Schrik de dief af

Schrik de dief af

In 2023 zijn er in Nederland 804.000 nieuwe fietsen verkocht, waarvan ca. 56 procent (ruim 450.000) bestond uit e-bikes, goed voor 80 procent van de omzet van alle fietsverkopen. Georganiseerde bendes hebben een verdienmodel in het op grote schaal stelen en doorverkopen van e-bikes.

Gelijktijdig met de toenemende populariteit van e-bikes neemt ook de professionalisering van diefstal toe. Vooral internationale bendes worden steeds handiger in het ontvreemden en exporteren van e-bikes. In dat licht is het niet vreemd dat verzekeraars jaarlijks hun polisvoorwaarden aanscherpen. Maar voorkomen blijft beter dan genezen.

Tweede slot

De laatste jaren is er door Axa hard aan de weg getimmerd om de fietsbezitter het belang van een tweede slot te laten inzien. Het is voor verzekeraars steeds gebruikelijker om een tweede fietsslot met ART** keurmerk als verzekeringsvoorwaarde te eisen. Een slot met dit keurmerk is door een onafhankelijk instituut gekeurd en voldoet aan de eisen voor het afsluiten van een fietsverzekering. Het vermindert de kans op diefstal aanzienlijk.

Maak het jezelf makkelijk

Om diefstal te voorkomen, is het advies van de rijwielhandelaar om een fiets altijd vast te zetten met een tweede slot met ART** keurmerk. Om dit advies gemakkelijker te maken, is de slot-selector ontwikkeld, een online tool die de verkoper in drie stappen naar een keuze leidt,  afgestemd op de specifieke behoefte van de klant. Op deze manier zal die altijd het beste advise krijgen.

Fiets het beste op slot zetten: vier tips

Axa werkt er dagelijks aan om de fietsendieven een stap voor te blijven. Naast de dingen die Axa voor de rijwielhandelaar kan betekenen, zijn hier een paar tips & tricks die met de consument kunnen worden gedeeld om zijn of haar fiets te beschermen tegen dieven.

1. Gebruik altijd twee sloten
Fietsendieven hebben vaak één specialisme en laten daardoor vaak een fiets met twee sloten staan. Gebruik bijvoorbeeld een ringslot en een ketting- of vouwslot. Het kost namelijk veel meer tijd om twee sloten open te breken dan één.

2. Zet je fiets altijd ergens aan vast
Voorkom dat dieven jouw slot openbreken op een rustige locatie of je fiets in een busje laden. Door je fiets ergens aan vast te maken, kan die niet opgetild en meegenomen worden. Let dus op de locatie waar je je fiets parkeert.

3. Bevestig het slot hoog aan de fiets
Door jouw tweede slot hoog aan de fiets en niet op de grond te bevestigen, kan er minder kracht worden gezet bij een braakpoging. Bevestig sloten bij voorkeur door het frame of aan het achterwiel van de tweewieler. Voorwielen worden sneller verwijderd.

4. Parkeer in het zicht
Parkeer je fiets bij voorkeur op een plek waar veel bedrijvigheid is en mensen staan te wachten. Bijvoorbeeld bij een bus- of tramhalte. Dieven houden er niet van om geobserveerd te worden. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

Dit artikel is gesponsord door Axa