Schwalbe cargobike-band kan tot 300 kg dragen

Schwalbe cargobike-band kan tot 300 kg dragen

De nieuwe Schwalbe Pick-Up is een sterke cargoband voor belastingen tot 300 kg. Ook draagt deze band bij aan een eerlijke handel; na de e-bikeband Marathon E-Plus is dit de tweede band waarvan het aandeel natuurrubber volledig uit fair trade-rubber bestaat.

Hiervoor heeft Schwalbe zich als eerste bandenfabrikant aangesloten bij de Fair Rubber Association, een fair trade-organisatie die de premies van haar leden rechtstreeks en volledig betaalt aan de lokale coöperaties van kleine boeren.

Speciale bandconstructie nodig voor bakfiets

De nieuwe band van Schwalbe heeft een extreem robuuste karkasconstructie en voldoet hiermee aan de eisen die gesteld worden rondom prestatie en veiligheid bij hoge belastingen. Schwalbe ziet de vraag naar bakfietsen toenemen: als pakezel voor de zakelijke markt, als familie- en winkelwagen of als pakketdienst die de ‘laatste kilometers’ naar de klant CO2-vrij wil afleggen. Er worden hoge eisen gesteld aan het materiaal van emissievrije bestelwagens.

“Wanneer het gewicht, het laadvermogen en de zijwaartse krachten vele malen hoger zijn dan bij normale fietsen, zijn speciale bandconstructies nodig. De banden moeten stabiel en controleerbaar blijven, grip en tractie garanderen bij het remmen en zowel een hoge lekbestendigheid als een lange levensduur hebben", vat Stefan Franken samen, Schwalbe Product Manager Tour- en E-Bike-banden.

Vijf lagen aan zijwanden en zes lagen onder loopvlak

De dubbele karkasconstructie van Schwalbe met vijf lagen aan de zijwanden en zes lagen onder het loopvlak voldoen perfect aan deze eisen. Dat blijkt uit talloze tests met verschillende constructies. “Het karkas biedt de zijwangen een uitstekende bescherming tegen insnijdingen en zo een hoge mate van stabiliteit en veiligheid van de hele band zonder dat de band zwabberig wordt bij gewichten van 200 tot 300 kg”, legt Franken uit. Schwalbe’s eerste echte cargobikebanden hebben een anti-lekniveau van 6+. Alleen de Marathon Plus en de Marathon E-Plus met anti-lekniveau 7 hebben een iets hogere lekbescherming.


Deze bandenartikelen vind je vast ook interessant:


Bandenspanning is essentieel bij de bakfiets

De bandenspanning speelt een belangrijk rol bij de bakfiets. “De fiets moet bij volle belasting licht en stabiel rollen. En onbelast moet de voorband nog steeds een goed contact met het wegdek hebben. Voor de bepaling van de perfecte rijeigenschappen zijn uitgebreide testritten, remtesten en slaloms met alle denkbare beladingen uitgevoerd”, aldus Franken (zie www.schwalbe.com/pick-up voor de aanbevolen bandenspanningen). “Voor alle fietsen met laadruimte is de Schwalbe pick-up, waarvan de naam bewust doet denken aan auto's met laadruimte, de beste band op de markt. Uiteraard met ECE-R75-certificering voor alle E-cargobikes tot 25 en 50 km/u.” De nieuwe cargoband Schwalbe Pick-Up heeft een prijs van 39,90 euro. Beschikbare maten zijn 55-406, 60-406, 55-559, 60-559, 60-584, 65-584.