Nieuwe ANWB Fietsverzekering: betere voorwaarden en eerlijker

Nieuwe ANWB Fietsverzekering: betere voorwaarden en eerlijker
Michiel en Ilse de Warle van Liemers Fietsen: “Een fietsverzekering draait in eerste instantie om vertrouwen.”

De vakhandel heeft de nieuwe ANWB Fietsverzekering met enthousiasme ontvangen. Met name de langere nieuwwaardedekking, modulaire samenstelling en introductie van pechhulp aan huis vallen in de smaak. Bovendien is de verzekering eerlijker met premies die afhankelijk zijn van de postcode.

De klanttevredenheid over de ANWB Fietsverzekering was al groot, maar ANWB zag toch ruimte voor verbeteringen na een uitgebreid onderzoek. De organisatie heeft met de wijzigingen gezorgd voor meer eenvoud en gemak voor dealers bij de productuitleg aan consumenten. Tegelijkertijd zijn de voorwaarden verbeterd, wat de commerciële kansen vergroot en voordelig kan zijn voor consumenten. 

Extra klantenbinding

De voornaamste wijziging is de verlenging van de nieuwwaardedekking: die is nu vijf in plaats van drie jaar. Wordt de fiets binnen die tijd gestolen, dan krijgt de consument een nieuwe fiets met eenzelfde aankoopwaarde als de oude. “Echt uniek is dat we de accu van een e-bike in de nieuwwaarderegeling meenemen”, zegt specialist Hans Aalbers van ANWB. “Voorheen was er verschil in de afschrijvingsperiode van fiets en accu. Voortaan geldt de nieuwwaarderegeling voor zowel de fiets als de accu voor de looptijd van vijf jaar.” 

Het is een duidelijk voorbeeld van een mes dat aan twee kanten snijdt. “Voor de klant betekent het extra zekerheid, voor de dealer extra klantenbinding. Bovendien leert de ervaring dat veel klanten de verzekering na de periode van vijf jaar laten doorlopen.” 

Hans Aalbers (rechts): “Op basis van de wensen van de klanten en dealers tijdens een uitgebreid onderzoek is de verzekering verbeterd.”
Hans Aalbers (rechts): “Op basis van de wensen van de klanten en dealers tijdens een uitgebreid onderzoek is de verzekering verbeterd.”

Basisdekking plus modules

Waren er voorheen verschillende verzekeringen met variërende dekking; de nieuwe ANWB Fietsverzekering heeft een helder te begrijpen, modulaire opbouw. Er is een basisdekking op beschadiging en/of diefstal. Desgewenst kan de consument daar modules aan toevoegen: pechhulp, ongevallendekking en rechtsbijstand. 

De pechhulpservice is uitgebreider dan ooit. Aalbers: “Als de klant op locatie een lekke band of een ander probleem heeft, dan verzorgt de ANWB Wegenwacht een noodreparatie. Is het probleem daar niet te verhelpen, dan wordt de fiets vervoerd naar het tweewielerbedrijf waar de verzekering is afgesloten of naar een andere gewenste plek. Dit deden we al en blijven we doen. Nieuw is dat de pechhulp nu ook aan huis wordt aangeboden. We helpen de consument in de eigen garage in het geval van bijvoorbeeld een kapotte e-bikeaccu of een lekke band.”

Refurbished accu gedekt

De vernieuwde verzekering is op elke type fiets af te sluiten, van een e-bike voor alledaags gebruik tot een racefiets voor performance-doeleinden. Daarnaast is de verzekering er voor zowel nieuwe als gebruikte fietsen. “Met de stijgende verkoopprijs van een gemiddelde e-bike zien we dat refurbished accu’s populairder worden. Bij aankoop van een tweedehands elektrische fiets die aantoonbaar is voorzien van een refurbished accu, valt die accu eveneens onder de dekking”, legt Aalbers uit. 

Eerlijker

ANWB is afgestapt van de drie premiegebieden, waardoor de premie eerlijker is. “De premie is nu gebaseerd op postcode. Waar het diefstalrisico hoger is, ligt de premie hoger. En waar het lager is, is die natuurlijk lager. Er zijn in sommige gevallen forse premieverschillen ontstaan.” ANWB hanteert een fijnmazige indeling met 95 verschillende postcodegebieden. “In Arnhem, om maar een voorbeeld te noemen, kan de premie zelfs op wijkniveau verschillen. Dealers doen er dus verstandig aan om altijd een check uit te voeren: wat is de premie voor mijn klant? Daar hebben we een handige online tool voor”, zegt Aalbers. “De nieuwe premie-indeling kan de ANWB Fietsverzekering ook interessant maken voor tweewielerzaken die voorheen nog niet met ons werkten.”

Degelijke verzekering

Liemers Fietsen in Duiven is enthousiast over het nieuwe product. Ondernemer Michiel de Warle: “De uitbreiding van de nieuwwaarderegeling vind ik een sterk punt, de voorwaarden zijn verbeterd. Door de nieuwe regio-indeling betalen klanten een eerlijkere diefstalpremie. Klanten die kiezen voor een connected e-bike met erkende track & trace-zender, krijgen een interessante korting van 20 procent op de diefstalpremie. Zoals ik ernaar kijk, is de verzekering op alle punten verbeterd. Er is goed naar de branche geluisterd en er is goed naar eindgebruikers geluisterd. Het is een product waar iedereen voordeel van heeft.”

De afwikkeling in het geval van diefstal, pech en schade is nog steeds soepel en snel, heeft De Warle inmiddels ervaren. “Een fietsverzekering draait in de eerste plaats om vertrouwen. ANWB is een degelijke partij met een degelijke naam en laat zien dat dat vertrouwen terecht is. De service is uitgebreid, de lijnen zijn kort, en bij schade of diefstal zijn wij het vaste aanspreekpunt voor de klant.” De fietsverzekering past bij de manier van werken van Liemers Fietsen. “Wij zijn klant- en servicegericht. Dat verwachten we ook van onze leveranciers. Klanten die aanspraak op de verzekering doen, hebben goede ervaringen met de afwikkeling. Dat is voor ons heel erg belangrijk.”

Dit artikel is gesponsord door ANWB.