MIK zet de standaard in bevestigingssystemen

MIK zet de standaard in bevestigingssystemen

Fietsen is ongekend populair in Nederland: in totaal leggen we jaarlijks meer dan 15 miljard kilometer op de fiets af. Daarmee is de fiets onmisbaar geworden in het dagelijks leven: we fietsen naar het werk, halen en brengen ons kinderen naar school, doen nog wat boodschappen voor de avond en genieten van een fietstocht in het weekend. Het MIK-systeem moet ervoor zorgen dat dit allemaal nog soepeler verloopt.

MIK is een systeem dat in 2017 is ontworpen in samenwerking met Massload en input van diverse fietsfabrikanten. Met het MIK systeem is het mogelijk om snel en eenvoudig accessoires op de bagagedrager van de fiets te bevestigen. Met het klik-systeem kan er gemakkelijk binnen enkele seconden van fietsaccessoire worden gewisseld.

Extra veilige variant met MIK HD

Sinds 2019 bestaat er ook een extra veilige en sterke variant van het MIK-systeem: MIK HD (Heavy Duty). Met deze komst is het naast de standaard accessoires ook mogelijk om fietszitjes op een veilige en gemakkelijke manier op de bagagedrager te kunnen klikken. MIK HD bestaat uit zowel een bagagedrager als een adapterplaat. Deze bagagedrager is een extra sterke bagagedrager die belast mag worden tot een gewicht van 27 kg. De MIK HD adapterplaat is voorgemonteerd onder het fietszitje en wordt vanwege veiligheidsoverwegingen niet los verkocht. Dankzij deze adapterplaat kan het fietszitje eenvoudig middels een tweevoudige zekering op de MIK HD bagagedrager worden geklikt. 

Bij de ontwikkeling stond de veiligheid van het kind  voorop. Daarom is MIK HD getest volgens strenge veiligheidseisen. Zo voldoet een MIK HD bagagedrager aan de Europese bagagedragernorm en aan relevante passages uit de Europese norm voor fietszitjes. Beide worden getest op 30 kilogram. Het onafhankelijke gerenommeerde Duitse testinstituut TÜV Rheinland heeft fietszitjes met MIK HD getest en goedgekeurd volgens de EN 14344 veiligheidsnormen. Dit maakt MIK HD het enige systeem ter wereld waar de combinatie bagagedrager en fietszitje samen is getest.

Extra accessoires met MIK SIDE

Tijdens de eerste editie van Eurobike in Frankfurt werd MIK SIDE geïntroduceerd. Met MIK SIDE kunnen meer accessoires meegenomen worden op de fiets. MIK SIDE staat voor Sideways Integration en maakt het mogelijk om – naast het gebruik van het topdeck – nu ook tassen onafhankelijk van elkaar aan de zijkant van de bagagedrager te bevestigen en te wisselen.   

MIK SIDE zorgt ervoor dat tassen veilig en stabiel vervoerd kunnen worden. Veilig, omdat er een extra slot is waarmee de tas gezekerd kan worden. En stabiel, vanwege het innovatieve kliksysteem dat in 1 seconde bevestigd kan worden. Zonder dat de bagagedrager beschadigd wordt.

Sven legt in de video MIK, MIK HD en het nieuwe MIK SIDE systeem uit(vanaf 35:15 minuten):

Steeds meer merken sluiten zich aan

MIK is een controlled open platform systeem. Dit betekent dat ieder merk zich kan aansluiten bij dit systeem en hier producten voor kan ontwikkelen. Steeds meer fiets- en accessoiremerken kiezen er dan ook voor om dit te doen, inmiddels zijn er al meer dan 70 fiets- en accessoiremerken verbonden. Dit resulteert in een steeds grotere keuze in het aanbod van fietsen en bijpassende accessoires.

Specialized kiest voor MIK

Specialized heeft er ook voor gekozen om samen te werken met MIK. Mattia Berardi, Category Leader Active bij Specialized: “Wij hebben besloten om samen te werken met MIK, omdat MIK de beste optie is als het gaat om het vervoeren van spullen of (kleine) kinderen op de fiets. MIK vinkt alle vakjes aan; het is intuïtief te bevestigen, heeft een sterk draagvermogen, is veelzijdig in het gebruik en ziet er aantrekkelijk uit door het geïntegreerde design.”

Klikken en genieten met MIK HD

Daarnaast sluiten ook steeds meer fabrikanten van fietszitjes zich aan bij het MIK HD systeem. Zo heeft het oer-Nederlandse merk Bobike onlangs de Bobike GO MIK HD, in vijf verschillende kleuren, geïntroduceerd. Bij Bobike staat veilig fietsen met je kind voorop en de keuze om te gaan werken met MIK HD was voor Bobike dan ook een logische.

Dit artikel is gesponsord door MIK.