van de e-bike kan men volop genieten van de rit en zich volledig concentreren op het verkeer en de omgeving, zonder dat men zich druk hoeft te maken over schakelen en vinden van de juiste versnelling.

Dit artikel is gesponsord door QWIC.