Tweewielerwinkel-winnaar 2019 Eric Jansen: ‘We zijn afgelopen jaar weer gegroeid’

De blijdschap spatte vorig jaar van het podium, na de bekendmaking dat Jansen2wielers de verkiezing van de Tweewielerwinkel van het Jaar 2019 had gewonnen. Eric Jansen heeft deze titel met zijn winkel Jansen2wielers nu een jaar mogen dragen. Wat heeft de verkiezing hem gebracht?
Delen:

Eric Jansen krijgt nog regelmatig bezoek van collega-ondernemers in zijn winkel in Barneveld. Deels gestuurd door leveranciers omdat ze hun winkel willen verbouwen, deels spontaan. Eric vindt dat niet erg. “Ze komen toch niet in drukke periodes maar juist als het wat rustiger is in hun eigen winkel. En dan is het bij mij vaak ook rustiger.”

Verkiezing stimuleert om het bedrijf verder te ontwikkelen

Meedoen aan de verkiezing is volgens Eric een mooie stimulans voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Hij vertelt: “Het zet je bedrijf op scherp. Je kijkt met het hele team naar je onderneming. Hoe hebben we de zaken geregeld, hoe kunnen we dingen anders doen? Het geeft je inzicht waar je met zijn allen mee bezig bent.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Jansen2Wielers
Collega-ondernemers komen graag kijken bij Jansen2wielers om inspiratie op te doen voor de verbouwing van hun winkel.

Aanpassingen op advies van de jury

Na opmerkingen van de jury heeft Eric Jansen een aantal zaken in zijn winkel aangepast. Hij haalt een voorbeeld aan: “Zo doen we de facturen van af te leveren fietsen nu netjes in een mapje, zodat de namen niet meer zichtbaar zijn voor iedereen.” Na de overwinning heeft Jansen met zijn team niet stil gezeten. In de winterperiode werd de bovenverdieping verbouwd met een showroom in de stijl van de benedenverdieping.

Het artikel gaat verder na het kader.

HET VERKIEZINGSTRAJECT

Ronde 1 | selectie 20 genomineerden (mei/juni)

Zodra de inschrijving voor de Tweewielerwinkel van het Jaar verkiezing gesloten is, buigt de jury zich over de inzendingen. Op basis van de aangeleverde informatie en het aangeleverde beeldmateriaal worden 20 bedrijven geselecteerd, die naar de volgende ronde gaan.

De vakjury

De vakjury bestaat uit een groep deskundigen die vanuit hun vakgebied de deelnemende bedrijven beoordelen. De juryleden beoordelen de deelnemende bedrijven op tientallen punten en geven cijfers door de ogen van de professional. Onderdelen waar de jury op beoordeelt zijn onder andere gastvrijheid, presentatie, productkennis, vakmanschap, bedrijfsvoering en ondernemerschap. Het oordeel van de vakjury weegt voor 70 procent mee in de eindscore.

Ronde 2 | jurering 20 genomineerden (juli/augustus)

De 20 door de jury genomineerde winkels krijgen het verzoek om extra informatie over hun bedrijf aan te leveren. Ze krijgen bezoek van de mystery shopper, die het bedrijf kritisch beoordeelt. De tweede ronde resulteert in vier regiowinnaars: Noord-Nederland, Midden-Nederland, Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Mystery shopper

De twintig genomineerden krijgen bezoek van mystery shoppers. Dit zijn specialisten die het bedrijf beoordelen door de ogen van de klant. De mystery shoppers worden ingezet door een bureau dat hierin is gespecialiseerd. Elk van de 20 genomineerden ontvangt een verslag van het bezoek van de mystery shopper. De mystery visit weegt voor 30 procent mee in de eindscore.

Ronde 3 | finale (september)

De vier regiowinnaars worden bezocht door de vakjury en krijgen daarnaast een accountants- en online-check. Een van de vier regiowinnaars wint de verkiezing. De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 28 september 2020 tijdens een feestelijke finale-bijeenkomst op de beurs Vélovak in Gorinchem.

Carrousel-systeem voor reparaties

Eric Jansen: “Verder hebben we boven een extra werkplaats gemaakt en werken we met een nieuw carrouselsysteem. Als er een reparatiefiets binnenkomt, gaat die met een lift naar boven. Daar wordt de fiets indien nodig schoongemaakt, er wordt met de klant gebeld als er een vraag is over een reparatie en alle onderdelen worden erbij gezocht of besteld. Als dit afgerond is, gaat de fiets met alles wat voor de reparatie nodig is met een lift naar de werkplaats beneden en wordt deze gerepareerd. De monteurs in deze werkplaats zijn dus alleen aan het sleutelen, hoeven geen klantcontact te hebben of onderdelen te zoeken of te bestellen. Dit heeft de efficiency enorm verbeterd.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Jansen2Wielers Barneveld
Bij de verkiezing van de Tweewielerwinkel van het Jaar 2019 ging Jansen2Wielers er met de winst vandoor. De vreugde was groot!

Na de verkiezing verder gegroeid

Jansen2wielers werd in 2017 compleet verbouwd en draaide na de verbouwing al prima cijfers. “Na het winnen van de titel zijn we weer gegroeid en hebben we de stijgende lijn door kunnen zetten.” Ook in maart toen de coronacrisis begon, was Jansen2wielers gewoon open. “Het was wel wat rustiger, maar het liep aardig door. Al vrij snel zijn we ook gestart met ‘private shopping’ en dat loopt nog steeds. We hebben elke week ‘s avonds wel een aantal afspraken staan.”

Inschrijven voor de verkiezing kan nog tot en met vrijdag 3 juli a.s. Alle informatie over de Tweewielerwinkel van het Jaar 2020 alsmede het inschrijfformulier vind je hier.


Lees meer over de verkiezing 2020: