artikel

Portret van framebouwer Herman Braun: Authentiek en recht door zee | MET VIDEO

Ondernemen 3416

Portret van framebouwer Herman Braun: Authentiek en recht door zee | MET VIDEO

Een allemansvriend. Nee, dat is Herman Braun zeker niet. Wat hij wél is? Een vakman, een authentieke bouwer van stalen raceframes, overtuigd van wat hij doet, eerlijk en vooral recht door zee. Welkom bij Braun Cycling in Spijkenisse.

Herman Braun (63, rechts op de foto) maakt al decennialang stalen raceframes op maat. Samen met zijn 28-jarige zoon Dave (links op de foto), ook een maker zoals Herman. “Die framebouw doen we helemaal met onze eigen handen en veel eigen machines en gereedschappen. Want ik houd van goed gereedschap.” Die liefde voor goed gereedschap is het eerste dat opvalt als je om de hoek kijkt van de bescheiden vestiging in Spijkenisse. In een ruimte van pakweg 15 bij 10 meter staat een machinepark waar je u tegen zegt. Herman heeft werkelijk alles in huis om de perfecte ‘Braun’ te maken.

Met sleutel 15 in de achterzak wielen wisselen in Ahoy

De historie van Braun begint in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. “Met vijf jaar lts op mijn cv werkte ik in de haven. Daarnaast fietste ik en sleutelde wat aan racefietsen. Onder andere in Ahoy. Daar liep ik rond de wielerbaan met sleutel 15 in mijn achterzak. Ik leerde zo heel snel wielen te wisselen. Mooi was dat. Die liefde voor de racefiets resulteerde vervolgens in bijbaantjes als mecanicien bij de Militaire wielerploeg, bij Gazelle en nog wat ploegen.”

Vooral veel doen, was mijn credo

Herman reisde met de ploegen mee naar internationale koersen. Zo deed hij veel ervaring op. “Vooral veel doen, was mijn credo.” Wat hem in die jaren wel eens dwars zat, was het ontbreken van een talenknobbel. “Ik spreek geen woord Frans. Wel wat bescheiden Engels.” Maar door zijn vakmanschap en ongebreidelde enthousiasme kreeg hij het wel voor elkaar om van zijn overtuiging zijn beroep te maken.

Het artikel gaat verder na de video.

Samen met zoon Dave Braun Cycling in Spijkenisse

Halverwege de jaren ‘80 begint Herman voor zichzelf en sinds 2010 heeft hij samen met zijn zoon een pand aan de Theemsweg in Spijkenisse. “Eerst onder de naam Herman Braun, toen als H. Braun en sinds Dave in de zaak zit als Braun Cycling.” Naast frames met zijn eigen signatuur maken Herman en Dave ook stalen frames voor Van Herwerden en Duell, sinds Jan van Dalen in 2012 stopte.

Het artikel gaat verder na de foto.

Bij Braun gebeurt de frameproductie volledig in eigen huis. Alleen het spuitwerk wordt uitbesteed.

Een frame moet volgens Herman gewoon goed lopen

Een gesprek met Herman gaat al snel over in de eisen waar een goed frame aan moet voldoen. Dat is heel duidelijk in zijn ogen. “Het moet recht zijn, alles moet passen en het frame moet goed lopen.” In Hermans ogen is ervaring met het juist produceren van een frame cruciaal. Hij kan smakelijk vertellen over frames die gebroken zijn, scheef staande achtervorken en kromme passingen van brackets.

Carbon noem ik veelal karton

Herman heeft het duidelijk niet op carbon – “ik noem dat veelal karton” – omdat hij door de jaren heen al te veel constructiefouten voorbij heeft zien komen. “Je kunt zeggen wat je wilt van staal, maar je kunt er als maker veel mee. Vooral omdat wij elk frame op maat en naar wens maken. We hebben een paar fietsen in de winkel als voorbeeld, maar als er een klant komt dan meten we hem op en maken een frame. Mijn overtuiging is dat je met staal een zeer goed frame kunt maken wat past en een zeer lange levensduur heeft. Onze stalen maatwerkfietsen hebben een zeer eigen karakter op het gebied van rijeigenschappen en wegligging. Wij vinden ze niet te vergelijken met een confectie carbon racer.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Voor de productie van de frames beschikken Dave en Herman over een keur aan machines.

