Dennis Brand: 'De fiets van Mark Rutte kwam van ons'

Dennis Brand: 'De fiets van Mark Rutte kwam van ons'

Het trok volop de aandacht in de pers: Mark Rutte die na het vallen van het kabinet op zijn Koga F3 naar de Koning reed. De premier kocht de fiets bij Bike Totaal Thijs Brand in Leidschendam. Eigenaar Dennis Brand vertelt over de aankoop.

“Voor de aankoop kwam de assistent van Rutte drie keer in de winkel. De eerste keer nam hij een aantal folders mee. De tweede keer vroeg hij naar de maat voor iemand van 1,93 meter. Dat vond ik wel raar, want de man was zelf best klein”, aldus Dennis Brand. De derde keer kwam hij om de order op te schrijven. Op naam van Mark Rutte. “Toen mijn medewerkster vroeg ‘Zoals van Mark Rutte?’ gaf de man aan dat de fiets inderdaad voor de premier bestemd was.”

Premier moest wachten tot na de zomer

Mark Rutte kocht de fiets in 2017 net voor de zomer. Bij navraag bij Koga bleek de fiets niet leverbaar te zijn. “Dus moest hij ook nog even wachten. Ik heb nog gevraagd of de premier dan niet het duurdere model de Koga F3 6.0 wilde hebben", vertelt Brand, "maar de assistent gaf aan dat de premier wel wilde wachten.”


Deze artikelen vind je vast ook interessant:


Bij Torentje afgeleverd aan Mark Rutte

De fiets moest door Dennis Brand bij het Torentje afgeleverd worden. Dat was nog een heel gedoe. “Je moet doorgeven met welke auto je komt en wie de chauffeur is. Op het Binnenhof werd ik helemaal rondgeleid voordat ik bij het Torentje uitkwam. Daar stond Mark Rutte en heb ik de fiets op zijn maat afgesteld en heeft hij een stukje getest door de gangen naast het Torentje.” Dennis herinnert zich dat het gesprek nog goed: “Het was een leuk gesprek, hij was heel geïnteresseerd en benaderbaar.”

Leverancier van de fietsen op het Binnenhof

Dennis Brand denkt dat Mark Rutte bij hem terecht kwam, doordat het ministerie van algemene zaken klant is en er van zijn winkel meerdere fietsen op het Binnenhof staan die door het personeel gebruikt kunnen worden. “Mark Rutte is een aantal jaar geleden ook op de foto gezet toen hij op een dames Gazelle Primeur zat. Hij heeft die daar waarschijnlijk toen ook gepakt.”
Bij reparatie aan de fiets heeft Dennis Brand contact met de assistent. “We halen dan de fiets ’s morgens op bij het Binnenhof en leveren hem ’s avonds weer af.”

Keuze voor Koga F3

Tijdens het verkoopgesprek kwam de e-bike niet aan de orde. “Ik heb het idee dat Mark Rutte gewoon fit wil blijven. Fietsen en hardlopen zijn zijn manier van bewegen. Dat het een Koga geworden is, komt ook omdat wij nogal Koga-minded zijn. Ik vind het het mooiste Nederlandse merk.”

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler