e*thirteen geeft kleur aan de fiets (met flitsende cassette)

e*thirteen geeft kleur aan de fiets (met flitsende cassette)
e*thirteen Helix R in bijzonder duurzame Intergalactic PVD finish.

De Californische fietsonderdelen- en componentenfabrikant e*thirteen presenteert de e*thirteen Helix-R-cassette voor Sram en Shimano. Wat is er zo bijzonder aan deze cassette?

Fabrikant e*thirteen overtreft zichzelf en blijft de concurrentie in de overtreffen met de nieuwe Helix-R-cassette. De nieuwe cassette is qua gewicht weer top en beschikbaar in diverse kleuren. Deze nieuwe 12-speed cassette heeft niet alleen meer tanden dan de concurrentie, hij krijgt ook zijn eigen naam: Helix R. Met deze lichtgewicht cassette is e*thirteen terug aan de top van de lichtste 12-speed cassettes voor mountainbikes.

Naar eigen smaak aanpassen

Ook zijn er kleurmogelijkheden om de cassette naar eigen smaak aan te passen. Volgens de fabrikant werkt de tweedelige cassette even goed met zowel Sram als Shimano 12-speed versnellingen. Het nieuw ontworpen kettinggeleidepatroon moet zorgen voor verbeterde schakelprestaties. Het grootste paar aluminium tandwielen is nu verkrijgbaar in vier geanodiseerde kleuren en ook met een ander blauw-glinsterende coating die naar verluidt twee keer zo lang meegaat.

Onderdelen cassette vervangbaar

Er verandert niets aan de gebruikelijke montage voor cassettes van e*thirteen. De aluminium tandwielen zitten geklemd op de XD vrijloop. De stalen vrijloop die de resterende tien versnellingen bevat, is daarin vergrendeld.

Met 345 gram is de Helix-R cassette bijna 50 gram lichter dan de identiek afgestemde TRS+ cassette. Met de Helix-R cassette heeft de e*thirteen wederom de lichtste 12-speed tandwielset vergeleken met Sram en Shimano. En in vergelijking met de cassettes uit één stuk van de concurrentie, kunnen de onderdelen van deze cassette die versleten zijn afzonderlijk worden vervangen. Dit kan op termijn kosten besparen.

Betere schakelprestaties

De gefreesde stalen body van de Helix R met 10 versnellingen is zeer open en aanzienlijk lichter dan de vorige versie. Nieuw ontworpen uitsparingen zijn er om de schakelprestaties te verbeteren.

De versie met 12 versnellingen (9-50 tanden) met een bereik van 556 procent is 319 euro. Er is ook een 11-speed versie met 9-46 tanden beschikbaar. Deze is lichter geworden dan de vorige 1 x 11 cassette van e*thirteen, die volgens de fabrikant 325 gram weegt. Prijs: eveneens 289 euro. Aantal tanden, bandbreedte 9-50 tanden, 556% versnellingen 12 tandwiel-maten 9-11-13-15-17-20-23-27-31-36-42-50. Geschikt voor vrijloop Sram XD Compatibiliteit met alle 12-speed aandrijflijnen. Gewicht 345 gram en de prijs is 319 euro. Varianten zijn beschikbaar voor dezelfde prijs als een 11-speed versie met 9-46 tandwielen (325 gram).

De e*thirteen Helix R cassette is verkrijgbaar met zwart geanodiseerde Alu-tandwielbody. Naast de beschikbare kleuren: bronze, orange, lila en Intergalactic PVD.

Dit artikel is gesponsord door Cosmic Sports.