Upway brengt refurbished e-bikes op de markt

Upway brengt refurbished e-bikes op de markt

Het nieuwe online platform Upway gaat refurbished e-bikes aanbieden. Het aanbod is goedkoper dan nieuw, snel geleverd en vooral duurzaam. Prijzen starten bij net geen 600 euro.

Vernieuwen in plaats van wegdoen; Upway introduceert – naar eigen zeggen – een betaalbare manier om gebruikte elektrische fietsen op de Nederlandse markt te blijven gebruiken. De start-up biedt sinds vorig jaar zijn refurbished elektrische fietsen al aan in Frankrijk, Duitsland en België. De e-bikes zijn vanaf juni ook in Nederland te koop via de eigen online shop. De e-bikes zijn volledig gereviseerd. Consumenten kunnen tot 60 procent geld besparen ten opzichte van een nieuwe e-bike aankoop. Tegelijkertijd is er minder e-waste, wat goed is voor het milieu.

Breed aanbod, zelf refurbishen

Met merken als Canyon, KTM, Van Moof, Kalkhoff en Giant biedt de online e-bike marktplaats een breed scala aan verschillende e-bikes: van stadsfietsen en bakfietsen tot elektrische racefietsen. De e-bikes worden gereviseerd door een professioneel lokaal team van experts. De monteurs controleren de fiets aan de hand van twintig onderhoudspunten en repareren of vervangen alle benodigde onderdelen. De refurbished elektrische fietsen krijgen een jaar garantie.

Grootste refurbished-aanbieder

Upway is het eerste platform dat refurbished elektrische fietsen koopt en verkoopt. Doel is om in de toekomst het grootste aanbod refurbished fietsen in Nederland tegen betaalbare prijzen aan te bieden en de drempel voor de aankoop van elektrische fietsen te verlagen. Door de pandemie kende de fietsenhandel in 2020 een onvoorziene stijging van de verkopen. De toegenomen vraag leidde tot leveringsproblemen voor wielen en reserveonderdelen. Upway speelt nu in op de daaruit voortvloeiende lange wachttijden met gegarandeerde levering binnen vijf dagen direct en gratis bij de consument thuis.

Miljoenen e-bikes vervangen

Mede-oprichter en CEO Toussaint Wattinne vertelt over de Nederlandse markttoetreding: “Dit jaar is de aankoop van een elektrische fiets in Nederland voor het eerst groter (52%) dan een ‘normaal’ model. Naast 478.000 nieuwe e-bikes werden in 2021 ook nog 402.000 tweedehands fietsen verkocht, waarvan 28 procent e-bikes. In de nabije toekomst zijn er miljoenen e-bikes die moeten worden vervangen of worden weggedaan. Het is van vitaal belang dat we ervoor zorgen dat deze fietsen veilig en professioneel worden opgeknapt om een nieuwe eigenaar een betrouwbare en beter betaalbare e-bike te bieden en zo onnodige verspilling te voorkomen.”

Eigen e-bike verkopen

Upway biedt particulieren óók de mogelijkheid om hun eigen e-bike (modellen vanaf 2016) aan Upway te verkopen. De prijs wordt bepaald aan de hand van tien vragen over onder andere het merk, de staat van de e-bike, het aantal gereden kilometers, de nieuwprijs en de prijs die de consument acceptabel vindt. Vervolgens stuurt Upway per e-mail een offerte. In drie stappen wordt het proces afgerond: het beschrijven van de e-bike, het nemen van foto’s en een afspraak maken voor het ophaalmoment. Upway haalt de fiets vervolgens thuis op.

Harrie Hoitink

Harrie Hoitink

Hoofdredacteur Tweewieler