Binnenkijken bij Tweewielerwinkel van het Jaar 2019: Jansen 2wielers (met video)

Binnenkijken bij Tweewielerwinkel van het Jaar 2019: Jansen 2wielers (met video)

Jansen 2wielers is de Tweewielerwinkel van het Jaar 2019. Dat Eric Jansen deze prestigieuze prijs won, heeft alles te maken met het ondernemerschap dat hij de afgelopen jaren toonde. Zijn sfeervol ingerichte winkel groeide van 200 naar 1.300 m2, het aantal personeelsleden van 1 naar 14. Tweewieler duikt in het succes van deze Barneveldse ondernemer.

Eric Jansen is na de middelbare school direct aan de slag gegaan bij een fietsenzaak in Barneveld. "Na twee jaar werd ik bedrijfsleider in een vestiging van de winkel waarmee we een jaar later verhuisden naar deze plek. Toch besloot ik ontslag te nemen omdat ik graag voor mezelf wilde beginnen. Mijn vorige werkgever vroeg me of ik de winkel dan niet over wilde nemen en zo ben ik in 2008 hier met mijn eigen winkel begonnen.” Ook zijn vorige werkgever werkt inmiddels bij Jansen 2wielers: “Hij is in 2015 bij ons in dienst gekomen en werkt hier met veel plezier.”

Trotse winnaar verkiezing 2019

bakfiets Jansen 2wielers
Het koffieapparaat kreeg een plekje op de bakfiets.

Jansen 2wielers in Barneveld mag zich een jaar lang Tweewielerwinkel van het Jaar 2019 noemen. Eigenaar Eric Jansen en zijn team hadden niet durven dromen dat ze zouden winnen. “We waren al heel blij dat we bij de Top 25 zaten. Toen werden we eerst Regiowinnaar, dat was heel mooi. Maar we waren compleet verrast toen bekend werd gemaakt dat we de overall prijs hadden gewonnen." Eric Jansen deed mee aan de verkiezing om dingen te leren en zijn winkel verder te verbeteren: "Ieder jurylid kijkt met een ander blik naar de winkel. Tijdens het jurybezoek kregen we een aantal opmerkingen over dingen die beter konden, dat is heel leerzaam."

Jury vol lof over jongste winnaar ooit

Met zijn 30 jaar is Eric Jansen waarschijnlijk de jongste winnaar van de titel Tweewielerwinkel van het Jaar. De jury vindt het knap dat hij vanaf zijn 19e in 11 jaar tijd zo’n prachtig bedrijf heeft opgebouwd. In deze video vertelt Eric Jansen meer over het winnen van de titel Tweewielerwinkel van het Jaar 2019.

Het artikel gaat verder onder de video.

Na de uitreiking kreeg Eric Jansen veel reacties van klanten, leveranciers en de pers: “We zijn overspoeld met taarten, champagne, bloemen, te veel om op te noemen. Van klanten krijgen we ook veel positieve reacties, ze vinden het mooi dat we de prijs gewonnen hebben.” Eric is erg trots op de prijs: “Het is toch een stukje eer van je werk en een groot compliment naar het team. En het straalt een stukje vertrouwen uit naar de consument, helemaal top.”

Consequent gebruik logo

Eric Jansen bezocht voor de verbouwing oud-winnaars van de verkiezing Tweewielerwinkel van het Jaar en kreeg tips vanuit leveranciers van inspirerende winkels. "Het viel ons op dat het niveau van de winkels varieerde.” Na het rondje hadden ze een duidelijk beeld wat voor soort winkel het moest worden en ze maakten een moodboard. “Mijn vrouw is bloemist en heeft veel gevoel voor styling. Met haar ideeën is winkelinrichter Vorm Martini uit Groningen aan de slag gegaan. We zijn erg tevreden over het eindresultaat.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

In de winkel hangen geen posters en er worden geen prijskaartjes van fabrikanten gebruikt: “Ik hou van rust in de winkel, we doen alles in onze eigen huisstijl.” Het logo Jansen 2wielers wordt heel consequent gebruikt, bij de uitgang staat zelfs een schaal met appels met daarop het bedrijfslogo.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Bij de uitgang staat een schaal met heerlijke appels met eetbaar logo.

