Tweewieler
Tweewieler
Van Dijck-onderzoek: 'E-bike verkopers onzeker over 2021'

Van Dijck-onderzoek: 'E-bike verkopers onzeker over 2021'

Dat het afgelopen jaar de e-bike verkoop flink is gestegen, is terug te zien aan het positieve sentiment onder dealers. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de dealers 2020 waardeert met een rapportcijfer 8 of hoger. Het vertrouwen voor 2021 is met een gemiddeld rapportcijfer van 6,7 echter een stuk lager.

Van Dijck-onderzoek: 'E-bike verkopers onzeker over 2021'

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd onder dealers van fietsenmerk Van Dijck blijkt dat ruim 80% van de ondervraagde dealers in 2020 meer e-bikes heeft verkocht dan in heel 2019. Dat het afgelopen jaar de e-bike verkoop flink is gestegen, is ook terug te zien aan het positieve sentiment onder dealers. Ruim 70% van de ondervraagden waardeert 2020 met een rapportcijfer 8 of hoger. Het vertrouwen voor 2021 is echter met een gemiddeld rapportcijfer 6,7 een stuk lager.

Voorraad leveranciers groot obstakel

Dat dealers minder optimistisch zijn over het nieuwe jaar heeft als belangrijkste reden dat de voorraad van leveranciers momenteel erg onzeker is. Ruim 70% van de respondenten geeft dat aan. Het gaat hierbij zowel over de voorraad van e-bikes als over (reserve)onderdelen. Hierdoor moeten dealers steeds vaker ‘nee’ verkopen en kunnen zij niet de service bieden die klanten gewend zijn.


Deze artikelen vind je vast ook interessant:


Kwart dealers ondervindt financiële hinder door Covid-19

Hoewel de helft van de dealers relatief weinig last heeft ondervonden van de coronamaatregelen, geeft ruim een kwart van de ondervraagden aan dat de maatregelen veel tot erg veel financiële impact hebben gehad op de bedrijfsvoering. Dit lijkt vooral te komen door de internationale handelsbeperkingen. Doordat er minder lucht- en scheepsvracht plaatsvindt uit landen zoals China, is er minder voorraad vanuit leveranciers. Dealers moeten daarom vaker ‘nee’ verkopen en behalen de beoogde omzet niet. Ook zou het afnemende bezoek aan de fysieke winkels een rol kunnen spelen.