Fiets in de hoofdrol op internationaal Bicycle Film Festival in Amsterdam

Fiets in de hoofdrol op internationaal Bicycle Film Festival in Amsterdam

Het internationale Bicycle Film Festival wordt dit jaar in Amsterdam gehouden. In Move Amsterdam op het Stadionplein zijn van 2 t/m 4 december diverse films te zien die één ding gemeen hebben: het vieren van de fiets en de fietscultuur. Van documentaires over fietskoeriers tot portretten van fietsavonturiers en verslagen van unieke sportwedstrijden: de fietscultuur in al zijn facetten komt aan bod.

Het Bicycle Film Festival viert al 22 jaar het fenomeen fiets met film, kunst en muziek. Meer dan 100 steden werden al aangedaan, met meer dan een miljoen bezoekers in totaal. Veel van de geselecteerde films in Amsterdam maakten deel uit van selecties op filmfestivals en platforms zoals Sundance, Cannes, Academy Awards (Oscars), Locarno en het filmfestival van San Sebastian. Daarnaast is er in Move Amsterdam live muziek van Simone en Amedeo Pace, bekend van Blonde Redhead, een van de meest toonaangevende rockbands in New York. Zij maken live muziek bij Stars and Water Carriers van Jorgen Leth.

Documentaire met Eddy Merckx

De Deense dichter en filmregisseur Leth wordt beschouwd als een leidende figuur in het maken van experimentele documentaires. Hij heeft in zijn carrière meer dan 40 films gemaakt, waaronder drie wielerdocumentaires. Stars and Water Carriers is de laatste film in deze trilogie. Het is het verhaal van de Giro d'Italia van 1973. Eddy Merckx neemt het op tegen zijn oude rivaal en latere vriend Felice Gimondi. IDFA heeft Leth geëerd met hun Lifetime Achievement Award.

Fietsen in Iran

Verder zijn er gedurende drie dagen bijna 50 korte en langere speelfilms uit meer dan 20 landen te zien, gebundeld in zeven programma's die een breed scala aan onderwerpen aansnijden, zoals de eerste mountainbikerace op de Navajo Nation, een film over Olympische mountainbiker en queer wielrenner Lea Davison, een documentaire over een jonge fietsster in Iran die bang is voor de zedenpolitie en een film over de allereerste Paris Roubaix-race. Ook de veelbekroonde film over fietskoeriers in Kampala van ex-wielrenster Anna van der Breggen wordt getoond.

Paneldiscussies over actuele onderwerpen

Naast films brengt het Bicycle Film Festival paneldiscussies over actuele onderwerpen: fietsers die vertellen over hun motivaties en uitdagingen en de rol van prominente vrouwen in de huidige wielersport. Kortom: het Bicycle Film Festival biedt een internationale en afwisselende kijk op de de fietscultuur, aansprekend voor filmkenners tot fervente fietsers en iedereen daar tussenin.