Dit zijn in België de winnaars in de verkiezing Bike of the Year

Dit zijn in België de winnaars in de verkiezing Bike of the Year

Specialized, Gazelle en Riese & Müller slepen in België de prijzen in de wacht in de VAB-verkiezing Bike of the Year.

Dit jaar organiseerde mobiliteitsorganisatie VAB voor de tiende keer de verkiezing Bike of the Year. Met de verkiezing wil VAB consumenten helpen bij de keuze van een nieuwe elektrische (lease-)fiets of speed pedelec.

Hulp voor consument

Bij de bepaling van de winnaars in de verkiezing is ook de gewone consument betrokken. Naast de mening van een professionele jury bestaande uit fietsjournalisten en mensen uit de fietsleasesector, is hun oordeel even belangrijk. Aan de hand van een syllabus met technische specificaties die elk jurylid kreeg, werden de fietsen gewikt en gewogen. Dat gebeurde op basis van verschillende criteria als stuurgedrag en wendbaarheid, ergonomie, veiligheid, trapondersteuning en de prijs-kwaliteitverhouding.

Bike of the Year 2024 categorie Economy e-bike

Winnaar: Specialized Turbo Vado 3.0
(adviesprijs 2.900 euro)
De Specialized Turbo Vado 3.0 scoorde bij zowel de professionele als de particuliere jury over de gehele lijn erg goed, waarbij de soepele en geruisloze motor, gekoppeld aan de uiterst vlotte rijeigenschappen het meest in het oog sprongen. Opnieuw prijs voor deze fiets, die eerder al de titel won in 2022.

Tweede plaats
Canyon Precede ON comfort 5
De jury was gecharmeerd door het comfortabele rijgedrag, de technisch kwalitatieve componenten en de mooie afwerking.

Bike of the Year 2024 categorie Premium e-bike

Winnaar: Gazelle Eclipse C380 HBM
(adviesprijs 5.999 euro)
Terechte winnaar binnen het segment e-bikes Premium is de Gazelle Eclipse C380 HBM. De Gazelle was de uitgesproken publiekslieveling bij onze particuliere testers en behaalde hoge scores op zowat elk gebied. De knappe looks van de fiets vielen ook overduidelijk zeer sterk in de smaak.

Tweede plaats
Mondraker Prime RX
Voor het tweede jaar op rij kaapt de Mondraker Prime RX de tweede plaats weg in deze categorie. Indrukwekkende looks, sportief design, soepele motor, dynamisch stuurgedrag, laag gewicht; de Mondraker Prime RX vinkt het allemaal af.

Bike of the Year 2024 categorie speed pedelec

Winnaar: Riese & Müller Charger4 GT Rohloff HS
(adviesprijs: 9.180 euro)
De best scorende speed pedelec van deze jubileumeditie is de Riese & Müller Charger4 GT Rohloff HS. Een hele mond vol voor een fiets die de professionele jury kon overtuigen met zijn krachtige motor en zijn grote rijbereik. De particuliere testers waren helemaal weg van het efficiënte versnellingsapparaat en de goede ergonomie. Een fiets die duidelijk ontwikkeld is voor de echte kilometervreter.

Tweede plaats: Kettler Pinniato Speed
Bijzonder nipte tweede plaats voor de Kettler Pinniato Speed, die zowat op elk onderdeel een hoge beoordeling kreeg. Comfort, efficiëntie en degelijkheid zijn de kenmerken die de scores van de jury’s het beste samenvatten.

Brand of the Year 2024 categorie Fleet Brand of the Year

Winnaar: Riese & Müller
Deze titel wordt gekozen door professionals uit de fleetsector (leasing, fleet owners, verhuurders) waarbij rekening gehouden wordt met criteria als het aantal fysieke verkooppunten en herstelpunten, de levertermijn van nieuwe fietsen, de beschikbare voorraad en levertermijn van wisselstukken, beschikbare garantie en de toepassing van de voorwaarden, aanbieden van diensten voor bedrijfsvloten. Riese & Müller kroont zich voor het tweede jaar op rij met grote overtuiging tot winnaar.

Over VAB

VAB biedt als de mobiliteitsorganisatie van België haar leden een breed gamma van diensten en producten om hun mobiliteit maximaal te beschermen. Voor mobiliteit met de fiets, auto of vrachtwagen. Voorheen was VAB meer een organisatie voor automobilisten maar de groeiende fietsbusiness maakte dat VAB haar werkterrein moest verleggen. Er werd niet meer alleen naar auto’s gekeken, maar ook naar tweewielers. Het team van meer dan 350 wegenwachters moest daartoe zijn kennis grondig uitbreiden. Vanaf eind 2019 zijn er pechverhelpers aangenomen die gespecialiseerd zijn in specifieke fietsproblemen. Maar ook een wegenwachter die gespecialiseerd is in wagens en motoren, krijgt bij aanvang van zijn traject een dag fietsopleiding waarin hij de basics aangeleerd krijgt.

Banden meest voorkomende pechgeval

In de top vijf van het soort herstellingen die de pechverhelpers moesten uitvoeren blijft het meest voorkomende pechgeval al jaren hetzelfde: de band, zowel bij de gewone fiets, de elektrische fiets als de speed pedelec. Vaak een gevolg van gebrekkige, vuile of versleten infrastructuur, zo blijkt. En met infrastructuur bedoelen we zowel het wegdek als slecht onderhouden fietsonderdelen.
Top 5 fietspechgevallen

  1. Banden 74%
  2. Aandrijving 12,5% (ketting, wielbevestiging, versnellingen)
  3. Varia 4,3%
  4. Elektriciteit 2,7%
  5. Onderstel 2,7%.