OOMT biedt gratis trainingsdagen aan voor meer aanbod leerwerkplekken

OOMT biedt gratis trainingsdagen aan voor meer aanbod leerwerkplekken

Om bedrijven aan te moedigen om - ondanks de coronacrisis - tóch nieuwe leerwerkplekken te creëren, biedt OOMT gratis trainingsdagen aan voor eerstejaars BBL-leerlingen. "Er moet snel meer aanbod van leerwerkplekken komen. Als leerlingen geen leerwerkplek kunnen vinden, stappen zij eerder over naar andere beroepssectoren", zegt Yorick van der Steen van OOMT.

Door de coronacrisis is het tekort aan leerwerkplekken voor eerstejaars BBL-leerlingen in de mobiliteitsbranche nog nijpender geworden. Daarmee dreigt een enorm verlies van toekomstig arbeidspotentieel voor de sector, waarschuwt OOMT. De erkende leerwerkbedrijven in de mobiliteitsbranche zijn door de coronacrisis terughoudend in het aannemen van nieuwe leerlingen.

Extra externe opleidingen voor instromers

De sociale partners binnen OOMT - BOVAG, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie - bieden daarom extra externe opleiding aan voor nieuwe instromers. “Daarmee wordt het aannemen van een leerling nog aantrekkelijker voor de leerwerkbedrijven”, zegt Yorick van der Steen, Programmamanager Nieuw Talent bij OOMT. “Als een bedrijf een nieuwe leerling aanneemt, kan deze de basisvaardigheden in vogelvlucht buiten het bedrijf leren, bij één van de opleiders.”
OOMT wil met de zogenoemde Kickstart-actie niet alleen erkende leerbedrijven over de streep trekken om meer leerwerkplaatsen te creëren. Het opleidings- en ontwikkelingsfonds wil ook nieuwe bedrijven aansporen om zich te laten kwalificeren als leerwerkbedrijf door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).


Deze artikelen vind je vast ook interessant:


Aantrekkelijk aanbod voor leerlingen

Leerlingen die op zoek zijn naar een leerwerkbedrijf kunnen volgens Van der Steen tijdens het solliciteren hun voordeel doen met de extra trainingsdagen. “Ze kunnen een aantrekkelijk aanbod bij een werkgever op tafel leggen. Ze nemen vier gratis trainingsdagen mee waarmee ze zich meteen verdienstelijk kunnen maken op de werkvloer. Vooral bedrijven die nog geen ervaring hebben met leerlingen op de werkvloer, denken dat de begeleiding ze veel tijd kost. Dit aanbod trekt ze wellicht over de streep om ook erkend leerwerkbedrijf te worden. Daarnaast profiteren leerlingen zélf natuurlijk ook van dit aanbod; leerlingen zijn sneller vaardiger en kunnen sneller écht aan de slag met hetgeen waar ze voor worden opgeleid.”

De trainingen van OOMT zijn bedoeld voor eerstejaars leerlingen in het beroepsbegeleidend onderwijs (BBL). Tijdens de trainingsdagen wordt leerlingen technische kennis bijgebracht waardoor ze meteen beter inzetbaar zijn in het leerwerkbedrijf. Er worden trainingen aangeboden in basisvaardigheden fietstechniek (voor de nieuwkomers) en trainingen voor meer gevorderde leerlingen op het gebied van onder meer e-bikes. De actie is geldig gedurende de looptijd van de crisis-cao. Die loopt af op 31 maart 2022.