artikel

Bike MOTION en E-bike Xperience: start fietsseizoen met 50.000 bezoekers

Winkel 815

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart worden in de Jaarbeurs in Utrecht weer gelijktijdig drie fietsbeurzen gehouden: Bike MOTION Benelux, de Fiets- en Wandelbeurs en E-bike Xperience. Trok de eerste 3-in-1-editie vorig jaar 41.376 bezoekers, organisator Colin Robaard gaat nu voor 50.000 belangstellenden. “Drie beurzen aan de start van het fietsseizoen is een goede zet gebleken.”

Bike MOTION en E-bike Xperience: start fietsseizoen met 50.000 bezoekers
Bike MOTION wordt voor de tweede keer tegelijk met de E-bike Xperience en de Fiets en Wandelbeurs gehouden.

Toen organisator Jaarbeurs eind 2016 bekendmaakte dat Bike MOTION Benelux van het najaar naar het voorjaar zou verhuizen en tegelijk met de Fiets- en Wandelbeurs en E-bike Xperience zou worden gehouden, was racefietsminnend en –verkopend Nederland even te klein. Immers, het najaar is toch hét moment dat fabrikanten hun collecties voor het nieuwe jaar bekend maken en consumenten hun bestellingen bij de vakhandel plaatsen… “Dat dácht iedereen, maar onderzoek onder wielersportliefhebbers liet wat anders zien”, vertelt Jaarbeurs-brandmanager Colin Robaard. “Zowel startende als meer ervaren wielersporters schaffen fietsen, onderdelen, accessoires en kleding vooral in de periode maart-mei aan. Bij de start van het fietsseizoen dus.

Tweewieler-abonnee? GRATIS toegang!

Als abonnee van Tweewieler heb je een streepje voor. Zo kun je via ons gratis tickets bestellen die je toegang geven tot de beurzen Bike MOTION Benelux, de Fiets- en Wandelbeurs en de E-bike Xperience. Ga naar www.bikemotionbenelux.nl/tweewieler voor je gratis toegangsbewijs.

Mensen die met fietsen beginnen, doen 55 procent van hun totale jaaraankopen in de maanden maart tot en met mei. Slechts 20 procent wordt gekocht in september-november. Bij ervaren fietsers is dat 48 om 20 procent.”

Colin Robaard: “Met die uitkomsten was het voor ons kraakhelder: Bike MOTION was van een vakhandelsbeurs een échte consumentenbeurs geworden en moest naar het voorjaar, tegelijk met onze twee andere beurzen. Bike MOTION staat met de twee andere beurzen nu symbool voor de start van het fietsseizoen.”

 

Eén entreebewijs, toegang tot drie beurzen

Mensen die vorig jaar twijfelend tegenover Bike MOTION in het voorjaar stonden verwachten we nu wel.

In het voorjaar van 2018 werd het nieuwe concept voor het eerst uitgerold. Bezoekers aan het evenement in de Jaarbeurs konden na aanschaf van één entreekaart gelijktijdig drie beurzen bezoeken: Bike MOTION Benelux, de Fiets- en Wandelbeurs en E-bike Xperience. In totaal passeerden 41.376 mensen de toegangspoortjes. Daarvan bezochten zo’n 14.000 mensen de E-bike Xperience en 26.800 mensen Bike MOTION, zo’n 1.500 minder dan bij de najaarseditie van 2016. Veel mensen bezochten twee en sommige zelfs alle drie de beurzen.

E-bike Xperience is dé gelegenheid om te ontdekken wat er allemaal te koop is

Voor de editie 2019 mikken Colin Robaard en zijn team op 50.000 bezoekers. Waar baseert hij die groei op? “Allereerst op de groeiende bekendheid van onze beurzen en de groeiende doelgroep die we aanspreken. Mensen die vorig jaar twijfelend tegenover Bike MOTION in het voorjaar stonden verwachten we nu wel. Daarnaast groeit het aantal mensen dat een e-bike koopt. Voor die mensen is E-bike Xperience met liefst 70 e-bikemerken dé gelegenheid om te ontdekken wat er allemaal te koop is. Verder groeit ook het aantal mensen dat een actieve vakantie wil en inspiratie vindt op de Fiets- en Wandelbeurs.”

 

Volop testgelegenheid van racers, mtb’s en e-bikes

Op Bike MOTION en E-bike Xperience kun je de fietsen onder alle omstandigheden testen.

Waar de drie-eenheid in Utrecht zich verder mee onderscheidt vergeleken met andere beurzen, is de praktische invulling. Bezoekers aan Bike MOTION kunnen de getoonde racefietsen, mtb’s en e-mtb’s in praktijk testen. E-bike Xperience biedt volop testgelegenheid voor e-bikes en speed pedelecs. Robaard: “We hebben binnen speciale parkoersen voor de verschillende fietsen aangelegd. Hier kun je de fietsen onder alle omstandigheden testen. Zo hebben we het e-bikes en speed pedelec-parkoers voorzien van een helling, een klinkerweg en een schelpenpad. Het mountainbikeparkoers krijgt zelfs een compleet bos en stuifzand. En voor de racefietsen hebben we een strak koersrondje gemaakt met mooie [intermebochten.”

Nieuw: Kijken én kopen

Alleen-kijken-niet-kopen is wat de Jaarbeurs betreft verleden tijd

Hadden de beurzen traditioneel het karakter van alleen-kijken-niet-kopen, wat de Jaarbeurs betreft is dat verleden tijd. “Met Bike MOTION in het voorjaar zitten we veel dichter op het aankoopmoment van de consument. Waar bij een Bike MOTION in het najaar veel producten niet direct verkrijgbaar waren, is dat nu wel het geval. Wanneer je als bezoekers helemaal wordt ondergedompeld in nieuwe producten, wil je ze het liefst natuurlijk ook direct kunnen aanschaffen.”

Bij een bezoek aan Bike Motion en de E-bike Xperience sta je als specialist midden tussen je doelgroep.

Robaard benadrukt dat je ook als (medewerker van een) tweewielerbedrijf je voordeel doet met een bezoek aan de Jaarbeurs. “Je staat midden tussen de doelgroep; mensen die inspiratie op willen doen en op zoek zijn naar een nieuwe fiets of accessoires. Praat met ze, ontdek waar hun behoeften liggen en speel er vervolgens op in met je winkel en werkplaats!”

Bike MOTION, Fiets- en Wandelbeurs, E-bike Xperience

WANNEER?

  • Vrijdag 1 maart: 10.00–17.00 uur (Bike MOTION tot 21.00 uur)
  • Zaterdag 2 maart: 10.00–17.00 uur
  • Zondag 3 maart: 10.00–17.00 uur

WAAR?
Jaarbeurs Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht

WAT?
Alle grote en kleine, bekende en minder bekende merken present ● Testen van racefietsen, mtb’s en e-bikes op speciale parkoersen ● Exclusief plein met high-end fietsen ● Urban plein met fixies ● Toertochtenplein ● Ambachtsplein ● Kwaremont Kaffee ● Fixed gear racing clinics ● Live koers kijken ● Wattbike testen ● E-bike Kennistheater en vragenuurtjes ● En nog heel veel meer…

TICKETS?
Tickets zijn online met korting te koop voor €12,50. Prijs aan de kassa €16,-. Abonnees van Tweewieler hebben gratis toegang. Zie het kader elders op deze pagina.

MEER INFO?

www.bikemotionbenelux.nl
www.ebikexperience.nl
www.fietsenwandelbeurs.nl

 

 

Reageer op dit artikel