Blog Bovag-voorzitter: Wees wijs met accu's!

Blog Bovag-voorzitter: Wees wijs met accu's!
Maarten Akkers is voorzitter BOVAG Fietsbedrijven.

Week in, week uit lezen we berichten in de media over brand door accu's. Van laptops, van mobieltjes, van elektrische auto's, maar helaas ook steeds vaker de accu's van elektrische fietsen. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, met intussen dik twee miljoen e-bikes in Nederland.

Dat worden er alleen maar meer en dan is het natuurlijk zaak dat de veiligheid van fietsaccu’s met de hoogste prioriteit wordt behandeld. In Nunspeet hebben we helaas kunnen zien wat er gebeurt als een grote partij batterijen in de fik vliegt. Verzekeraars zien de schadelast toenemen en de brandweer trekt ook aan de bel. Zodoende zijn er nu een aantal initiatieven om niet alleen consumenten en ondernemers voor te lichten, maar ook om nieuwe richtlijnen op te stellen voor de opslag van accu’s.

PGS 37-werkgroep

Regels moeten voor fietsondernemers niet een grote last worden”

BOVAG drukt bij deze overlegorganen nadrukkelijk de voet tussen de deur, zodat ervoor gezorgd wordt dat nieuwe regels werkbaar en uniform zijn. Het moet voor de fietsondernemer niet een grote last worden en het kan al helemaal niet zo zijn dat elke gemeente z’n eigen regeltjes gaat bedenken.
In de zogenaamde PGS 37-werkgroep pleit BOVAG samen met de brandweer voor centrale richtlijnen en bij het overleg van het Verbond van Verzekeraars hebben we nadrukkelijk gewezen op de flyers met tips die al verspreid zijn onder de BOVAG-leden.

Veiligheidsvoorschriften lithium-ion accu's

Met die flyers kunt u uw eigen klanten heel eenvoudig voorlichten over het juiste gebruik van de fietsaccu, zodat de levensduur verlengd wordt en de veiligheid prioriteit krijgt. Totdat de PGS 37 er daadwerkelijk is, is er met medewerking van ons bestuurslid Ronald Schot recent een eerste handreiking voor ondernemers gepubliceerd met veiligheidsvoorschriften voor de omgang met nieuwe lithium-ion accu’s. Daarin wordt onder andere beschreven wat voor brandkasten u kunt gebruiken voor de opslag van grote aantallen batterijen.

Veiligheid van u en uw klanten

Voor ingenomen en gerecyclede of gereviseerde accu’s wordt op dit moment ook een handreiking gemaakt, en ook daar is BOVAG uiteraard bij betrokken. Met oog voor het belang van ondernemers neemt BOVAG dus zijn verantwoordelijkheid voor uw veiligheid en die van uw klanten, zodat u nog vele jaren zorgeloos kunt blijven ondernemen. Wees dus wijs met accu’s!

Maarten Akkers
Voorzitter BOVAG Fietsbedrijven