CUBE lanceert nieuwe racefiets met Litening Air frame

CUBE lanceert nieuwe racefiets met Litening Air frame

CUBE lanceert de lichtste wegfiets in de geschiedenis van het merk, met een frameset dat 799 gram weegt. De fiets komt uit in drie verschillende modellen; de Litening AIR C:68X SLT, Litening AIR C:68X SLX en de Litening AIR C:68X Race.

Een prototype van de Litening AIR C:68X is al in gebruik geweest bij meerdere eendaagse klassiekers en etappekoersen in 2021 en 2022. Zo heeft de fiets gezorgd voor ritzeges in de Ronde van België, de Ethias-Tour de Wallonie, de Giro dell'Appennino en de Sazka Tour. De bekroning van de testfase voor de nieuwe fiets was echter de zegetocht van Jan Hirt in de koninginnenrit van de Giro d'Italia 2022.

De Litening AIR C:68X in de kleur Electric 'n' blue
De Litening AIR C:68X in de kleur Electric 'n' blue

Nog lichter

Het idee van de fiets ontstond doordat CUBE een behoefte kreeg aan een lichter frame voor het klimmen, die tegelijkertijd wel dezelfde aerodynamische eigenschappen heeft als de eerdere Litening C:68X SLT. De ontwerpers wilden een ultralichte racefiets ontwikkelen met een duidelijke visie op wat ze wilden bereiken met de Litening AIR C:68X: een racer die licht en aerodynamisch is, maar toch comfortabel genoeg om lange dagen in het zadel door te brengen.

Het ICR Aero Cockpit System
Het ICR Aero Cockpit System

Drie verschillende kleuren

De Litening AIR C:68X weegt ongeveer 271 gram minder dan zijn aero-broer (maat 56). De fiets komt in drie verschillende kleuren uit voor seizoen 2023; Carbon 'n' rainbow, Electric 'n' blue en Liquidred 'n' carbon. De Air zal worden uitgerust met het ICR Aero Cockpit System en geïntegreerde kabelgeleiding.