Eric en Richard Blom vieren 75-jarig bestaan van Joop Harmans XL Fietsen & Scooters

Eric en Richard Blom vieren 75-jarig bestaan van Joop Harmans XL Fietsen & Scooters

Eric en Richard Blom openden eerder deze maand al hun nieuwe winkel Joop Harmans XL Fietsen & Scooters in Amsterdam-Noord. Vorige week werd de opening van de nieuwe winkel én het 75-jarig bestaan van de onderneming in aanwezigheid van moeder Elly Blom-Harmans samen met klanten en genodigden uitbundig gevierd.

De openingshandeling op maandag 15 april gebeurde door de moeder van Eric en Richard, samen met wethouder EZ van Amsterdam Sofyan Mbarki en Stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi. De nieuwe locatie zit op Netwerkweg 11, in een pand van maar liefst 1.100 m2 bedrijfsruimte.

Betrokkenheid bij wijk

Tijdens het evenement waren er veel warme woorden voor de familie. De wethouder en de stadsdeelbestuurder deelden ook een Knoop van Volten uit aan het bedrijf vanwege het lange bestaan en de betrokkenheid van de ondernemers in Amsterdam-Noord. Eric en Richard: “We hebben deze nieuwe locatie op eigen initiatief gevonden, met slechts een ondersteunende rol van de gemeente, wat onze flexibiliteit als bedrijf onderstreept. De ceremonie trok veel belangstelling en we waren blij deze belangrijke momenten te kunnen delen met onze klanten en de gemeenschap.”

Stukje geschiedenis

Al meer dan 77 jaar staat Joop Harmans XL bekend als dé speciaalzaak voor fietsen en scooters in Amsterdam-Noord. Het verhaal begint met Joop Harmans, een gepassioneerde wielrenner die in 1948 deelnam aan de Nederlandse ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Londen, nadat hij Nederlands kampioen op de baan was geworden. In 1947 opende hij zijn eerste fietsenstalling bij de Hollandsche Draad en Kabelfabriek (DRAKA) in Noord, en tien jaar later werd zijn eerste fietsenwinkel een feit.
In 1985 namen schoonzoon Leen en dochter Elly het roer over en zetten ze het familiebedrijf succesvol voort als fiets- en bromfietswinkel. De zonen Eric en Richard Blom kwamen later ook in de zaak werken en werden in 1997 mede-eigenaar.
Na de opening van een pand aan de Vuurwerkweg 17B in 2010, stonden de broers voor een uitdaging toen bekend werd dat er woningbouw gepland was in die buurt. Na een aantal intensieve jaren van zoeken, vonden ze uiteindelijk een geschikte locatie aan de Netwerkweg.

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler