Beseft jouw klant wel wat hij op straat zet?

Beseft jouw klant wel wat hij op straat zet?

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de premies van een fietsverzekering voor een e-bike. Hieruit blijkt dat de kosten per verzekeraar enorm verschillen. Sommige zijn wel 6 keer zo duur als andere aanbieders. En een duurdere verzekering is niet altijd beter. Verzekeraars zullen naar verwachting hun eisen voor beveiliging van e-bikes aanscherpen.

De aanschafwaarde van een e-bike ligt natuurlijk een stuk hoger dan die van een andere fiets en daarmee gaat de diefstalgevoeligheid omhoog. Veel gebruikers kiezen daarom vaak al voor een fietsverzekering. Wat kun je adviseren? Bij het kiezen van een fietsverzekering is het belangrijk om naar de voorwaarden te kijken. Hoe hoog is de vergoeding bij diefstal? Is het mogelijk om een vergelijkbare fiets terug te kopen? En welke eisen stelt de verzekeraar aan het beveiligen van de e-bike?

Verzekeraars scherpen eisen aan

De premies stijgen en de verwachting is dat de verzekeraars de eisen voor beveiligen van een e-bike zullen gaan aanscherpen. Bij de meeste verzekeringen is nu een art 2 sterren goedgekeurd slot een eis. Maar de gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het goed beveiligen van de e-bike.

AXA heeft een uitgebreid assortiment fietssloten voor het goed beveiligen van een e-bike. Zij adviseren om de fiets niet alleen met een ringslot op slot zetten, maar tevens een tweede slot met een aparte cilinder te gebruiken. Daarnaast is het van groot belang om de fiets aan een hek of paal vast te maken, zodat de fiets niet verplaatst of meegenomen kan worden.

Naast dat het vanuit de verzekeraars steeds meer gevraagd zal gaan worden, is het een heel gedoe als een fiets gestolen is. Het vervoersmiddel is weg, er moet aangifte gedaan worden bij de politie en er gaat tijd overheen voordat er een nieuwe fiets is.

Smartoplossing: fiets traceren

Naast de traditionele manier van beveiligen is er ook een smartoplossing op de markt: AXA-IN. Via de ingebouwde module in de e-bike staat de eigenaar constant in contact met zijn fiets en ziet de eigenaar met de Track & Trace functie in de app precies waar de fiets zich bevindt.

Mocht het gebeuren dat de fiets gestolen wordt, kan door middel van deze functie de fiets snel opgespoord worden. AXA is namelijk een samenwerking aangegaan met G4S voor het opsporen van gestolen connected e-bikes.

Zodra er via de app een fiets als gestolen wordt gemeld en de fiets is verzekerd, krijgt de meldkamer van G4S de coördinaten door waar de fiets zich bevindt. De surveillant kan hiermee de fiets traceren en in samenwerking met de politie weer terug brengen naar de rechtmatige eigenaar.

Verzekeraar Enra is een partner in deze samenwerking. Samen met Enra is een apart verzekeringsproduct voor AXA-IN connected e-bike ontwikkeld, waarvan de premie aanzienlijk lager is dan een reguliere verzekering. Alle fietsen die met AXA-IN zijn uitgerust, zijn namelijk terug gevonden en naar de rechtmatige eigenaar terug gebracht.

Dit artikel is gesponsord door AXA.