DESIGN: Faraday Porteur

De fiets blijft ontwerpers en ontwikkelaars continu inspireren. Ontwerper Peter van der Veer geeft in de Design-blog zijn visie op nieuwe ontwikkelingen en interessante zaken uit het verleden. In deze blog staat het van oorsprong Amerikaanse Faraday centraal.
Elke Faraday Porteur heeft een Bafang naafmotor in het voorwiel en een accu in de onderbuis.

In 2012 haalde Adam Vollmer, een jonge ingenieur uit San Francisco, met een Kickstarter crowdfunding actie 170 duizend dollar op met een nieuw model stadsfiets, de Faraday. In 2014 werd de productie opgestart en de eerste fiets uitgeleverd. Adam verzamelde een groepje echte fiets-enthousiasten om zich heen en veroverde met zijn eigenzinnige elektrisch ondersteunde fiets een aardig marktaandeel in de USA.

Overname door Pon

De firma werd in begin 2017 overgenomen door Pon. Naast het eerste model dat nu de Porteur heet, heeft Faraday ook een damesmodel uitgebracht onder de naam Cortland. Het assortiment blinkt uit in eenvoud: twee modellen, elk in drie kleuren en twee framehoogtes. Elke fiets heeft een Bafang naafmotor in het voorwiel en een accu in de onderbuis. Onder het zadel zit een regelunit met eigen elektronica.  De meeste modellen hebben een tandriemaandrijving. Faraday claimt 25 mile (40,2 km) actieradius en de in de USA kun je de fiets op het internet bestellen voor 3499 US dollar.