BLOG BOVAG-voorzitter Maarten Akkers: 'Onzekerheid grootste risico ondernemerschap'

BLOG BOVAG-voorzitter Maarten Akkers: 'Onzekerheid grootste risico ondernemerschap'

De officiële en exacte verkoopcijfers moeten nog worden vrijgegeven, maar het moge duidelijk zijn dat onze branche qua aantallen in 2020 weinig reden tot klagen heeft gehad. We leefden afgelopen voorjaar op zakelijk vlak allemaal een aantal weken tussen hoop en vrees nadat de ‘intelligente’ lockdown werd afgekondigd.

BLOG BOVAG-voorzitter Maarten Akkers: 'Onzekerheid grootste risico ondernemerschap'
Maarten Akkers geeft als voorzitter BOVAG Fietsbedrijven zijn mening over zaken die spelen in de tweewielerbranche.

Gelukkig mochten de winkels open blijven en het gebrek aan vakantie, uitstapjes en georganiseerd sporten deden de rest. Klachten waren er desondanks wel degelijk en die zijn ook nu aan de orde van de dag. Ondernemers hebben namelijk te maken met het grootste risico dat het ondernemerschap kent en dat is onzekerheid.

Veel is onzeker

We weten nog niet hoe lang de nieuwe, strenge lockdown gaat duren (althans niet op het moment dat ik deze column schrijf). We weten niet of de kooplust van het publiek blijft aanhouden, of het punt van verzadiging is bereikt, of dat er hoge werkloosheid opdoemt. We weten niet of er nog lange tijd leveringsproblemen zullen zijn. We weten niet of er grote prijsverhogingen worden doorgevoerd door het wereldwijde gebrek aan containercapaciteit.


Deze artikelen over de lockdown vind je vast ook interessant:


Ondernemen wordt gokken

En als we dat allemaal niet weten en ook niet met enige zekerheid kunnen voorspellen, dan is het lastig concrete plannen maken. Ondernemen wordt dan gokken. Een enkeling noemt het visie, maar feit is dat in deze ongekende situatie echt niemand de wijsheid in pacht heeft.

BOVAG probeert duidelijkheid en zekerheid te verkrijgen

De lobbykracht van BOVAG staat buiten kijf

En omdat zekerheid en duidelijkheid de belangrijkste pijlers van het ondernemerschap zijn, zijn het bestuur en de medewerkers van BOVAG in elk geval dag in, dag uit in de weer om die duidelijkheid en zekerheid zoveel mogelijk wél te verkrijgen. Als het niet is over een datum waarop de winkels weer open mogen, dan wel over de steunmaatregelen. Dat de lobbykracht van BOVAG buiten kijf staat, bleek maar weer eens toen het laatste steunpakket werd aangekondigd. Zeker de helft van de voorstellen die BOVAG richting de politiek in Den Haag had gedaan, werd daarin overgenomen. Juist nú ondervindt u de voordelen van uw lidmaatschap en juist nú staan we voor u klaar.