BLOG Bovag-voorzitter Maarten Akkers: Leasefiets 2.0

BLOG Bovag-voorzitter Maarten Akkers: Leasefiets 2.0
Maarten Akkers is voorzitter BOVAG Fietsbedrijven.

Vanaf 1 januari komt er een einde aan de grote onduidelijkheid omtrent het gebruik van een leasefiets. Na veel lobbywerk mede door BOVAG komt er met ingang van het nieuwe jaar eindelijk een regeling die niet meer tot verwarring leidt.

Nu is het nog zo, dat de belastingregels op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden en zelfs zodanig dat belastinginspecteurs er ook niet wijs uit worden. Dat leidde er de afgelopen jaren dan ook toe, dat voornamelijk grootbedrijven niet op grote schaal fietsen gingen leasen. Hoe groen en gezond ze hun imago ook wilden maken. Er was immers een kans op forse naheffingen en die gok wilden maar weinigen nemen. Na de jaarwisseling is het echter klip en klaar: over de catalogusprijs van een fiets die door de werkgever beschikbaar wordt gesteld, moet 7 procent bijtelling worden berekend.

E-bike van 2.000 euro voor netto 6 euro per maand

Betreft het bijvoorbeeld een e-bike van 2.000 euro, dan wordt er 140 euro per jaar opgeteld bij het salaris van de medewerker en daarover moet dan belasting worden betaald. In het hoogste belastingtarief hebben we het dan over zo’n 7 tientjes per jaar en dus nog geen 6 euro netto per maand(!). En dat is dan – doorgaans – inclusief verzekering en onderhoud. Ja, de maandelijkse kilometervergoeding krijgt de werknemer dan niet meer en ik lees her en der dat men dan maar eerst eens goed moet gaan ‘rekenen’. ‘Want zo rendabel is het allemaal niet.’
Nou, van die 2.000 euro die de medewerker dan voor z’n nieuwe fiets kan besparen, kan hij mooi met het hele gezin op vakantie of andere leuke of noodzakelijke dingen bekostigen. En het lijkt me niet aannemelijk dat de werknemer met zijn oude fiets ook buiten het woon-werkverkeer om méér gaat fietsen. Met een nieuwe e-bike acht ik dat wél aannemelijk, met alle positieve gevolgen voor de bereikbaarheid en de (individuele) gezondheid van dien.

BOVAG Leasefiets was de tijd ver vooruit

Het concept van BOVAG Leasefiets in samenwerking met Friesland Lease blijkt achteraf gezien z’n tijd ver vooruit te zijn geweest. Met de nieuwe fiscale regels in het verschiet is ons doel dat we dat dus ook weer helemaal up-to-date gaan brengen, zodat u als BOVAG-lid de vruchten kunt gaan plukken.


Meer weten over de nieuwe regels rond het leasen van een een fiets? Lees dan de volgende artikelen: