B2B FESTIVAL trapt fietsseizoen af met meer dan 100 exposanten

B2B FESTIVAL trapt fietsseizoen af met meer dan 100 exposanten
Dat we nu de grens van 100 deelnemers al gepasseerd zijn, is werkelijk boven verwachting", erkennen de organisatoren Arnauld (rechts) en Rick Hackmann.

De nieuwe collectieve aftrap van het fietsseizoen, het B2B FESTIVAL op 12 en 13 februari 2023 in Brabanthal 3 in 's-Hertogenbosch, gaat verrassend van start met een deelnemersveld van meer dan 100 exposanten. Een goed begin voor het nieuwe dealerevent, dat daarmee voorziet in een vraag uit de markt.

“Dat is een aantal waarop we vooraf geen geld op ingezet zou hebben. Natuurlijk hebben we van het begin af aan gestreefd naar een zo breed mogelijk deelnemersveld, maar met circa 80 deelnemers had ik ook niet geklaagd. Dat we nu de grens van 100 deelnemers al gepasseerd zijn, is werkelijk boven verwachting”, erkennen de organisatoren Arnauld en Rick Hackmann.

Een informeel dealer-event, dat als tweedaagse neerstrijkt in Brabanthal 3 in ’s-Hertogenbosch”

“We zijn er al maanden heel druk mee en het is echt niet allemaal zomaar komen aanwaaien, maar het is wel een aantal waar we trots op zijn en dat onderstreept toch dat we in een behoefte van de markt voorzien. Die indruk hadden we natuurlijk altijd al, maar het moet natuurlijk wel eerst gebeuren.”

Aanvulling dealershows uit najaar 2022

Het idee om weer een voorjaarsbeurs te organiseren kwam van een voormalige fietsretailer, die medio september 2021 een WhatsApp-bericht naar Arnauld Hackmann stuurde met ‘Waarom ga jij het niet doen. Jij kent de markt, hebt veel beurzen gezien en weet hoe het niet moet’.

“Daardoor was ik natuurlijk wel getriggerd en hoewel ik met NieuwsFiets.nu toen nog een éénpitter was, ben ik er toch over na gaan denken. In december 2021 peilden ik de meningen rondom mijn idee om weer een voorjaarsbeurs te gaan organiseren. Je ziet de orderperiodes in de markt steeds meer naar voren schuiven, dus een vak-event in het eerste halfjaar leek mij zo gek nog niet. Bovendien houd je daarmee voldoende afstand van de dealershows in het najaar en kan dit festijn daarop een prima aanvulling zijn”, aldus Hackmann, voor wie al meteen vaststond dat het event in een festivalsfeer moest gaan plaatsvinden. “Dat informele past de fietsbranche namelijk wel.”

Dat informele past de fietsbranche wel”

Hackmann heeft het voordeel over een breed netwerk in de branche te beschikken, waardoor je al snel de gelegenheid krijgt om je verhaal te vertellen. “Dat helpt natuurlijk wel mee. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen dan meteen meedoet, maar geluisterd wordt er wel. En wat me vooral opgevallen is, is dat niemand mij afgeraden heeft om dit initiatief te ondernemen. Nou ja, eentje dan, maar het grappige dat die inmiddels ook aan boord is. Voor de rest horen we veel interesse, ook bij marktpartijen die toch besloten hebben om niet mee te doen. Maar ze komen wel degelijk allemaal kijken en dat biedt dan weer perspectief voor de toekomstige jaren”, voorspelt Hackmann. “Maar goed, laten we niet te veel op de feiten vooruitlopen en eerst deze editie op de mat leggen.”

Bossche Bollen bij binnenkomst

Het B2B FESTIVAL wordt dus een informeel dealer-event, dat als tweedaagse neerstrijkt het Brabanthal 3 in ’s-Hertogenbosch. Doel is de gasten van het B2B FESTIVAL en haar exposanten zo gastvrij mogelijk te ontvangen. Dat betekent dat registratie vooraf van groot belang is om consumenten buiten de deur te houden. De bezoekers hoeven na registratie nergens voor de betalen, dus geen entree, geen garderobe, geen parkeergeld en ook de food en drinks van de catering zijn voor iedereen gratis verkrijgbaar.

“Wat ik voor ogen heb is de FietsVAK van weleer een beetje terug te halen, zoals die destijds plaatsvond in het Autotron Rosmalen. Daar hoor je mensen nu soms nog over”, weet Hackmann. “Daarom ben ik zo vrij geweest om een leuk aspect van die oude FietsVAK over te nemen en iedereen, de eerste uren, bij binnenkomst te trakteren op een Bossche Bol. We zijn per slot van rekening in ’s-Hertogenbosch.”

Wie de beursvloer opgaat komt terecht in een fietswereld van branchegerichte deelnemers. Niet alleen meer dan 40 fietsmerken, maar ook leveranciers van onderdelen, accessoires, kassasystemen, winkelinrichters en allerlei andere voor de fietsretailer relevante dienstverleners.

Doorlopende presentaties op B2B PRAKTIJKDAG

Maar er is meer. Er is een podium waar de B2B PRAKTIJKDAG (dagelijks van 12.00-16.00 uur) zal plaatsvinden. Dat is een podium waar achter elkaar allerlei korte en krachtige presentaties gegeven worden, die voor de retailer interessant zijn. Presentaties van circa 30 minuten, die elkaar aflossen en gepresenteerd worden door de bekende TV-presentatrices: Anouk Smulders (zondag 12 februari) en Kim Kötter (maandag 13 februari). Het programma van de presentaties zal voorafgaand aan de B2B PRAKTIJDAG bekendgemaakt worden via de vakmedia.

Anouk Smulders en Kim Kötter komen naar de praktijkdag.
Anouk Smulders en Kim Kötter komen naar de praktijkdag.

Daarnaast is er het B2B WORKSHOP PLEIN in het midden op de beursvloer, waar tal van vaktechnische demonstraties gegeven gaan worden. Daarmee wordt het festival niet alleen relevant voor de ondernemer met zijn verkoopmedewerkers, maar zeker ook voor fietstechnici. Ter verhoging van de festivalsfeer worden bij de entree van Hal 3 op een sfeervolle wijze klassieke MTB en BMX-fietsen gepresenteerd, in goede samenwerking met het Mountainbike Museum en BMX Museum.

Tip! Kom je op zondag, ga dan niet te vroeg weg, we sluiten af met een gezellig Double Happy Hour.