Eenvoudiger, sneller, goedkoper? BLOG Maarten Akkers

De nieuwe Omgevingswet zou het eenvoudiger, sneller en goedkoper moeten maken om geheel zelfstandig aanvragen in te dienen voor alles wat te maken heeft met zaken als bouwen, milieu en infrastructuur. Voorlopig is de wet er nog niet...
Delen:
Maarten Akkers geeft als voorzitter BOVAG Fietsbedrijven zijn mening over zaken die spelen in de tweewielerbranche.

“Ongetwijfeld heeft u her en der wel gehoord over de nieuwe Omgevingswet, die bedoeld is om alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water te bundelen. Voor ondernemers met fysieke showrooms, werkplaatsen en kantoren vat deze wet dus zo’n beetje alles samen waar zij onderhand dagelijks mee te maken hebben. Het doel van die Omgevingswet is om het eenvoudiger, sneller en goedkoper te maken om geheel zelfstandig aanvragen in te dienen.

Eén online loket per 1 januari 2022

Dat aanvragen zou dan moeten gebeuren via één online loket. En dat loket had afgelopen 1 januari operationeel moeten zijn. Maar helaas… Dat heeft kennelijk toch wat meer voeten in de aarde dan gedacht. En daar kwam toenmalig minister Ollongren een jaar geleden ook achter. En dus volgde uitstel tot 1 juli 2022.

Nieuwe poging: 1 juli 2022 online

Maar u raadt het al. Ook dat blijkt te vroeg. De extra zes maanden die werden uitgetrokken, waren bedoeld om te gaan testen met het loket, pilots op te zetten, simpelweg ermee te oefenen en brancheorganisaties erbij te betrekken. Er is echter vrij weinig gebeurd op dat vlak en de pilots zijn nog niet eens gepland.

TIP van de redactie:

Lees ook de andere blogs van Maarten Akkers en die van Helco Timmerman, Ron Haker, Peter van der Veer, Jeroen Rietvelt, Reina van der Linde en Harrie Hoitink.

Meer blogs

1 oktober 2022 dan?

De huidige verantwoordelijke minister Hugo de Jonge liet onlangs een datum van 1 oktober 2022 doorschemeren, maar ook dat lijkt ons schier onhaalbaar. Zelfs gemeenten en provincies pleiten intussen voor uitstel naar 2023, omdat zij ook nog onvoldoende zijn voorbereid.
Wat BOVAG betreft wordt het dus ook 2023, mits er nu eindelijk eens vaart wordt gemaakt met die testprojecten. Want als de Omgevingswet wordt ingevoerd zonder goedwerkend loket, dan zijn ondernemers alsnog aangewezen op dure adviseurs en dus veroordeeld tot hoge financiële en administratieve lasten. Het resultaat is dan precies het tegenovergestelde van hetgeen de nieuwe wet beoogt. ”