Velodroom Tweewielerwinkel van het Jaar 2022

Velodroom Tweewielerwinkel van het Jaar 2022

Op de beursvloer van Velovak is maandagmiddag onder grote publieke belangstelling Velodroom in Roden uitgeroepen tot Tweewielerwinkel van het Jaar 2022. De vakjury had een flinke kluif aan de jurering; het niveau van de vijf finalisten was ontzettend hoog.

De 25e editie van de verkiezing van de Tweewielerwinkel van het Jaar werd gehouden op de beursvloer van Velovak. Een groot aantal bezoekers en standhouders beleefde de spannende ontknoping. Na het voorstellen van de vijf finalisten – Bike Totaal De Jong in Wommels, Fietsenmakerij Jasper in Zaltbommel, Jansen2wielers in Barneveld, Liemers Fietsen in Duiven en Velodroom in Roden – werd in een speciaal voor de finale gemaakte video de winnaar bekendgemaakt. Toen het team van Velodroom in Roden op het grote scherm verscheen was een enorm gejuich het resultaat. Namens het team nam eigenaar Alex Kapma de prestigieuze prijs in ontvangst.

Totaalbeleving voor Noord-Nederland

Eigenaar Alex Kapma dichtte zichzelf een goede kans op de winst toe. "We hebben een mooie winkel en onze zaakjes goed voor elkaar. Al weet ik dat de andere ondernemers er ook heel goed op staan."
Velodroom is het vervolg op Bike Life Roden en richt zich volgens Kapma op alle fiets-geïnteresseerden in de regio Noord-Nederland. “We bieden een totaalbeleving met allerlei grote A-merken en flagshipstores van de topmerken. Nergens in de regio kun je zoveel fietsen en accessoires bekijken, testen en vergelijken.” Kapma vertelt dat de missie van Velodroom – zoals de naam al verraadt – is om iedereen plezier in het fietsen te brengen en dromen werkelijkheid te laten worden.

Velodroom is een clubhuis voor sportieve fietsers uit de regio”

Uniek is verder dat Velodroom fungeert als fietshuiskamer en clubhuis voor sportieve fietsers uit de nabije regio. Alex Kapma: "We hebben een sfeer gecreëerd waarin fietsers elkaar graag ontmoeten, een drankje doen, nieuwtjes uitwisselen en van elkaar leren over onderhoud, nieuwe producten en fietstochten. Daarnaast organiseren wij zelf allerlei activiteiten op het gebied van fietsen en zijn we present bij fietsevenementen. We promoten de fiets en het fietsen op allerlei vlakken.”
Afgelopen week werd bekend dat Velodroom in handen kwam van Century Autogroep. De jury was hier niet van op de hoogte en de overname speelde ook geen rol bij de jurering, waarbij Velodroom als onafhankelijke onderneming werd beoordeeld.

Flinke klus voor de jury

Was het voor de vijfkoppige vakjury - bestaand uit Ferry Smith, Hedwig Berendsen, Guy Crab, Remco Tekstra en Wilco Kruitbosch - al geen eenvoudige opgave om uit alle inzendingen vijf finalisten te selecteren, het aanwijzen van een winnaar uit deze vijf was ingewikkelder dan ooit. Juryvoorzitter Ferry Smith: "We hebben hier vijf uitstekende ondernemingen, elk met hun sterke punten. En als die dan ook nog eens op verschillende terreinen liggen, staat dat garant voor een lang en ingewikkeld juryberaad. Bij de beoordeling is kritisch gekeken naar de kwaliteiten van de kandidaten. In de verschillende ronden zijn er ook een aantal dingen opgevallen. Zo spatte de passie en gedrevenheid er bij alle finalisten vanaf. Ondernemers hanteren het credo 'Als het beter kan, dan moet het beter.' Verder is opvallend dat de finalisten keuzes durven te maken, waardoor het uitzetten van toekomstplannen duidelijker en eenvoudiger gaat. Want plannen richting de toekomst doen deze finalisten. En als jury beseffen we ons als geen ander dat dat niet altijd meevalt. Want de dagelijkse beslommeringen vreten energie en tijd. Als vakjury willen we collega-ondernemers nadrukkelijk op het hart drukken om eens bij de finalisten te gaan kijken en het gesprek met hen aan te gaan. Want er valt hier veel te leren!"

Awards voor drie bedrijven

Naast de hoofdprijs voor Velodroom werden er verschillende Awards uitgereikt. De award voor het bedrijf dat de hoogste ogen gooide bij de mystery shoppers was voor Bike Totaal De Jong uit Wommels. De beste online performance werd geleverd door Atlas Fietsen uit Alphen aan de Rijn. Zij bereikten de finale niet, maar waren wel één van de twintig genomineerden.
Tenslotte was er een award voor de meest creatieve ondernemer binnen de verkiezing. Deze award ging naar Zaltbommel, naar de prachtig verbouwde winkel van Fietsenmakerij Jasper.


Hoofdpartner:

Partners:

Harrie Hoitink

Harrie Hoitink

Hoofdredacteur Tweewieler