Selle Royal zet stap in zadelevolutie met Lookin Evo

Selle Royal zet stap in zadelevolutie met Lookin Evo
Selle Royal wil actief impact op milieu verminderen.

Het Italiaanse erfgoedmerk Selle Royal wil de impact van hun producten op het milieu te verminderen, de eerste stap daarin is een herontwikkeling voor het iconische Lookin 3D-zadel. Dat zadel is gemaakt om te voldoen aan de behoeften van duurzaamheidsbewuste, op comfort gerichte fietsers voor alledaagse ritten.

De Lookin Evo is het eerste zadel dat de klanten van Selle Royal kunnen ervaren. Lookin is historisch gezien het meest iconische fietszadel in het Selle Royal-assortiment, bekend om zijn comfort door de Royalgel-vulling die zichtbaar is door de vensters op het oppervlak van het zadel.

Lookin Evo heeft nu een volgende stap gezet om de Environmental and Social Governance (ESG)-reis te maken. Fietsers zullen nu hetzelfde comfort van het originele Lookin 3D-zadel kunnen ervaren maar dan op de nieuwe Lookin Evo's met verminderde impact op het milieu.

Impact op milieu verminderen

In 2021 werd Selle Royal een van de eerste ondertekenaars van de SHIFT CYCLING CULTURE Cycling Industry Climate Commitment; dit commiment is een belofte van iedereen die werkzaam is in de fietsindustrie om hun verantwoordelijkheid te erkennen in de huidige klimaatnood en om samen te handelen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. 

Het Climate Commitment is gebaseerd op bewijs dat tot 80 procent van de kooldioxide-uitstoot veroorzaakt door fietsbedrijven afkomstig is van de winning, inkoop en productie van onderdelen en materialen, en Selle Royal investeert in het nakomen van de belofte om: de productie-gerelateerde uitstoot te verminderen; producten te creëren die langer meegaan; samen te werken met klanten om de levenscyclus van producten te verlengen; en een circulair systeem te ontwikkelen voor de terugwinning van materialen. 

Als onderdeel van deze belofte heeft Selle Royal Group samen met de Universiteit van Padua en Spinlife een studie uitgevoerd die de milieu-impact van haar producten meet, van ontwerp tot einde levensduur. Hierbij wordt rekening gehouden met prototypes, productie, lancering en gebruik door de klant tot het einde van de levensduur van het product.

Kennis ontwikkelen

Het doel van dit partnerschap is om een diepgaande kennis te ontwikkelen van de emissie-impact van elk product 'van wieg tot graf', en om de productie- en gebruiksgebieden met de grootste impact op het milieu te begrijpen. Dit stelt Selle Royal in staat om gerichte, milieuvriendelijke veranderingen aan te brengen in het ontwerp en de productie van elk product.

Duurzame materialen

Op basis van dit onderzoek en in lijn met de Cycling Industry Climate Commitment en de belofte om productiegerelateerde emissies te verminderen door meer gebruik te maken van materiaalherwinning, bevat Lookin Evo recycling en materialen van biologische oorsprong. De onderkant van dit zadel is gemaakt van 100 procent gerecycled plastic, met behoud van hetzelfde niveau van flexibiliteit en comfortabele prestaties als de materialen gebruikt voor het originele Lookin zadel. Deze nieuwe basis, gemaakt van hoogwaardige recyclaten van elektrisch en elektronisch afval, is 25 procent beter bestand tegen de vermoeidheidstest van Selle Royal dan de vorige modellen. 

Ondertussen bestaat de nieuwe Lookin Evo BIO cover uit 50% organische materialen en geen chemische weekmakers”

Ondertussen bestaat de nieuwe Lookin Evo BIO cover uit 50 procent organische materialen en geen chemische weekmakers, wat dezelfde elasticiteit, slijtvastheid en comfortniveau van Lookin 3D garandeert, terwijl alleen natuurlijke polymeren worden gebruikt. Alles bij elkaar levert Lookin Evo 24 procent minder koolstofuitstoot op dan het vorige Lookin 3D-model.

Uitstekend comfort en lange levensduur

Selle Royal benoemt dat het ontwerpteam hard heeft gewerkt om ervoor te zorgen dat de verandering in materialen ten opzichte van het originele Lookin 3D zadel niet ten koste gaat van kwaliteit, comfort en levensduur. Selle Royal's handelsmerk Royalgel wordt strategisch ingezet in het zadel om een hoog niveau comfort te bieden. Deze technologie absorbeert de druk en verdeelt deze over het zadeloppervlak, voor een zo goed mogelijke ondersteuning.

De Royal Vacuüm-technologie zorgt ervoor dat het zadel waterbestendig is. Het Flexite System-bekledingsmateriaal is gemaakt om de levensduur van het zadel te verlengen. Dankzij de meerlaagse structuur is de zadelhoes beschermd tegen lekrijden, snijden, scheuren, barsten en veroudering. 

Tot slot is het Integrated Clip System van Selle Royal aan de achterkant van het zadel geplaatst om gemakkelijk een zadeltas of ander accessoire te bevestigen.

Milieuvriendelijke keuze voor elke fietser

Lookin Evo is verkrijgbaar in drie modellen voor verschillende fietsposities - Atletisch, Gematigd of Ontspannen - en biedt de perfecte ondersteuning voor fietsers om hun stad in alle comfort te verkennen of in het weekend de minder platgetreden paden te nemen, ongeacht de fietspositie van hun voorkeur. 

Dit artikel is gesponsord door Selle Royal.