Eigen oversized buizensets uit Italië

Van buizensets tot brackets en kabeldoorvoeren; Herman heeft een werkvoorraad waar hij een paar jaar mee vooruit kan. “Omdat ik groot moet inkopen bij fabrikanten.”

Zonder buizen geen frames. Herman werkt samen met Dedacciai en Columbus; deze twee Italiaanse fabrikanten produceren nog steeds buizensets. “Een keer per jaar reizen we een week naar Noord-Italië om de producenten te spreken en buizen te bestellen. We hebben eigen oversized buizensets, speciale brackets en balhoofdbuizen. Daarnaast hebben we ook patjes, balhoofden en zadelpenklemmen nodig.”
Herman grijpt niet graag mis en heeft daarom een werkvoorraad van zo’n twee jaar. “Fabrikanten leveren ook het liefst in grote aantallen dus moet ik vaak veel tegelijk inkopen.”

Speciaal gereedschap is een must

Nieuw is dat Herman en Dave nu ook zijn begonnen met titanium frames. “We hebben net onze eerste modellen met schijfremmen geproduceerd.” Om mooi met staal en titanium te kunnen werken is speciaal gereedschap nodig.
“Vroeger was dat speciale gereedschap gemakkelijker te verkrijgen en was er ook meer aanbod. Nu moeten we veel zelf maken, maar investeren we nog altijd veel in materiaal. Zo hebben we vorige week nog een speciale freesbank aangeschaft.”

Titanium 4 maal duurder dan staal

Een titanium frame vraagt drie dagen werk

Bij Herman Braun koop je een stalen raceframe met vork en in één kleur vanaf € 1.050,-. Een titanium frame kost maar liefst vier maal zo veel. “Waarom? Titanium is allereerst duurder qua inkoop dan staal. Daarnaast kost het productieproces gewoon veel meer tijd doordat het zo’n hard en taai materiaal is. Een stalen frame maken we in pakweg 12 uur, een titanium frame kost ruim drie dagen.”

Spuiter diep in het Belgische land

Een frame is in een maand klaar, gespoten en al. “Voor het spuitwerk ga ik naar mijn spuiter, diep in België. Hij spuit fietsframes alleen voor mij, niet voor anderen.” Braun levert het liefst complete fietsen af. “Onze klanten hebben hun eigen voorkeur voor bepaalde onderdelengroepen. Wij leveren wat de klant vraagt. Het is echter niet zo dat er veel valt te verdienen op de onderdelen. Mensen weten wat een groep kost, dus we kunnen niet de hoofdprijs vragen. Dat we liefst een complete Braun racer willen afleveren, is vooral omdat dat mooi is en we er trots op zijn.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Elk frame wordt precies op maat voor de klant samengesteld.

Prachtig mooi werk, maar geen vetpot

Loont deze ambachtelijke frameproductie allemaal nog in deze tijden van ‘Groot’, ‘Corporate’ en ‘AliExpress’? Herman is resoluut. “Ik zou het niemand aanraden. Zakelijk kan het alleen maar uit omdat we met z’n tweetjes zijn. Heel veel reclame maak ik niet. We investeren nu wel in een website en we proberen door een nieuw marketingplan meer omzet te creëren. Maar we zien groei in het luxe segment; mensen kiezen bewust voor een bepaalde fiets. Daar kunnen we meer mee doen.” Hoeveel frames Braun produceert zegt Herman niet te weten: “Dat hou ik niet bij.” Feit is wel dat hij een trouwe reeks aan clientèle heeft. En die brengen ook nieuwe klanten aan. “Vaak komen ze omdat ze van anderen hebben gehoord wat we maken.”

Bij Herman is afspraak altijd afspraak

Tot slot: “Kijk, ik ben overtuigd van wat we doen en ik ben recht door zee. Ook naar de fabrikanten met wie we werken. Bij mij is een afspraak een afspraak. Soms levert dat wat wrijving op. Maar uiteindelijk drinken we samen een kop koffie en dan komt het weer goed. Wil je trouwens nog koffie? Ja, die wordt hier ook met de hand gezet. Nou ja, met hulp van een Italiaanse machine. Ook gereedschap.”

  • Bekijk ook de extra foto’s helemaal onderaan dit artikel.

Meer van deze verhalen lezen? Dit zijn onze aanraders: 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel