BLOG Bovag-voorzitter Maarten Akkers: 'Eind goed, al goed?'

Met angst en beven zagen veel ondernemers half maart de coronamaatregelen tegemoet. De Nederlanders mochten de deur nog wel uit en de winkels mochten geopend blijven, maar het devies was ‘blijf thuis’. Geen vakantie, geen weekendje weg, horeca op slot, sportscholen dicht, geen vertier, geen plezier.
Maarten Akkers is voorzitter BOVAG Fietsbedrijven.

Ook bij de fietsenwinkels was het die eerste weken van de lockdown akelig stil. Sommigen gooiden zelf de deur op slot, anderen zaten duimen te draaien in de showroom en werkplaats. Bij de meeste tweewielerzaken veranderde dat na verloop van tijd. Immers; als er niet georganiseerd mag worden gesport en we mogen niet op vakantie, dan willen wij Nederlanders tóch de hort op. Werken aan de conditie en de deur uit, want coronatijd leek qua weersomstandigheden ook nog eens zomertijd. Logischerwijs leidde dat gaandeweg toch weer tot aanloop bij de fietsenwinkels. Sterker nog: in mei resulteerde dat bij de vakhandel in een recordverkoop van meer dan 120.000 fietsen, waaronder bijna 60.000 e-bikes.

De keerzijde: nee verkopen en lange levertijden

Ondernemers die daar al vroegtijdig op hadden geanticipeerd, bleken spekkoper. Eind goed, al goed? Nee, de andere kant van de medaille was helaas dat veel fabrieken wereldwijd lange tijd gesloten waren en het logistieke proces maar moeizaam op gang komt. Steeds vaker moeten we ‘nee’ verkopen of een extreem lange levertijd mededelen. Het schitterende voorjaar had eigenlijk sowieso tot topdrukte moeten leiden, dus de vraag is of het in mei niet nóg veel drukker had moeten zijn om de rampspoed van maart en april goed te kunnen maken.

Komen de leveringen op gang?

En wat staat ons in de tweede helft van het jaar te wachten? Een tweede coronagolf? Komen de leveringen eindelijk op gang? Blijft de consument kooplustig of is deze nu verzadigd? Veel vraagtekens vooralsnog en het enige echte lichtpuntje dat ik zag, was de recordomzet in de eerste vijf maanden door het alsmaar stijgende marktaandeel van de e-bike. Maar u weet: omzet is geen winst. BOVAG houdt de vinger in elk geval nauwgezet aan de pols, zoals u de afgelopen maanden al gezien heeft. Daar waar nodig, schakelen we direct door in uw belang. Ik wens iedereen een zorgeloze tweede helft van 2020 toe!


Meer blogs van Maarten Akkers: