Schwalbe: 'Positieve resultaten met focus op gerecyclede materialen'

Schwalbe: 'Positieve resultaten met focus op gerecyclede materialen'
Sebastian Bogdahn van Schwalbe: “Voor elke kilogram natuurlijk rubber betalen we 50 cent boven op de marktprijs.”

"Ons uiteindelijke doel is het gebruik van energie en grondstoffen verminderen, evenals het restafval", vertelt duurzaamheidsmanager Sebastian Bogdahn van Schwalbe. "Dit doen we door gerecyclede materialen in onze banden te verwerken. Samen met retailers en consumenten zetten we concrete vervolgstappen naar een ­duurzame, milieubewuste toekomst. De lat ligt telkens hoog."

Schwalbe heeft zichzelf jaren geleden ten doel gesteld om steeds meer volgens het cradle-to-cradle-principe te werken. "De eerste positieve resultaten van alle inspanningen zijn al zichtbaar”, zegt Sebastian Bogdahn.

Hergebruik binnenbanden; sinds 2015 recycling programma

In 2015 is Schwalbe ­gestart met het Binnenband Recycling Programma, eerst in Duitsland en ­later in de ­Benelux. Tweewielerzaken kunnen kosteloos hun oude, ingezamelde binnenbanden naar Schwalbe sturen, in respectievelijk Duitsland en Nederland. “Daarna gaan ze op transport naar de fabriek in Indonesië, waar de banden worden gerecycled. Het milieuvoordeel is dat er in het productieproces onder aan de streep 80% energie wordt bespaard in vergelijking met de productie van nieuw materiaal. De transportbewegingen zijn ook in die berekening meegenomen”, aldus Bogdahn.

Inzamelen draagt bij aan milieubewustzijn

“Sinds 2015 zijn in totaal ruim vijf miljoen binnenbanden ingezameld. “Het is eveneens een krachtig statement tegen de ‘weggooi-maatschappij’ waarin we vandaag de dag leven. Het draagt bij aan het bewustzijn. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor fietsdetaillisten. Zij kunnen het bewustzijn bij consumenten vergroten. We zouden graag zien dat nóg meer retailers aan dit programma deelnemen. Dit verlaagt enerzijds de drempel voor consumenten om een oude binnenband bij de fietsdetaillist in de buurt in te leveren. Anderzijds ontstaat meer draagvlak voor het programma. Schwalbe voorziet fietsdetaillisten van POS-materiaal om samen met hen nog meer ruchtbaarheid aan het recyclingprogramma te geven.”

Green Compound

Eén van de echt ­duurzame technologieën van Schwalbe is Green Compound. Hier zijn gerecyclede materialen verwerkt, ook al was het niet eenvoudig om én aan de duurzaamheidsambities én aan de hoge kwaliteitsstandaard te voldoen. “Zeker het gebruik van alternatieve of gerecyclede materialen luistert nauw. Dit moet immers niet ten koste gaan van de kwaliteit die men van onze banden verwacht. We zijn echter meer dan goed geslaagd. Het ‘groene’ compound op het loopvlak voldoet aan de kwaliteits- eisen op het vlak van grip en duurzaamheid in onze Active Line band Road Cruiser”, zegt Bogdahn.

Fair rubber

Een ander initiatief van Schwalbe is het gebruik van fair rubber. Daar waar het bedrijf nieuw gewonnen rubber nodig heeft, verwerkt ze zo veel mogelijk zogeheten fair rubber. Het bedrijf is namelijk aangesloten bij de Fair Rubber Association, als enige fietsbandenfabrikant ter wereld. “Dit is een van de meest recente duurzame stappen die we hebben gezet”, zegt Bogdahn.

“Voor elke kilogram natuurlijk rubber betalen we 50 cent boven op de geldende marktprijs. Deze toelage gaat via de Fair Rubber Association direct en volledig naar de kleine rubberboeren. Het geld wordt vervolgens gebruikt voor het verbeteren van water- en elektriciteitsvoorzieningen, educatiemogelijkheden en gezondheidszorg. Op deze manier verbeteren we leef- en werkomstandigheden van onze rubberleveranciers. Sinds vorig jaar is het volledige aandeel natuurrubber van de Marathon E-Plus en Pick Up cargoband tegen een fair premie ingekocht. Kies daarom samen met Schwalbe voor een duurzame weg.”

Dit artikel is gesponsord door Schwalbe

Lees ook: Duurzame fietsbanden: wat biedt het Schwalbe-assortiment?