Track&trace-zender spoort gestolen fiets op

Track&trace-zender spoort gestolen fiets op

Een track&trace-zender om gestolen fietsen op te sporen. Dat is het nieuwste wapen van de ANWB om het stijgende aantal gestolen fietsen in Nederland te stoppen. Met de zender is elke fiets connected te maken. Zo hoeven consumenten niet persé een nieuwe fiets aan te schaffen als ze de techniek willen gebruiken.

Sponsored content door ANWB

Tot een aantal jaar geleden was de elektrische fiets voorbehouden aan de happy few, meestal 50-plus, maar inmiddels is er echt een verschuiving naar jongere doelgroepen die de fietsen veel praktischer gebruiken waardoor de fietsen vaker onbeheerd bij school, werk of de supermarkt staan.

Boevenbendes

En die populariteit blijft niet onopgemerkt bij boevenbendes. Verzekeraars en politie vermoeden dat zij de gestolen e-bikes op grote schaal de grens over smokkelen. Bert Gelling, productmanager fietsverzekeringen bij ANWB: “Naar schatting wordt tien procent van de nieuw verkochte elektrische fietsen gestolen: meer dan 25.000 fietsen per jaar.”

Verzekeringspremies

ARNHEM - ANWB introduceert nieuwe fietsverzekering met track&trace zender. Dankzij track&trace kunnen fietsers onbezorgd hun fiets gebruiken.

Bijkomend gevolg is dat de verzekeringspremies blijven stijgen. “Als deze trend doorzet, worden de premies onbetaalbaar”, zegt Bert Gelling. “Simpelweg de premies blijven verhogen is geen optie. We willen de vicieuze cirkel doorbreken, zodat het niet telkens de verzekerden zijn die de rekening gepresenteerd krijgen. Dan accepteer je namelijk dat er elk jaar weer zoveel fietsen gestolen worden. En daarbij: als fietser wil je gewoon niet dat er iemand aan jóuw fiets komt.” De ANWB zoekt de oplossing in een speciale verzekering: de ANWB Blijven Fietsen Verzekering. De Blijven Fietsen Verzekering is een totaalpakket voor fietsers. Bert Gelling: “We helpen de fietser bij schade, pech onderweg, diefstal. Maar sterker: we willen diefstal voorkómen. Dat doen we door (elektrische) fietsen die bij ons verzekerd zijn te ‘bewaken’. De fietsen worden connected gemaakt door ze uit te rusten met een track&trace- zender die verbonden is met een speciale meldkamer. En dat is hoogst onaantrekkelijk voor fietsendieven.”

Joris Smink, Salesmanager ANWB Verzekeren: “Met de Blijven Fietsen Verzekering hebben we een nieuw wapen tegen fietsdiefstal ontwikkeld. Het systeem heeft twee voordelen. De fietsen zijn na diefstal terug te vinden en daarnaast werkt de track&trace als een virtueel slot. Hierdoor wordt het voor dieven veel minder interessant de fiets te stelen. Er gaat dus een grote preventieve werking van de zender uit.”

ANWB Blijven Fietsen Verzekering

Hoe werkt het?
Het is eigenlijk heel simpel: de verzekering sluit je exclusief af bij een bij de ANWB aangesloten fietsdealer en de klant laat de track&trace-zender op de fiets monteren. De klant schakelt met één druk op de knop in de app op de smartphone de opsporing in zodra hij merkt dat er iemand met zijn fiets van door is, ondanks de beveiligingssticker. De track&trace-zender begint direct meer data te versturen, zodat opsporingsambtenaren je fiets eenvoudig kunnen traceren.

1. Volgen.

De track&trace-zender combineert Bluetooth met de LoRa-techniek van KPN. Hierdoor kan de fiets over grote(re) afstanden tot op de meter nauwkeurig worden opgespoord en gaan de batterijen door het minimale energieverbruik jaren mee. De track&trace-zender verzendt alleen actief data op het moment dat de klant op de knop drukt. Welk merk (elektrische) fiets maakt overigens niet uit: elk model is connected te maken.

2. Opsporen.

De melding van diefstal gaat direct naar de meldkamer van de Find Recover & Insure Service (FRIS). Zij richten zich 24/7 op het traceren van e-bikes. FRIS schakelt direct opsporingsambtenaren in die specifiek zijn opgeleid voor het opsporen en terugbrengen van gestolen goederen, in samenwerking met de politie.

3. Gevonden.

De fiets wordt binnen 48 uur teruggevonden. Lukt dit niet? Dan ontvangt de klant een nieuwe fiets bij de fietsdealer waar de fiets is gekocht. De eerste vijf jaar ontvangt de klant direct een nieuwe. Van hetzelfde merk en hetzelfde type, ook als de fiets duurder is.

De extra’s

Naast diefstalpreventie is ook de ANWB Fietspas inbegrepen in de verzekering. Met de Fietspas is de klant altijd verzekerd van pechhulp van de Wegenwacht. Daarnaast kunnen ze jaarlijks een gratis Fietscheck laten uitvoeren, vrij toegang tot de mooiste knooppuntroutes en krijg korting bij meer dan duizend horeca- en overnachtingsadressen. Al deze voordelen van de Fietspas zijn gebundeld in de ANWB Fietsen app.

Meer informatie over de samenwerking met ANWB