Deuren Shimano Benelux Training Center gaan weer open

Deuren Shimano Benelux Training Center gaan weer open
Het Shimano Benelux Training Center gaat zijn vierde jaar in.

De deuren van het Shimano Benelux Training Center gaan opnieuw open. Vanaf oktober is dit dé plek waar tweewielerspecialisten hun kennis over de nieuwste technologieën kunnen updaten. De trainingsinhoud is in lijn met de laatste ontwikkelingen in de fietsbranche. Speciaal voor Belgische retailers opent Shimano een Training Center in haar nieuwe kantoor in Mechelen.

Om in coronatijd tóch trainingen te kunnen aanbieden, koos Shimano afgelopen jaar voor een online variant. “Het was, gelet op de omstandigheden, een goed alternatief. Maar uiteraard gaat er niets boven fysieke trainingen waarbij je in een inspirerende omgeving, samen met vakgenoten, theoretische en bovenal praktische kennis kunt opdoen. Je wilt de producten in handen hebben, er zelf aan sleutelen en zo vertrouwd raken met de innovaties. We zijn ontzettend blij dat we onze dealers eindelijk weer een echte Shimano-experience kunnen voorschotelen”, zegt Petra Buijs, retail marketing officer van Shimano.

Techniek ontwikkelt razendsnel

Het Shimano Benelux Training Center gaat zijn vierde jaar in – het afgelopen coronajaar niet meegerekend. Retailers kennen het trainingsaanbod jaar na jaar meer waarde toe. “Dat komt doordat de technologie in de tweewielerbranche zich razendsnel ontwikkelt. Ook bij Shimano. Kijk bijvoorbeeld naar de voortdurende updates bij de e-bikesystemen en de komst van de nieuwe 12-speedgroepen en EP8 Cargo, het systeem voor elektrische bak- en bezorgfietsen. Als specialist wil je in control blijven. Komt er een consument met een vraag over iets nieuws, dan wil je die goed en professioneel kunnen beantwoorden. Kennis is een must.”

Kennis is een must
Kennis is een must.

Technische trainingen

Shimano heeft zodoende een uitgebreid programma aan technische trainingen samengesteld. Alle bestaande trainingen zijn ververst. Deze gaan in op nieuwe technologieën en producten. Daarnaast zijn thema’s geïntegreerd waarover de customer service bovengemiddeld veel vragen krijgt. “We weten wat er actueel is en leeft onder onze dealers”, aldus Buijs, verantwoordelijk voor het Shimano Benelux Training Center.

De trainers hebben de indeling van trainingen licht gewijzigd ten opzichte van voorgaande seizoenen. De e-biketrainingen zijn opgeknipt in twee varianten: er is een basistraining met aandacht voor de E5000 en E6100, de middenmotoren die op fietsen voor dagelijks gebruik zitten. In de training voor gevorderden draait het juist om de Shimano e-bikesystemen die zijn bedoeld voor extreme omstandigheden: de E7000 en EP8, specifiek voor elektrische mountainbikes, en de EP8 Cargo, gericht op elektrische bak- en bezorgfietsen. Het E-Tube Project zit in beide verweven.

Shimano heeft een uitgebreid programma aan technische trainingen samengesteld en alle bestaande trainingen zijn ververst.
Shimano heeft een uitgebreid programma aan technische trainingen samengesteld en alle bestaande trainingen zijn ververst.

Training mountainbikes

Voortaan is er één training die specifiek ingaat op mountainbikes. Hierin komen technologieën en producten als de Micro Spline-naven en Deore-groep (11 en 12 speed) aan bod. Daarnaast is er een training over road bikes, met aandacht voor de vernieuwde mechanische en elektronische groepen. Een vijfde technische training is geënt op conventionele city- en trekkingfietsen. “De ervaring leert dat tweewielerspecialisten al veel kennis hebben over de onderdelen voor city en trekking. Het werk hieraan wordt nog gemakkelijker en efficiënter doordat we er in deze training dieper op ingaan”, zegt Buijs.

