Bike Cleaner afspuitstation wint Innovators Prize op Eurobike

Bike Cleaner afspuitstation wint Innovators Prize op Eurobike
Eugen Uppelschoten (links) en Ralph Manck waren op de Eurobike verrast over de internationale belangstelling voor de Bike Cleaner.

Er werd een feestje gevierd op de stand van Eugen Uppelschoten en Ralph Manck tijdens de Eurobike vorige week in Frankfurt. Op de tweede dag van de beurs werd bekend dat hun Bike Cleaner fiets-afspuitstation een Innovators Prize kreeg van de vakjury in de categorie Infrastructuur.

‘Een goede praktische oplossing met een groot potentieel voor een breed probleem’, aldus de jury. Door het winnen van deze innovatieprijs staat Bike Cleaner in een keer vol in de internationale spotlights. In Nederland staat het Bike Cleaner fiets-afspuitstation al bij zo’n 15 bekende mountainbikeroutes. Volgens bedenker Ralph Manck is er veel interesse voor het station: “We hebben al zo’n 30 contracten afgesloten waarvan er nu 15 geplaatst zijn. We hopen volgend jaar op zo’n 50 plekken te staan.”

Ralph Manck is trots op het winnen van de Innovators Prize .
Ralph Manck is trots op het winnen van de Innovators Prize .

Fiets direct afspuiten bij mtb-route

De Bike Cleaner zorgt ervoor dat fietsers na hun fietstocht een schone fiets mee naar huis kunnen nemen. Omdat de stations vlakbij de route staan, kan het vuil er direct afgespoten worden voordat het is aangekoekt. “Dat is beter voor de fiets, het is minder werk en er komt geen olie in je achtertuin.”
Bike Cleaner werkt met lage en/of medium waterdruk en een slim magneet spuitventiel waardoor het vriendelijk is voor de fiets. “We werken met een optionele betaalterminal waardoor er een terugverdienmodel ontstaat en toekomstige locaties zoals vakantieparken, bikehotels, bikeparken en horeca sneller geneigd zijn om te investeren in deze service voor fietsers. Maar we merken dat er ook veel vraag is vanuit retailers. Wij plaatsen het station voor onze kosten en betalen voor water en stroom. De partij waarbij het station geplaatst wordt, krijgt een percentage van de omzet.”

Veel belangstelling vanuit het buitenland

Er zijn meerdere plateaus mogelijk waar het afvalwater wordt opgevangen en die zijn verkrijgbaar met verschillende filters. Deze filters vangen het vuil op en filteren de olie die van de fiets af wordt gespoten zodat het niet in de grond terechtkomt. Er is zelfs een geïntegreerd LCD scherm waarop de locatie allerlei informatie kwijt kan. Het station is zeer bestendig en duurzaam en heeft vorstbeveiliging. Ook kan er worden samengewerkt met een ‘Powered by partner’. Voor Nederland is dat Cube bikes.
Ralph Manck en Eugen Uppelschoten waren op de Eurobike om te polsen of er ook internationale belangstelling is voor de Bike Cleaner: “We zijn overweldigd door de interesse van beursbezoekers en de media. Op de avond na de uitreiking zijn we eerst maar eens lekker gaan fietsen in de bossen bij Frankfurt. Later op de avond hebben we er alsnog op geproost!”

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler