Denk je aan de ANWB, dan denk je aan verkeerseducatie

Wanneer je iemand vraagt naar de eerste associaties met de ANWB, dan zal hij of zij het waarschijnlijk al vrij snel hebben over de Wegenwacht, het ledenblad de Kampioen, de alarmcentrale, de fietsverzekeringen en de toeristische informatie die onder meer in gids- en boekvorm verschijnt... Er is meer, en aangesloten dealers helpen ons daarbij. Een blog van Joris Smink van de ANWB.
Joris Smink, salesmanager Tweewieler bij de ANWB.

Die eerste gedachten zijn heel logisch, want het zijn de diensten waarmee de bond in de loop der jaren naam heeft gemaakt en een stevige, niet meer weg te denken, positie in de Nederlandse samenleving heeft verworven. Echter, we doen veel meer en daarop ben ik misschien wel minstens zo trots.

De ANWB mengt zich steeds vaker in verkeerseducatie, met name bij kinderen. Zo is er ANWB Streetwise, het verkeersprogramma met vier lesmodules voor alle basisschoolleerlingen. Kinderen leren hierbij op een praktische manier hoe ze beter kunnen omgaan met het drukke verkeer.

Promoten fietshelm

In dat kader startte begin april een actie waarbij we veilig fietsen en het dragen van een fietshelm promoten. De ANWB deelde maar liefst dertienduizend helmen uit aan kinderen uit groep 3 en 4 in Overijssel en Gelderland.

Waarom we juist dit doen? Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) publiceerde dit jaar een onderzoek dat aantoont dat helmgebruik jaarlijks ongeveer tweehonderd zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden voorkomt. Als wij daar wat aan kunnen doen, dan zullen we dat niet laten.

Verspreiden fietshelmen via dealers

Het verspreiden van helmen past in een reeks van veiligheidsinitiatieven. En dat doen we niet alleen. Steeds meer aangesloten dealers helpen ons het fietsverkeer veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan de ANWB Lichtbrigade, met meer dan 2.500 fietsverlichtingsacties door het hele land. Samen maken we Nederland een veiliger fietsland. Bedankt daarvoor!

Joris Smink

Dit artikel is gesponsord door de ANWB.