Anneke maakt unieke producten van oude fietsonderdelen

Anneke Dubbeld van Dubbel Dingen maakt kunst en gebruiksvoorwerpen van afvalmateriaal en dan met name van gebruikte fietsonderdelen. Daarvoor zoekt ze regelmatig in de afvalbakken van fietsenwinkels.

Anneke geeft afgedankte fietsonderdelen zo een tweede leven.  Ze krijgt regelmatig afgekeurde onderdelen van fabrikanten – zoals fietsbanden, tandwielen, fietslampjes en bagagerekjes – waarmee ze de meest bijzondere creaties maakt die stuk voor stuk uniek zijn.

Het artikel gaat verder na de foto.

Voor fiets- en designliefhebbers

De doelgroep van Dubbel Dingen bestaat uit fietsliefhebbers en mensen die van unieke items houden. “Mijn producten zijn te vinden in designwinkels, maar hangen ook in de showroom van fietsfabrikanten of in sportscholen. Fietsenwinkels vinden het leuk om producten van Dubbel Dingen in hun winkel te hangen.”


Deze artikelen vind je vast ook interessant:


Producten op verzoek

Anneke Dubbeld begon zo’n drie jaar geleden met haar eigen bedrijf Dubbel Dingen en merkte al snel dat er veel belangstelling was. Regelmatig kloppen mensen bij haar aan met een bijzondere wens. “Daarbij is het een uitdaging om een product te maken dat bij iemand past. Klanten kunnen ook zelf materiaal aanleveren en het is bijzonder om naar de wensen van de klant iets te creëren wat binnen de mogelijkheden van het materiaal ligt.”
De showroom van Dubbel Dingen zit in Doetinchem en Anneke deelt die ruimte met haar man Jacob Pot, van JPTrading&gineering. Achter de showroom heeft Anneke haar werkplaats.

Speciaal gereedschap en arbeidsintensief

De bewerking van de onderdelen is arbeidsintensief. Anneke vertelt: “Het materiaal moet allereerst goed schoongemaakt worden, vaak zijn de onderdelen zwart of zitten onder de blubber. Ik heb speciaal gereedschap en sta regelmatig achter de draaibank te frezen en te boren. Ik vind het een uitdaging om nieuwe materialen te gebruiken. Een spaak bijvoorbeeld is niet gemaakt om te buigen en dan doe ik dat juist wel. Daar maak ik sieraden van zoals armbanden en oorbellen.”

Het artikel gaat verder na het kader.

Vaak gebruikt als relatiegeschenk

De verkoop van de producten gaat via haar website (dubbeldingen.nl) en via Facebook. “Zo krijg ik steeds meer bekendheid, ik krijg ook veel reacties van fietsenwinkels. Winkeliers vinden het leuk om een product van Dubbel Dingen als relatiegeschenk te geven bij jubilea of een opening.”
Anneke heeft geen voorraad en bij een bestelling moet rekening gehouden worden met een levertijd. “Ik ben afhankelijk van de materialen die ik krijg en niet alles is geschikt om er een Dubbel Ding van te maken. Maar in overleg lukt het me meestal wel om binnen enkele weken te leveren. ”