De technische trainingen worden verzorgd door Arnoud Ouendag en Berteld Dekker. Zij krijgen waar nodig ondersteuning van de Technical Representatives, mannen die bij dealers over de vloer komen en technische ondersteuning verlenen bij events als de Amstel Gold race en Ronde van Vlaanderen. “Arnoud en Berteld staan bekend als bekwame, betrokken trainers, zij hebben op uiteenlopende plekken in de branche veel praktijkervaring opgedaan. Kenmerkend is dat ze praktijkgericht te werk gaan, ze brengen hun expertise over aan de hand van praktijkvoorbeelden. Je kunt tijdens de trainingssessies zelf veel sleutelen. Juist dát stellen retailers op prijs. Om die reden waarderen retailers de trainingen gemiddeld met een 8,5.”

Rendementstrainingen

Behalve technische trainingen presenteert Shimano een tweetal rendementstrainingen, in samenwerking met Tweewieler Academy. “Beide zijn erop gericht om de werkplaats een steeds grotere inkomstenbron te laten zijn. In de training werkplaatsrendement geven we werkplaatsmedewerkers handvatten, waarmee zij meer structuur en efficiëntie in hun werkwijze aanbrengen. Er komen tips voorbij hoe zij hun communicatie met de klant kunnen verbeteren. Hoe speel je met de juiste vraagstelling nog beter en op een klantvriendelijke manier in op klantbehoeften? Hoe doe je slim aan upselling? Daarnaast laten we zien hoe je de uitstraling van de werkplaats kunt optimaliseren”, zegt Buijs.

Adv Shima 2 Shimano_Nunspeet0446
Shimano heeft een uitgebreid programma aan technische trainingen samengesteld en alle bestaande trainingen zijn ververst.

De tweede rendementstraining draagt de naam werkplaatsmanagement. Deze is gericht op ondernemers en leidinggevenden in de werkplaats. “Hierin komen allerlei managementvraagstukken aan bod. Hoe stel je doelen voor je werkplaats, bouw je het uurtarief op en hoe coach je medewerkers? We delen cijfers, zodat je een idee krijgt hoe andere fietsenzaken het doen. Vaak liggen er, zonder al te veel moeite te doen, heel mooie kansen en mogelijkheden om de winst uit de werkplaats te vergroten. Zeker nu er meer geavanceerde fietsen bijkomen en service en onderhoud daarmee belangrijker worden, is het zaak om hiervan werk te maken.”

Bikefittingtrainingen

Het Shimano Benelux Training Center biedt twee bikefittingtrainingen aan: de ene heeft betrekking op het statische meetsysteem van bikefitting.com, de andere op het dynamische meetsysteem. Buijs: “Dat zijn enorm belangrijke trainingen. Want wie op een verkeerd afgestelde fiets rijdt, en dat zijn er helaas heel veel, werkt fysieke klachten in de hand. De meetsystemen van bikefitting.com zorgen ervoor dat consumenten met de juiste framemaat en juist afgestelde componenten naar huis gaan. Positief effect is dat je met de professionele tools van bikefitting.com uitstekende service verleent en klanten zo voor langere tijd aan de zaak bindt.”

Nu ook in Mechelen

Belgische retailers kunnen tot het einde van het jaar voor trainingen terecht op de T2-campus in Genk. Na de jaarwisseling openen de deuren van het nieuwe Shimano Benelux Training Center in Mechelen. Deze is qua opzet, faciliteiten en mogelijkheden gelijk aan de locatie in Nunspeet. Buijs: “We vinden het belangrijk dat we dezelfde trainingsservice met dezelfde kwaliteit dicht bij huis aan onze Belgische dealers kunnen bieden. Daarom richten we nu een trainingslocatie in ons nieuwe kantoor in Mechelen in. De trainingen worden vanaf januari ook in het Frans gegeven. Deze service wordt zeer positief ontvangen.”

Geïnteresseerd in een training?

Ga dan naar shimanobeneluxtrainingcenter.com voor het actuele aanbod. Hier is ook te zien welke meerdaagse trainingscombinaties je eventueel kunt maken. Shimano biedt retailers die naar Nunspeet komen tevens een aantrekkelijk geprijsd hotelarrangement aan. Zo hoef je bij meerdaagse trainingen niet op en neer te rijden.

Dit artikel is gesponsord door Shimano.