Verder onderscheidt Jansen 2wielers zich met een servicebus met eigen monteur, een half-open werkplaats met zeven werkplekken, een aparte hoek voor fietsmeting en zadelkeuze en een koffiehoek gesitueerd rond een bakfiets.

Ik hou van rust in de winkel”

Concurrentie houdt branche scherp

Naast de winkel in Barneveld begon Eric Jansen in 2012 met een vestiging in Bennekom: “Ik ben daar vanuit het niets gestart, er zat nog geen fietsenzaak. De winkel liep prima in de afgelopen 6,5 jaar, maar ik heb de winkel net overgedragen aan een andere fietsenzaak. In mijn beleving was de vestiging Bennekom te klein en heb ik besloten de focus alleen op Barneveld te leggen. Ik geloof dat er plek is voor winkels zoals deze, in wat grotere winkels met ruime keus, sfeer en beleving.” De komst van de grote online spelers heeft volgens Eric gezorgd voor meer populariteit van e-bikes. “Zij hebben de e-bike op de kaart gezet. Er wordt wel veel op gefoeterd, maar het houdt de branche ook scherp. Door de concurrentie op internet zijn veel dealers gaan zoeken naar merken met prijsrust en daardoor is er nu een veel breder merkenpalet. De A-merken hebben dat te laat ingezien en daardoor hebben ze marktaandeel verloren.”

Het artikel gaat verder onder het kader.

Facts Jansen 2wielers

  • Vestigingsplaats: Barneveld
  • Ondernemer:Eric Jansen
  • Winkeloppervlak: 950 m2
  • Werkplaatsoppervlak: 125 m2
  • Magazijnoppervlak: 225 m2
  • Aantal medewerkers: 12 fulltimers, 2 hulpkrachten
  • Locatie: rand van het centrum

Eric Jansen heeft in zijn winkel een ruime keus in merken. “We hebben gekozen voor merken die goed met hun dealers samenwerken. Daarbij hebben we vooral laten meewegen of een merk prijsrust en exclusiviteit biedt.”

Geloof in speed pedelec

De merken die Jansen 2wielers voert: Batavus, Cortina, Flyer, Giant, Riese & Müller, RIH, Sparta, Multicycle, Santos, Johnny Loco en Alpina. In de winkel is ook een ruime keus in speed pedelecs te vinden. “Ik geloof 100 procent in speed pedelecs. Het is een kleine niche markt, maar als je zoals wij een ruim aanbod hebt staan, val je op. Omdat wij keuze hebben, zijn mensen bereid daar wat verder voor te rijden. De Supercharger van Riese & Müller voor 6.100 euro is bij ons het topmodel.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

De hoek met stadsfietsen en transportfietsen.

Qua automatisering werkt Eric bijna vanaf het begin met Cyclesoftware. “Ik ben heel tevreden over de samenwerking. Als winnaar in de verkiezing hebben ze mij een handheld beschikbaar gesteld, daar zijn we heel blij mee. Cyclesoftware is constant bezig met vernieuwingen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

De kaart van Barneveld op de muur.

Plannen voor de toekomst

Nu de titel binnen is, wat zijn de plannen van Eric voor de toekomst? “We gaan gewoon weer aan het werk en verder met waar we de afgelopen 11 jaar mee bezig zijn geweest. We gaan de titel gebruiken in onze marketing en reclame. En uiteraard blijf ik constant bezig met nieuwe dingen bedenken en actief bezig zijn in de branche."

Het artikel gaat verder onder de foto.


Hij gaat hij aan de slag met de verbeterpunten van de jury: "Dat doen we door met onze servicebus reparaties aan huis te doen en door onderhouds- en servicecontracten aan te bieden. Klanten zijn dan voor een vast bedrag per maand verzekerd van onderhoud en service. Verder zijn we bezig met een eigen leaseplan zodat we in januari 2020 klaar zijn als de nieuwe regels voor bijtelling voor een fiets van de zaak gaan gelden.”


Meer inspirerende verhalen van ondernemers: