'Sneller storingen oplossen met nieuwe scootertraining'

Viertaktmotoren. Brandstofinjectie. Elektrische aandrijving. Scootertechniek verandert snel en ingrijpend. Rowell Doesburg van Bromshop Heiloo leerde in een dag sneller storing zoeken met de nieuwe scootertraining ‘Basis elektro’ van de Tweewieler Academy. “Als je niets bijleert, sta je stil.”
Ervaren scootertechnici en zij-instromers frissen hun vakkennis op met de nieuwe scootertrainingen van Tweewieler Academy.

Bromshop Heiloo is een paradijs voor scooterliefhebbers. Scooters, helmen, accessoires en onderdelen worden aantrekkelijk gepresenteerd. Ook de werkplaats is splinternieuw. Het jonge team scootertechnici sleutelt de hele dag aan snorfietsen en bromfietsen. “We verkopen, onderhouden en repareren alle soorten en merken scooters”, vertelt de ervaren scootertechnicus Rowell Doesburg.

“Verder voeren we schadereparaties uit en pimpen we scooters voor klanten. Het is nooit saai. Het ene moment sleutel je aan een viertakt, dan weer aan een elektrische scooter. Want die verkopen we ook.”

Euro 5

Rowell deed de tweejarige beroepsopleiding Tweewielertechniek. Sinds zijn opleiding heeft de techniek niet stilgestaan. “De nieuwste scooters hebben een Euro 4 viertaktmotor of een elektromotor. Vanaf volgend jaar staan de eerste Euro 5 modellen in de winkel. Klanten kunnen daar zelf nauwelijks meer aan sleutelen. Dat laten ze aan ons over. Dus moeten wij er alles van weten.” Toen Rowell hoorde over de nieuwe scooteropleidingen van de Tweewieler Academy was zijn interesse gewekt.

Kennisboost voor scooterbranche

Nieuwe techniek maakt scooters schoner en ingewikkelder. Daarom hebben BOVAG, RAI Vereniging, Innovam en OOMT samen vier nieuwe trainingen en twee nieuwe brancheexamens voor de scooterbranche ontwikkeld. Met de nieuwe trainingen leren scootertechnici alles over elektronica, diagnose, injectie en emissiesystemen. Met de nieuwe branche-examens kunnen technici hun vakkennis toetsen. Zo kan iedereen zichzelf goed voorbereiden op de techniek van morgen.

“Ik ben begonnen met de training Basis elektro. Daar leer je onder andere hoe je met een multimeter storingen opspoort.” De terugkeer naar de schoolbanken was minder zwaar dan verwacht. “Het was even wennen om weer naar school te gaan. Gelukkig is het geen saaie les met theorie. Je komt binnen, je krijgt kort uitleg en je gaat meteen aan de slag met de multi-meter, onder leiding van een enthousiaste trainer die weet waar hij het over heeft.”

Handige weetjes

Tijdens de ééndaagse training leerde Rowell Doesburg meten aan Euro 4 scooters met injectie en semi-injectie. “Moderne scooters zitten vol elektronica. Storingdiagnose wordt belangrijker. Tijdens de training hebben we geoefend met het doormeten van losse onderdelen, zoals een defecte cdi en een kapot contactslot. Dat zijn storingen die in de praktijk vaak voorkomen.”

Hoe kijkt hij op de training terug? “Voor de training lukte het ook om elektronicaproblemen op te lossen. Maar nu gaat het een stuk sneller. Ik heb handige weetjes geleerd zodat ik sneller en slimmer kan werken.” In de toekomst verschuift het werk in de scooterwerkplaats meer naar elektronica, verwacht Rowell.

“Ik ben handig met mechanische techniek. Voor elektronica heb ik andere kennis nodig. Door te trainen krik je je eigen niveau op. Als je niet traint, sta je stil en komt er een moment dat je een probleem niet meer kunt verhelpen. Dat wil ik voorkomen. Als je traint blijf je in beweging.”

Nieuw aanbod

Van elektrotechniek en injectiesystemen tot diagnose en e-scooters: met de nieuwe scootertrainingen en branche-examens van de Tweewieler Academy maak je jouw bedrijf klaar voor de toekomst. De Tweewieler Academy verzorgt ook trainingen over klantcommunicatie en praktisch leidinggeven. Wil je weten of een van deze trainingen ook op jouw wensen of die van je collega’s aansluit? Ga naar www.tweewieleracademy.nl voor het aanbod en meld jezelf en je team aan!

Dit artikel is gesponsord door OOMT.